Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DE LA CAŢA/KATZENDORF LA INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DIN BERLIN

ro

02 Dec, 2013 20:07 965 Marime text
ICR Berlin prezintă în colaborare cu Deutsch-Rumänische Gesellschaft pe data de 3 decembrie de la ora 19.00, prelegerea cu tema „Caţa/Katzendorf: un an petrecut într-un sat românesc”, susţinută de Prof. dr. Elmar Schenkel. În anul 2011 Elmar Schenkel a primit premiul „Condeierul satului Caţa“ pentru întreaga sa carieră literară, câştigătorului oferindu-i-se posibilitatea să locuiască timp de un an în parohia acestei localităţi. În cadrul prelegerii Elmar Schenkel va relata despre şederea sa în satul transilvan Caţa și va prezenta o proiecție a unor fotografii realizate de fotograful elveţian Hans U. Alder. Totodată, în cadrul evenimentului va lua cuvântul şi scriitorul Frieder Schuller, iniţiatorul acestui premiu.
 
Elmar Schenkel a constatat faptul că, cine ajunge în această localitate transilvană, are parte de o călătorie în timp. Vizitatorul este transpus în perioada de dinainte de Primul Război Mondial: căruţe, trăsuri, turme de bivoli şi oi, un turn de biserică care se prăbuşeşte încet, vechea casă parohială, liniştea profundă. În urmă cu doi ani, în timpul şederii sale în Caţa, Elmar Schenkel şi-a luat angajamentul să înveţe limba locuitorilor satului şi să se lase uimit. Care limbă? În Caţa se vorbeşte limba română. Numai o bătrână săsoaică mai vorbeşte germana. Schenkel a învăţat limba română pentru ca astfel să poată comunica cu locuitorii români, maghiari şi rromi, care l-au impresionat în mod deosebit. „Obligaţia” de a se lăsa uimit, s-a transformat în opinia lui Elmar Schenkel într-un cadou: „de fiecare dată când ieşeam din curtea casei parohiale se întâmpla ceva”.
 
Premiul „Condeierul satului Caţa“ a fost înfiinţat de către scriitorul şi dramaturgul Frieder Schuller, care s-a născut în acest sat. Premiul a fost acordat pentru prima dată în anul 2011, fiind decernat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România şi revista „Satul”. Cel de-al doilea câştigător al premiului este scriitorul german Jürgen Israel.
 
Prof. univ. dr. Elmar Schenkel este scriitor, traducător şi profesor de literatură engleză la Universitatea din Leipzig. A devenit cunoscut în special pentru textele sale eseistice şi relatările de călătorie. Este câştigător a mai multor premii literare, printre care premiul Hermann-Hesse (1991) şi premiul „Condeierul satului Caţa“ (2011).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii