Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
Advertisement
04:27 27 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istorie pe piața de artă Volumul omagial unicat care reunește poeziile manuscris dedicate lui Nicolae Ceaușescu cu prilejul alegerii în funcția de Președinte al RSR, în licitația Artmark din septembrie

ro

05 Sep, 2013 13:31 1835 Marime text
 „Un periplu de la Enescu la Iris, de la Eminescu la Dinescu, de la Tonitza la Câlția”, Expoziția Sesiunii de licitații 21-22 septembrie s-a deschis la Palatul Cesianu-Racoviță cu peste 250 de loturi de artă plastică și obiecte foarte rare de colecție, majoritatea dintre acestea aparținând scriitorului și omului politic George Macovescu, Ministru de Externe în guvernele Ion Gheorghe Maurer și Manea Mănescu (1972-1978), dar și Președinte al Uniunii Scriitorilor (1978 – 1982). Licitația Memorabilia – Muzică și Poezie, din data de 21 septembrie și Licitația Colecției George Macovescu, din data de 22 septembrie deschid seria de evenimente marcante pe piața românească de artă în noul sezon.

București, 5 septembrie 2013

Obiectele tranzacționate de Artmark în luna septembrie sunt obiecte de colecție cu valoare muzeală, etichetate drept „rarități absolute”. Dintre acestea - un volum omagial de poezii manuscrise, editat în exemplar unic de Uniunea Scriitorilor din România, oferit cadou Președintelui Nicolae Ceaușescu în 1974, cu prilejul alegerii în funcția de Președinte al Republicii Socialiste România (preț de pornire: 29.000 de euro). La apelul lui Zaharia Stancu, președintele Uniunii Scriitorilor din România și coordonator al volumului omagial „Floarea darurilor” au răspuns 262 de poeți români, maghiari, germani și evrei, poeziile fiind redactate în manuscris între aprilie și august 1974, iar cartea omagială fiind oferită în dar noului Președinte al RSR în data de 23 august 1974.  

Documentul reprezintă o mărturie a istoriei compromisului - strategie de supraviețuire sau de afirmare ca artist în perioada comunistă, adulație, frică sau îndoctrinare. Toți cei 262 de poeți - atât poeți pe care istoria literaturii nu i-a reținut, cât și poeți studiați astăzi în manualele școlare - sunt ordonați conform criteriului alfabetic. Nume celebre ale literaturii române pot fi descoperite în paginile uriașului volum expus la Palatul Cesianu-Racoviță. Special și interesant în acest volum este și elementul plastic de excepție: portretul lui Nicolae Ceaușescu pe prima pagină, realizat și semnat de pictorul Corneliu Baba, cunoscut pentru dizidențele sale artistice ulterioare.

Resursele umane mobilizate în vederea tipăririi volumului „Foarea darurilor” sunt impresionante. Dincolo de conținutul cărții, aspectul acesteia este deosebit de reprezentativ pentru simbolistica pusă în operă. Instituții precum Fabrica de Hârtie Letea din Bacău, Întreprinderea textilă 13 Decembrie din Timișoara, Combinatul Fondului Plastic din București și Combinatul Poligrafic Casa Scânteii au contribuit la materializarea unui proiect grandios.
Expoziția Licitației Memorabilia – Muzică și Poezie poate fi vizitată în București, la Palatul Cesianu-Racoviță, până duminică, 15 septembrie și începând de luni, 16 septembrie, până sâmbătă, 21 septembrie, la Athénée Palace Hilton, conform programului:


Despre Artmark
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (75%, potrivit bilanțului primului semestru din 2013), a organizat peste100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 12.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2012 – într-o piaţă a licitațiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012.


Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară și străinătate (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Ploiești, Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Brașov etc.). Totodată sediul Artmark găzduiește, cu începere din 2011, în regim de vizitare gratuită, expoziția permanentă a unei selecții a patrimoniului Pinacotecii București, în condițiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii