Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:34 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Media XPRIMM Comunicat de presa - 01.07.2010

ro

02 Jul, 2010 01:18 1065 Marime text

1 an de constatare amiabilă!

La data de 1 iulie 2009 a intrat în vigoare constatarea amiabilă, procedură ce are ca rol o simplificare a procesului de daune pe RCA în urma accidentelor de circulaţie. În pofida temerilor iniţiale, din parte asigurătorilor, pe de o parte, si ale soferilor, pe de cealaltă parte, după un an de zile, această procedură a început să fie mai bine înţeleasă si să fie utilizată pe scară largă. De altfel, peste 50% din accidentele usoare au fost soluţionate în ultimul an prin utilizarea acestei proceduri.

Cum ne-am adaptat noului sistem?

“Introducerea constatării amiabile în practica rutieră din România nu a fost lipsită de controverse. După cum bine stiu atât cei ce au lucrat la implementarea sa, cât si cei care s-au opus procedurii, drumul acesteia prin structurile legiuitoare a fost unul lung si anevoios, principalul contraargument fiind o escaladare a fraudei” declară Alexandru CIUNCAN, Coordonatorul campaniei de educare si informare în asigurări lansate de Media XPRIMM.

“Pe de altă parte, constatul amiabil a câstigat foarte repede teren în rândurile soferilor. Mai mult, procedura nu este una impusă, ci opţională. Astfel, si în ţările europene unde această variantă este practicată, legea nu înlătură posibilitatea de a apela la organele de Poliţie pentru protocolarea accidentului”, adaugă Alexandru CIUNCAN. Mai mult decât atât, soferii nu mai trebuie să se confrunte cu întregul proces birocratic pe care îl parcurgeau între Poliţie si asigurător. La fel de important si, poate, cu o rezonanţă mai mare în rândurile conducătorilor auto, este faptul că nu mai sunt aplicate amenzile contravenţionale sau punctele de penalizare. În acelasi timp, ca si în cvasi-majoritatea statelor dezvoltate, pentru a responsabiliza conducătorii auto, începând cu 1 ianuarie 2010, a fost introdus si sistemul bonus-malus, în completarea procedurii constatului amiabil. Acesta premiază soferii care conduc corect, prin reduceri la preţul poliţei de asigurare, si îi penalizează pe cei care produc accidente, prin cresteri ale acestuia.

Bilanţ Conform datelor CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, până la sfârsitul lui martie, după primele 9 luni de la implementarea constatului amiabil, peste 55% din numărul dosarelor deschise pe RCA s-au bazat pe această procedură. Astfel, din totalul de peste 294.000 dosare de daună aferente poliţelor de răspundere civilă auto, peste 162.000 au fost avizate prin formularul de constat amiabil. De asemenea, în primele 4 luni de funcţionare a sistemului bonus-malus, doar 3% din totalul asiguraţilor au fost penalizaţi prin această metodă. Reprezentanţii CSA preconizează totusi că acest nivel va ajunge la 10-12% din totalul asiguraţilor RCA.

În luna iulie a anului trecut, Media XPRIMM lansa www.constatulamiabil.ro, primul website din România dedicat informării publicului cu privire la aspecte practice derivate din implementarea constatării amiabile. Parte a amplei campanii de educare a populaţiei referitor la asigurări, www.constatulamiabil.ro a adunat peste 100.000 de vizitatori unici.

Persoană de Contact:


Oana RADU
oana.radu@mxp.ro
0755 015 510

Despre campania www.constatulamiabil.ro


Media XPRIMM, compania de relaţii publice a industriilor de asigurări si pensii private, a demarat o amplă campanie de informare a populaţiei în ceea ce priveste procedura de constatare amiabilă.

Prima componentă a acesteia o reprezintă www.constatulamiabil.ro, primul web-site din România dedicat informării publicului cu privire la aspecte practice derivate din implementarea  Constatului Amiabil.

Despre Media XPRIMM

Media XPRIMM si-a asumat încă de la înfiinţare rolul de companie de relaţii publice a pieţei asigurărilor. În cei peste 12 ani de activitate, compania si-a diversificat activitatea si în domeniul pensiilor private.

Astfel, Media XPRIMM s-a poziţionat ca cel mai important vector de comunicare în si dinspre industriile asigurărilor si pensiilor private din România. Mai multe detalii despre compania, produsele si serviciile noastre sunt accesibile pe www.xprimm.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii