Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:28 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaluari actualizate ale riscului de tara

ro

15 Jul, 2014 15:47 1234 Marime text
Coface remarca o imbunatatire a riscurilor de tara in Europa de Vest si in "noile" economii emergente.
 
Primul trimestru al anului 2014 a confirmat accelerarea cresterii la nivel mondial: in conformitate cu previziunile facute de catre Coface, de la 2,6% in 2013, cresterea economica va fi de aproape 3% in 2014 si de 3,3% in 2015. Zona Euro (crestere asteptata de 1,1% in 2014) se redreseaza lent, dar sigur dupa dubla recesiune. SUA inregistreaza o crestere dinamica si echilibrata (previziune de 2,7% in 2014), in ciuda vremii nefavorabile din Ianuarie. Prin urmare, o reechilibrare a cresterii este in curs de desfasurare: economiile avansate vor contribui cu aproximativ o treime la aceasta (fata de numai un sfert in 2013), iar tarile emergente - doua treimi.
 
In contextul acestei redresari confirmate, Coface a actualizat evaluarile de risc de tara pentru mai multe economii europene si economii in curs de dezvoltare.
 
Germania, Austria, Marea Britanie si Spania: imbunatatire bazata pe cresterea investitiilor
 
Redresarea din Europa de Vest a dus la stabilizarea riscurilor si chiar la imbunatatire.
 
De 5 ani au avut nevoie Germania si Austria sa revina la cea mai buna categorie de risc A1, alaturandu-se Statelor Unite, Japoniei si Elvetiei. Germania a confirmat rolul de motor al Europei, cu o crestere deosebit de echilibrata (estimata la 2% in 2014, de la 0,5% in 2013): consumul, lent in ultima perioada, este acum plin de viata, si investitiile au inceput din nou sa creasca. Prin urmare, increderea actorilor din economie este mare, incurajata de o scadere a numarului (-8% peste un an) si a costurilor (-30%) de insolventa. In Austria, companiile beneficiaza de costuri reduse de credit si de redresarea Germaniei, Americii si Europei de Est, si dispun de numerar. Cu exceptia insolventei companiei Alpine Bau, in 2013, numarul de firme insolvente din tara a scazut in mai multe luni.
 
Marea Britanie a fost evaluata la A2. Cresterea estimata la 2,7% in 2014, ar putea fi la fel de dinamica ca si cea a SUA si ar putea depasi pe cea a Germaniei (2%). Revigorarea consumului este incurajata de o scadere a somajului. Cresterea UK este acum mai sanatoasa, cu investitii corporative puternice, care vor fi un factor cheie al activitatii economice in 2014 si 2015. Mai mult decat atat, Banca Angliei a luat masuri pentru a limita frenezia imobiliarelor si a favoriza accesul IMM-urilor la credite. In cele din urma, industria britanica da semne de reinnoire, caracterizata de o inovatie dinamica, demonstrata prin succesul exportului de farmaceutice, auto, industria aeronautica si industria de aparare.
 
 

O schimbare pozitiva pentru o alta economie din Europa, foarte afectata de criza: evaluarea B a Spaniei are acum monitorizare pozitiva. Redresarea Spaniei este accelerata, cu o crestere prognozata de 1,2% pentru 2014 si de 1,7% pentru anul 2015. Exporturile sunt in crestere, favorizate de reducerea costurilor cu forta de munca si sunt deosebit de dinamice pentru tarile in curs de dezvoltare. In ciuda datoriei mari a sectorului privat, reducerea gradului de indatorare a companiilor este in curs de desfasurare. Se remarca un progres evident in situatia lor financiara: au restabilit marjele (45% in 2013) si fluxul de numerar (peste 100%). Nivelul ridicat al somajului si al datoriilor gospodaresti reprezinta actualele vulnerabilitati majore. Cu toate acestea, semnele unei revigorari a cererii interne, dupa performantele remarcabile ale exportului, constituie o evolutie pozitiva incontestabila.
 
Letonia este cel mai puternic afectata de contextul geopolitic din Rusia si Ucraina
 
Letonia, care si-a pierdut monitorizarea pozitiva a evaluarii B, sufera de dependenta de livrarile de gaze din Rusia. Tensiunile geopolitice din jurul Ucrainei sunt susceptibile de a afecta increderea jucatorilor economici din Europa de Est si dependenta ridicata a tarii de gazul rusesc explica retragerea monitorizarii pozitive.
 
Kenya, Rwanda, Nigeria si Sri Lanka: potential ridicat
 
Cresterea economica va ramane ridicata in tarile in curs de dezvoltare: 4,4% in 2014 si 4,7% in 2015. Ele inca beneficiaza de extinderea clasei de mijloc si profita de perspectivele imbunatatite de crestere ale economiilor avansate, in special prin intermediul exporturilor. Cu toate acestea, dinamismul "marilor" economii emergente va fi limitat de constrangerile de aprovizionare interne si de riscurile politice si sociale.

 
In schimb, in alte tari in curs de dezvoltare care promit, nu sufera, sau sufera putin, din cauza acestor puncte slabe. In ciuda unui mediu de afaceri de multe ori dificil, potentialul de crestere este deosebit de ridicat in mai multe tari africane si asiatice. Aceasta constatare determina Coface sa imbunatateasca foarte putin evaluarile de tara din Kenya (B), Nigeria (C) si Rwanda (C). Sri Lanka beneficiaza, de asemenea, de o crestere dinamica (estimata la 7% in 2014 si la 6,5% in 2015 de catre Coface), determinata de consumul datorat unei cresteri bruste a veniturilor si a transferurilor expatilor.
 
Sri Lanka si Kenya fac parte din cele 10 de tari in curs de dezvoltare pe care Coface le-a identificat ca fiind economii emergente promitatoare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii