Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:13 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania ar trebui sa relaxeze regimul fiscal al investitiilor de capital privat -05.02.2009

ro

05 Feb, 2009 14:26 950 Marime text

ROMÂNIA AR TREBUI SĂ RELAXEZE REGIMUL FISCAL AL INVESTIŢIILOR DE CAPITAL PRIVAT, ARATĂ STUDIUL KPMG

În ultimul trimestru al anului 2008, Asociaţia Europeană de Private Equity şi Venture Capital (EVCA) a lansat cel de-al patrulea studiu cu privire la mediul european fiscal şi juridic, realizat împreună cu Mergers & Acquisitions Tax Services (Serviciile Fiscale pentru Fuziuni şi Achiziţii) din cadrul KPMG. Sondajul acoperă 27 ţări şi obiectivul său este acela de a stabili cât de favorabil este sistemul fiscal si juridic în fiecare dintre aceste ţări pentru fondurile de investiţii de capital de risc (venture capital) şi capital privat (private equity). Sondajul urmăreşte să facă o analiza fiscala si legala comparativa, precum şi să promoveze cel mai eficient cadrul fiscal şi juridic pentru aceste tipuri de investiţii pe o piaţa europeană integrată. 
Ţările sunt clasificate pe o scară de la 1 la 3, unde 1 este cel mai ridicat punctaj şi 3 cel mai scăzut.  Anul acesta Franţa s-a clasat pe locul întâi, obţinând cel mai ridicat punctaj de 1,23 urmată de Irlanda (1,32) şi Belgia (1,33). Studiul a arătat că diferenţele dintre cele mai favorabile şi cele mai puţin favorabile sisteme juridice şi fiscale din Europa sunt mai mari decât în anii precedenţi. O altă constatare importantă a fost că în timp ce majoritatea statelor membre UE asigură o structură locală adecvată pentru fondurile de investiţii de private equity şi venture capital, atragerea transfrontalieră de fonduri trebuie să facă faţă mai multor bariere. 
România s-a clasat pe locul 24 dintre cele 27 ţări participante la sondaj, cu un scor de 2,27 puncte. După cum subliniază Valentin Tic, Tax Partner la KPMG Romania, “rezultatele acestui studiu sunt interesante deoarece demonstrează că multe ţări, care în mod tradiţional sunt considerate că au impozite ridicate, asigură un mediu care încurajează investiţiile de tip venture capital şi private equity. Spre deosebire de acestea, unele noi state membre UE, precum este România, cu rate reduse ale impozitului pe profit şi impozitului pe venitul personal, nu stau la fel de bine.”

Daniela Nemoianu Istocesu, Partner al Departamentului Advisory din cadrul KPMG Romania a acordat asistenţă unui mare număr de fonduri de investiţii de private equity şi venture capital cu privire la aspectele juridice ale investiţiilor în România.  După cum subliniază Daniela Nemoianu, "Este esenţial ca autorităţile române să demonstreze că România, care face parte dintr-o piaţă emergentă şi este un membru relativ nou al Uniunii Europene, este pregătită să facă faţă provocărilor cauzate de criza financiară precum şi să recupereze o parte din întârzierile din perioada tranziţiei, promovând politici şi strategii clare, coerente şi durabile pe termen lung, asigurând continuitatea şi transparenţa în abordarea adoptata faţă de investitorii în private equity şi prin alinierea la tendinţa de dezvoltare a mediului fiscal şi juridic european”.

Cu toate acestea, Nemoianu şi colegul său Wilson Balachandra, Partner în KPMG Romania, Departamentul Financial Advisory Services (Servicii de Consultanţă Financiară), consideră că există un mare potenţial de dezvoltare a investiţiilor de private capital în România.  După cum comentează Balachandra, “Proiectele de dezvoltare a infrastructurii ar putea fi parţial finanţate din fonduri de investiţii de tip private equity şi venture capital şi există într-adevăr  fonduri mari care se concentrează în special asupra acestui tip de investiţii. Autorităţile trebuie doar să ia câteva măsuri pentru a îmbunătăţi mediul juridic şi fiscal pentru ca România să poată concura mai bine cu partenerii săi europeni ca loc de destinaţie a investiţiilor pentru acest tip de fonduri”.

Patrick Leonard, coordonatorul Departamentului Tax din KPMG Romania concluzionează: „în condiţiile actuale de declin economic global, este tot mai important ca guvernele să stimuleze investiţiile prin crearea acelor structuri fiscale care să încurajeze capitalul privat şi capitalul de risc. România prezintă numeroase oportunităţi pentru aceste fonduri care vor ajuta economia prin stimularea creşterii, în special dacă sunt folosite pentru a sprijini nevoile de infrastructură ale ţării. Guvernul român trebuie să asigure un cadru fiscal simplu şi clar care să încurajeze aceste investiţii”

Despre KPMG:
KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor. Ne desfăşurăm activitatea în 145 de ţări şi avem 123.000 de angajaţi în firmele membre din întreaga lume. Societăţile independente membre ale reţelei KPMG sunt afiliate la KPMG Internaţional , o corporaţie elveţiană. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare.
În România şi Republica Moldova, KPMG îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor şase birouri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Chişinău. În prezent dispunem de un număr de peste 600 de angajaţi şi parteneri, atât cetăţeni români cât şi expatriaţi.
© 2009 KPMG România SRL, societatea română membră a KPMG  Internaţional, o corporaţie elveţiană. Toate drepturile rezervate.

Mai multe informaţii:
Maria Stancu
Marketing Director
Tel: +40 (21) 201 22 22
Mobil: +40 744 631 102
Fax: +40 741 800 700
 +40 (21) 201 22 11
e-mail:  mstancu@kpmg.com                

Bucureşti, 4 februarie 2009

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii