Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul Regelui, confesiunile Reginei și suferințele Principesei în Licitația România Regală din 22 octombrie

ro

11 Oct, 2013 13:54 1009 Marime text
În perioada premergătoare Licitației Romania Regală, unul dintre cele mai așteptate evenimente organizate de Artmark în această toamnă, colecționarii și pasionații de istorie au posibilitatea de a admira obiecte unice de colecție, ce poartă amprenta Monarhiei, în cadrul expoziției deschise la Palatul Cesianu-Racoviță până luni, 21 octombrie. Un scurt preview al expoziției România Regală poate fi urmărit în filmul de prezentare al loturilor licitației, unde invitatul special al casei Artmark este istoricul Neagu Djuvara.
 
București, 11 octombrie 2013
Vizitatorii Expoziției România Regală au acces la confesiunile Reginei Elisabeta a României, transpuse scriptic în exemplarul unic al Jurnalului "Confessions de Salon" (preţ de pornire: 3.000 de euro). Albumul, exemplar de lux ce a aparținut fără îndoială unei doamne din protipendadă, ilustrează practica jurnalului intim care se împletea strâns în epocă cu aceea a confesiunilor de salon - gânduri legate de teme date, consemnate la solicitarea proprietarului.
Suferința și deznădejdea Principesei Ileana, prilejuite de ruperea logodnei, sunt surprinse în licitația Artmark printr-o scrisoare olografă trimisă de tânăra fiică a Regelui Ferdinand și Reginei Maria către prietenul său, ambasadorul și diplomatul Radu Cuțarida (preţ de pornire: 350 de euro). Prietenia dintre Principesa Ileana, născută în 1909, și diplomatul Radu Cuțarida este cunoscută și documentată. Aflat la post la Berna, diplomatul era pus în temă cu ruperea logodnei dintre Ileana și Alexander (Lexel) de Hochberg, conte german și aventurier fără scrupule. Avertizată de mediile diplomatice, familia regală a intervenit și a trimis-o pe Ileana într-o călătorie în Egipt. De la Assuan, aceasta îi scria lui Radu Cuțarida la 5 martie 1930.
Festivitatea de încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria drept primii regi ai României Mari, în anul 1922, este reînviată la Artmark printr-un exemplar foarte rar al unei role de film Pathé-Baby pe celuloid, "Fêtes du couronement en Roumanie" (preţ de pornire: € 300). Pe 16 octombrie 1922, a doua zi după încoronarea de la Alba Iulia, ceremoniile continuă la Bucureşti, unde se organizează o paradă în cinstea Marii Uniri. Sunt prezentate secvenţe din drumul parcurs de cortegiul regal, alături de imagini cu mulţimea venită să asiste la spectacol şi să îi întâmpine pe regi.
La două zile după revenirea în România, cu ocazia reinstalării sale pe tron, Regele Carol al II-lea rostea pe 8 iunie 1930 o proclamație către țară, înregistrată la Castelul Foișor din Sinaia și difuzată la radio. Placa de gramofon marca His Master Voice, mărturie a acelor vremuri prezentă în licitația Artmark (preţ de pornire: € 600), cuprinde atât "Proclamația adresată ţărei", cât și imnul regal.
 
Despre Artmark
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (75%, potrivit bilanțului primului semestru din 2013), a organizat peste100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 12.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2012 – într-o piaţă a licitațiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012.
Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară și străinătate (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Ploiești, Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Brașov etc.). Totodată sediul Artmark găzduiește, cu începere din 2011, în regim de vizitare gratuită, expoziția permanentă a unei selecții a patrimoniului Pinacotecii București, în condițiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii