Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 27 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul sistem automatizat de tratare ecologică a deșeurilor biodegradabile

ro

22 Aug, 2013 13:19 1270 Marime text
Zero Waste Romania are deosebita bucurie de a anunța că primele compostere Jaroform JK5100, de dimensiuni mari, complet automatizate, vor fi instalate în comunitatea Studium Green, din Cluj-Napoca, și vor deservi circa 600 de familii. Deșeurile biodegradabile vor fi tratate pentru prima oară în cadrul unui complex rezidențial în mediul urban.
Studium Green este primul complex rezidențial din România în care va fi implementat un program pilot ’’zero waste’’, al cărui obiectiv este atingerea nivelului de 90% redirectare de la rampă a deșeurilor, prin programe de prevenție, refolosire, compostare și reciclare, în următorii trei ani.
Compostarea este o metodă de tratare ecologică a deșeurilor biodegradabile, care reprezintă circa 50% din totalul deșeurilor menajere, și care prin compostare sunt reintroduse în circuitul natural sub formă de îngrășământ.  Astfel se evită folosirea fertilizatorilor chimici și ajută la creșterea nivelul de carbon din sol, si la îmbunătățirea calității acestuia, prin adaos de nutrienți precum fosfor, nitrogen și potasiu.
Cele patru compostere JK5100, fabricate în 2009 de către Jora Form Suedia, au fiecare o capacitate de până la 700 litri pe săptămână, cu o densitate de 0,5 kg pe litru, și valorează, uzate, circa 60 000 euro. Acestea au fost achiziționate, pentru o fracțiune din valoarea lor reală, de la Kretsloppsarken Alelyckan Ecopark, Göteborg, Suedia, cu sprijinul Zero Waste Europe, GAIA (Global Alliance for Incineration Alternatives) și AROVIT.
JK5100 este o nouă generație de compostere pentru asociațiile de locatari, instituții și școli. Conform datelor oferite de producător[1] , acesta este un utilaj robust, fabricat din oțel inoxidabil, 95% dintre componentele sale fiind reciclabile. Este conceput pentru a respecta norme ridicate de igienă și este foarte ușor de întreținut.
Designul prezintă într-un mod accesibil diferiții pași ai procesului de compostare: cuva înclinată pentru alimentarea cu deșeuri biodegradabile, două camere pentru compostare și fermentare, spațiu pentru golire. Deșeurile trec printr-un malaxor înainte de  a ajunge în compartimentul de procesare, unde urmează a fi tratate și zvântate. După aproximativ patru săptămâni, materialul rezultat poate fi folosit imediat după golire ca și îngrășământ. Acest tip de utilaj procesează o  varietate largă de deșeuri biodegradabile precum resturi alimentare (carne dezosată, brânzeturi, legume, fructe, pâine etc), deșeuri din grădinărit, filtre de cafea.
Îngrășământul astfel obținut va fi folosit în special pentru afânarea solului din gradina urbană, care începând cu anul 2014 va produce hrană pentru locatarii complexului rezidențial Studium Green.
”Suntem încântați să susținem acest proiect. Kretsloppsparken Alelyckan este unicul Eco-parc din lume complet integrat, ce se intinde pe o suprafață de 30 000 mp si care cuprinde trei magazine și un centru comunitar de Refolosire, Reparare și Reciclare. Aici pot fi donate și cumpărate o varietate de produse și materiale încurajându-se altfel promovarea economiei circulare’’ a afirmat Pal Martensson, Coordinator, Goteborg City.
În general, deșeurile organice pot fi tratate în gospodării, în unitățile comunitare de compostare sau pot fi folosite pentru a produce biogaz. În Europa sunt în funcțiune aproximativ 2000 de stații de compostare pentru deșeurile menajare organice, însă dintre acestea 40% tratează doar deșeurile din grădinărit[2]. În România, conform statisticilor oficiale, nivelul de compostare a deșeurilor biodegradabile este de zero la sută.
Managementul deșeurilor biodegradabile contribuie direct la diminuarea impactului asupra mediului datorat degradării solurilor, eroziunii și schimbărilor climatice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii