Situaţia zonei Euro ia o nouă întorsătură Monedele regionale «aşteaptă>> verdictul privind evoluţiile din Grecia
Situaţia zonei Euro ia o nouă întorsătură: Monedele regionale «aşteaptă>> verdictul privind evoluţiile
Criza deficitului bugetar din Grecia revine în atenţia lumii întregi. O restructurare "blândă" a datoriei Greciei- fără urmări majore asupra altor monede din regiune; în varianta "mai drastică", restructurarea ar putea duce la evoluţii dezordonate.
Începută în 2010 în legătură cu Grecia, mutându-se apoi înspre Irlanda şi Portugalia, teama pieţelor faţă de stabilitatea finanţelor publice a revenit în ultima vreme privind Grecia. Deficitul public trebuie redus în continuare prin măsuri greu de suportat de către populaţie, iar povara datoriei - care depăşeşte 150% din PIB este văzută ca fiind nesustenabilă de către investitori. Pieţele au început să vorbească astfel despre restructurare. «Varianta <<blândă>> ar însemna prelungirea scadenţelor pentru împrumuturile deja acordate. Unii oficiali europeni au părut de acord cu această variantă. Totuşi Banca Centrală Europeană s-a opus cu fermitate, ameninţând cu retragerea sprijinului acordat băncilor greceşti în această eventualitate. Cealaltă variantă, cea a unei restructurări «dure» ar însemna că cei care au împrumutat deja Grecia nu şi-ar mai recupera în intregime împrumuturile, iar o asemenea mişcare ar putea avea efecte negative importante asupra monedei europene», precizează Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers. Agenţia de rating Fitch a turnat gaz pe foc vineri, tăind ratingul Greciei cu trei trepte şi declarând că o prelungire a maturităţilor ar fi echivalată cu un default.
Problema zonei Euro este însă şi mai extinsă. Italia, care a evitat până de curând atenţia - nedorită - a speculatorilor în căutare de vulnerabilităţi, ar putea intra pe lista de preocupări a acestora. S&P a schimbat perspectiva de rating de la stabilă la negativă pentru Italia, păstrându-i ratingul A+. Deficitul public al ţării a fost de 4,6% în 2010, dar datoria a ajuns la 120% din PIB, de două ori mai mare faţă de limita acceptată de regulile UE. «Alegerile regionale din Spania, câştigate de opoziţie, ar putea periclita măsurile de austeritate şi arată că deficitele finanţelor în regiune sunt mai mari decât cele cunoscute», a precizat Victor Safta.
Euro a pierdut 5,4% de la începutul lunii mai în faţa Dolarului American, coborând în acelaşi timp la un minim istoric în faţa Francului Elvetian. FMI a avertizat ca îngrijorările privind datoria publică din unele state se pot extinde şi ar putea afecta atât ţările centrale, cât şi Europa de Est. De la începutul lunii, Forintul a pierdut 2,6% în faţa Euro, în timp ce Zlotul a evoluat volatil, dar cu amplitudini limitate, pierzând 0,5% în acelaşi interval. Leul a fost în bună parte izolat faţă de îngrijorările vizând Grecia şi Portugalia în primul trimestru al anului, pe seama semnalelor că economia dă semne timide de revenire. Totuşi «scutul» pare să slăbească, leul pierzând 1,2% în faţa Euro de când scenariul unei restructurări a datoriei în Grecia a căpătat mai multă credibilitate, în ultimele 3 săptămâni. «Leul, cu toate că oferă un randament apetisant, rămâne într-o zonă de risc. În cazul unei restructurări blânde a datoriei greceşti, ar putea fi vorba mai mult de un «frison» mai puţin sesizabil, dar o restructurare dură a acesteia ar putea aduce anumite deprecieri monedei naţionale, care rămâne încă relativ puternică în contextul dat», concluzionează Victor Safta.
****
Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi ca formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- având ca activ suport instrumente tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), monetare, de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuându-se direct între participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deţine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / închiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent la conturile de investiţii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).
Pentru mai multe informaţii vǎ invitǎm sǎ vizitaţi www.xtb.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp