Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:43 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GDD sarbatoreste Ziua Internationala a Marii Negre alaturi de elevi 31 octombrie 2014

ro

31 Oct, 2014 18:16 1912 Marime text
Ziua Internationala a Marii Negre a fost sarbatorita astazi, la Constanta, de catre Asociatia Grupul de Dezvoltare Durabila (GDD) alaturi de elevii constanteni. Astfel, reprezentantii asociatiei au participat in cadrul proiectului educational “Împreună  pentru un mediu curat”, aflat la ediția a V-a, înscris în Calendarul Județean al Activităților Educative, gazduit de catre Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan” Constanţa. In cadrul intalnirii cu elevii de la 20 de unitati de invatamant, au fost prezentate aspecte ale mediului marin si influenta acestuia asupra locuitorilor din aceasta regiune. La randul lor, elevii au prezentat eseuri si proiecte avand ca tema mediul inconjurator si aspecte privind biodiversitatea mediului marin.

Grupul de Dezvoltare Durabila a organizat, de asemenea, un eveniment de sarbatorire a Zilei Internationale a Marii Negre si la Scoala Gimnaziala „Ion Borcea” din Agigea. In cadrul acestei manifestari, elevii claselor a V-a au organizat o expozitie de pictura si au compus eseuri si poezii avand ca tema Marea Neagra. Reprezentantii asociatiei le-au prezentat pe larg elevilor aspecte despre vietuitoarele marine iar, in final, au organizat o cafenea sociala de intrebari si raspunsuri.

Ziua de 31 octombrie a fost declarată - Ziua Internațională a Mării Negre in anul 1996, când cele șase țări riverane - Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina - au semnat Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, un document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea zonei.

Evenimentul este marcat printr-o serie de activități cultural-educative, expoziții de fotografii, concursuri, târguri, jocuri distractive, prin care se urmărește conștientizarea în vederea adoptării unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și costier, fiind însă, în același timp, și un prilej de bucurie.

Situația ecologică a Mării Negre s-a înrăutățit în ultimii 35 de ani din cauza reziduurilor transportate de râurile din 17 țări, pescuitului excesiv și a deversărilor necontrolate de produse petroliere. Cele mai multe stocuri de pește din Marea Neagră, deja afectate de consecințele poluării, au fost supra-exploatate sau sunt amenințate de supra-exploatare. În consecință, există un risc serios de pierdere a unor habitaturi valoroase și a unor peisaje, și, în cele din urmă, a biodiversității și productivității ecosistemului Mării Negre.

 Grupul de Dezvoltare Durabila este o organizatie nonguvernamentala, apolitica si independenta.

Scopul organizatiei consta in dezvoltarea durabila a ecosistemului din spatiul geografic al Dobrogei,  prin consolidarea eforturilor factorilor interesati (autoritati publice, comunitate stiintifica, mediul de afaceri, societate civila) si construirea colaborarii intersectoriale pentru imbunatatirea calitatii mediului inconjurator si a calitatii vietii populatiei in acest spatiu geografic, precum si prin pastrarea bogatiei si diversitatii patrimoniului cultural si natural. Grupul de Dezvoltare Durabila isi propune, de asemenea, sa promoveze societatea civila in domeniul construirii dialogului intre sectorul neguvernamental, comunitatea stiintifica si administrativa a Uniunii Europene, la nivel transnational, transfrontalier, regional si locale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii