Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:52 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

EXPORTATORII AUTOHTONI - CRESTERI ALE AFACERILOR, DAR CU ESCALADARE DE RISCURI COMERCIALE, CARE SE POT RASFRANGE MAI DEPARTE ASUPRA PARTENERILOR DE AFACERI LOCALI

ro

25 Mar, 2014 12:39 992 Marime text
Bucuresti, 25 Martie 2014

Dupa o relativa stagnare in anul 2012, exporturile au inregistrat in 2013 un avans anual de 12%. Cu toate acestea, companiile exportatoare romanesti prezinta riscuri comerciale semnificative, care se pot rasfrange mai departe asupra partenerilor de afaceri locali. In acest context dificil, Coface vine in intampinarea nevoilor companiilor de a-si analiza partenerii internationali de afaceri cu un produs dedicat acestui segment: rapoartele de credit online Coface Select.

Exporturile in Romania - evolutie semnificativa in 2013; crestere de 12% fata de 2012
Exporturile au reprezentat unul dintre principalii factori care au sustinut cresterea economica din ultima perioada. Revirimentul acestora este specific tarilor in curs de dezvoltare intr-o perioada post criza, cand cererea dinspre tarile dezvoltate cunoaste o schimbare de structura. Mai exact, intr-o perioada de criza, consumatorii au tendinta generala de inlocuire a bunurilor superioare sau de lux cu produse inferioare, mai ieftine sau cu o valoare adaugata mai mica. Acest specific a marcat si evolutia exporturilor romanesti pe parcursul anului 2013, in conditiile in care acestea au fost puternic dependente de industria auto, iar destinatiile au fost cu precadere in tarile dezvoltate. Astfel, dupa o relativa stagnare in anul 2012, exporturile au inregistrat in 2013 un avans anual de 12% (crestere reala, serie bruta), devansand importurile care au crescut cu doar 2%.
Avansul exporturilor, pe fondul unei tendinte generalizate de depreciere a monedei locale, ne indica o dezvoltare comerciala semnificativa a firmelor autohtone exportatoare. In ciuda acestui fapt, este necesara chestionarea sustenabilitatii acestor cresteri, respectiv a masurii in care acestea se regasesc in valoarea adaugata si lichiditatea finala.
In ce masura aceste cresteri creeaza valoare adaugata pe termen lung? Cat de monetare sunt aceste cresteri si care este calitatea acestora? Aceste intrebari sunt cu atat mai esentiale, cu cat exporturile comporta un rol din ce in ce mai important in sustinerea cresterii economice pe termen mediu-lung.

Companiile exportatoare romanesti prezinta riscuri comerciale semnificative, care se pot rasfrange mai departe asupra partenerilor de afaceri locali
Pentru a raspunde intrebarilor de mai sus, Coface a selectat un esantion de 400 de companii, reprezentand cei mai importanti exportatori autohtoni (in functie de cifra de afaceri totala inregistrata in anul 2012). Conform declaratiilor financiare depuse pentru activitatea desfasurata in anul 2012, acestea inregistrau o cifra de afaceri totala de aprox. 35 MLD EUR (15% din CA a tuturor firmelor din Romania), deci o medie a cifrei de afaceri de 86 MIL EUR. Aceste companii sunt foarte importante pentru economia locala, in conditiile in care chiar si prin excluderea celor mai mari exportatori (cele mai mari 6 companii cu CA > 1 MLD EUR, au generat o pondere de 40% din esantionul analizat), valoarea medie a cifrei de afaceri pentru companiile ramase este de 52 MIL EUR.
Analizand rezultatele financiare aferente perioadei 2011 - 2012 pentru companiile din esantionul analizat, observam ca:

    6 din 10 companii companii au inregistrat cresteri ale CA, 2 dintre acestea remarcandu-se cu avansuri peste 25%. Per total esantion, CA a crescut in anul 2012 in medie cu 3%. Eliminand efectul celor mai importante 6 companii din esantionul analizat, cifra de afaceri medie a inregistrat un avans similar, de 2,5%.
    Dinamica comerciala nu s-a transpus proportional in avansul rezultatului net, in conditiile in care doar 5 din 10 companii au inregistrat cresteri ale profitului net.

    Creantele au inregistrat un avans mediu de 1%, mai lent decat dinamica cifrei de afaceri per total. Totusi, eliminand cele mai importante 6 companii din esantionul analizat, creantele totale pentru restul de companii au crescut in medie cu 13%. Acesta este un prim semnal de alarma, care indica o crestere a afacerilor pe fondul asumarii unui risc comercial in crestere.
    Durata medie de incasare a creantelor pentru firmele exportatoare din esantionul analizat a crescut de la 65 de zile, nivel inregistrat in anul 2011, la 75 zile in 2012. Aproape 6 din 10 companii analizate s-au confruntat cu o extindere a duratei medii de incasare a creantelor, dintre care 3,5 au inregistrat un avans de peste 25%. Extinderea termenului de incasare a creantelor s-a transpus intr-o presiune de scadere a lichiditatilor efective a acestor companii cu 31%. Doua treimi dintre aceste companii si-au compensat nevoia de lichiditate printr-o crestere a datoriilor pe termen scurt, in special catre furnizori.
    Practic, vorbim de 4 din 10 companii exportatoare din esantionul analizat care au inregistrat o crestere semnificativa a duratei medii de colectare a creantelor, si care si-au transpus mai departe aceasta nevoie de finantare catre furnizori, prin plata mai tardiva a facturilor. In masura in care aceste companii exportatoare nu importa materii prime, deci majoritatea furnizorilor acestora sunt autohtoni, putem vorbi de o propagare a finantarii comerciale dinspre interiorul tarii catre exterior. Din cauza lipsei datelor necesare, nu putem cuantifica exact masura in care furnizorii firmelor exportatoare sunt autohtoni. Cu siguranta, o parte dintre acestia sunt companii romanesti, care au fost nevoite sa accepte termene de incasare mai extinse, deoarece clientii lor, firmele exportatoare au creditat comercial, mai departe, clientii lor internationali.

Aceasta dinamica atrage riscuri sistemice semnificative, deoarece firmele locale nu mai sunt expuse doar comportamentului de plata al partenerilor domestici, ci inregistreaza expuneri indirecte (mascate) si catre companii internationale, prin livrarea produselor/ serviciilor catre exportatori care accepta termene de incasare mai extinse de la partenerii lor internationali. Astfel, o deteriorare a disciplinei de plata in economiile principalilor parteneri comerciali (Germania, Franta, Italia, Ungaria) se va propaga mult mai rapid in economia reala.

Care sunt consecintele acestei politici de crestere agresiva?

    Dintre cele 400 de companii din esantionul analizat, 20 si-au intrerupt deja activitatea pe parcursul anului 2013.

    La cererea partenerilor de afaceri, Coface a analizat pe parcursul anului 2013, 350 de companii dintre cele 400 considerate. In baza rapoartelor de credit pregatite in mod individual pentru fiecare companie in parte, se constata urmatoarele:
        40% dintre firmele analizate comporta un risc de insolventa mare sau peste medie.
        30% dintre acestea nu efectueaza platile conform conditiilor contractuale.
        Pentru 30% dintre aceste companii, Coface nu recomanda expunere de credit comercial (plata la termen).

Coface sustine companiile exportatoare romanesti prin rapoartele de credit online Coface Select
In acest context dificil, Coface vine in intampinarea nevoilor companiilor de a-si analiza partenerii internationali de afaceri cu un produs dedicat acestui segment: Coface Select.
Coface Select este un instrument inovator pentru prospectarea clientilor internationali si furnizarea accesului rapid la informatiile online. Pentru a intampina aceasta nevoie, Coface ofera acum rapoarte intr-un format compact si standardizat despre companiile din 22 de tari din Europa Centrala si de Vest: Belgia, Bulgaria, Croatia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Republica Ceha, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ucraina si Ungaria.
Rapoartele Coface Select includ urmatoarele informatii despre companii: detalii despre identificarea companiei, calificativul de risc (mic, mediu, mare), conform ultimei analize realizate pentru compania respectiva, domeniul de activitate, echipa de management si actionarii, alaturi de cele mai importante date financiare.
Acest produs se diferentiaza prin urmatoarele optiuni unice in piata: access online 24/24 & 7/7, posibilitatea de selectie a tarilor de interes care pot fi incluse intr-un pachet predefinit si personalizat direct de catre client, printr-un format standard al raportului, indiferent de locatia partenerului. Mai mult, raportul contine un sistem inovativ de evaluare, Quick Rate, sub forma unei alerte semaforizate, ce iti permite instant luarea unor decizii rapide si eficiente.
"Rapoartele Coface Select, instante si la un click distanta, impreuna cu evaluarea Quick Rate se disting foarte usor dintre alte solutii informatice. Reprezinta un instrument excelent de prospectare foarte precisa a pietei, mai ales pentru exportatori. Coface Select ajuta companiile sa isi segmenteze partenerii comerciali de incredere si sa le dezvolte sustenabil afacerile. Scopul nostru cu acest produs inovator este de a continua misiunea Coface de sprijinire a clientilor prin optimizarea eficientiei si rapiditatea procesului decizional.", a declarat Katarzyna Kompowska, Executive Manager, Coface Central Europe.
„Contributia exporturilor in economia romaneasca in anul 2013 a fost extrem de importanta si va juca un rol semnificativ si in 2014, dar o crestere a volumului exporturilor cu 12% nu este insa suficienta, deoarece se inregistreaza o tendinta mai mare de incasare tarzie a facturilor de la partenerii externi, ce se transpune pe un efort mai mare de finantare din partea furnizorilor. In orice business, nu doar cresterea cifrei de afaceri este importanta, ci in egala masura, si incasarea la timp a facturilor si plata furnizorilor; tocmai in acest sens nevoia de informare asupra partenerilor externi joaca un rol critic in succesul exporturilor romanesti.”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Despre Coface


Grupul Coface, un lider mondial in asigurarile de credit, ofera companiilor din intreaga lume solutii de protejare impotriva riscului financiar de neplata a clientilor proprii, atat pe piata interna, cat si pentru export.
In 2011, Grupul a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de 1,6 MLD EUR. Cei 4.400 de angajati in 66 de tari ofera un serviciu local la nivel mondial. In fiecare trimestru, Coface publica evaluarile sale de risc de tara pentru 160 de tari, pe baza cunostintelor sale unice asupra comportamentului de plata al companiilor si pe baza expertizei celor 350 de underwriter-i ai sai.
In Franta, Coface gestioneaza garantiile publice de export in numele statului francez.
Coface este o subsidiara a Natixis, specilizata in managementul investitiilor si serviciilor financiare, parte a Grupului BPCE.
www.coface.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii