Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:25 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiul KPMG Masuri fiscale pentru a contracara efectele declinului economic global

ro

04 Feb, 2010 02:20 1728 Marime text

mark_gibbins_kpmg.jpgKPMG a publicat un studiu cu privire la demersurile întreprinse la nivel guvernamental în 47 ţări, inclusiv în România, pentru a contracara consecinţele declinului economic global prin măsuri fiscale. Studiul este împărţit în capitole dedicate fiecărei ţări, în care sunt prezentate succint principalele schimbări.

Valentin Ţic, Tax Partner la KPMG Romania subliniază: "guvernele din întreaga lume s-au confruntat cu o dilemă atunci când au trebuit să decidă cum să reacţioneze în faţa crizei economice. Recesiunea a însemnat mai puţine venituri din impozite, ceea ce a atras un deficit bugetar, astfel încât unele ţări au reacţionat prin creşterea impozitelor. Cu toate acestea, creşterea obligaţiilor fiscale poate avea şi efecte negative - intensificând recesiunea prin diminuarea venitului persoanelor fizice sau a bugetului companiilor pentru investiţii. Aşa încât, în alte ţări guvernele au redus impozitele pentru a stimula redresarea economică. De exemplu, în Marea Britanie, TVA a fost temporar redus de la 17.5% la 15% în perioada cuprinsă între 1 decembrie 2008 şi 1 ianuarie 2010."

Niculae Done, Senior Tax Partner la KPMG Romania adaugă: "guvernul român a luat o serie de măsuri pentru a încerca să acopere deficitul de venituri la bugetul de stat, ca de exemplu, anularea deductibilităţii cheltuielilor cu combustibilul la calculul TVA şi a impozitului pe venitul personal, ca şi obligaţia firmelor de a plăti un impozit prezumtiv sau a firmelor mici de a plăti un impozit minim. Dar deficitul bugetar rămâne ridicat, la aproximativ 7.5%. Din nefericire, au fost adoptate şi o serie de măsuri destul de agresive, ca de exemplu întârzierea rambursării TVA, iar acestea nu au avut un efect benefic asupra mediului de afaceri. În anul 2009 a existat instabilitate politică, au avut loc alegeri prezidenţiale şi alegeri pentru parlamentul European. Aceşti factori au descurajat adoptarea unor decizii mai dure de către guvern. Sperăm că anul 2010 va fi un an mai stabil din punct de vedere politic în condiţiile în care avem un guvern nou şi nu sunt programate alegeri."

Mark Gibbins, Tax Partner şi Coordonator al Departamentului Tax din cadrul KPMG adaugă: "au existat foarte multe speculaţii privind o posibilă majorare a cotei TVA sau a cotei impozitului pe profit şi pe venitul personal. Asemenea măsuri ar fi contraproductive deoarece ar încetini ritmul de redresare economică şi ar avea un impact negativ asupra veniturilor la buget. În loc de aceasta, guvernul ar trebui să se concentreze pe o mai eficientă încasare a veniturilor şi să abordeze economia subterana care, conform estimărilor, continuă să reprezinte o parte substanţială a economiei. De exemplu, inspecţiile fiscale ar trebui direcţionate asupra companiilor şi persoanelor care prezintă un risc ridicat de evaziune fiscală şi nu conduse în mod aleatoriu aşa cum se întâmplă în prezent."

Gibbins concluzionează; "studiul KPMG prezintă o imagine amplă a recentelor modificări fiscale într-un mare număr de ţări din întreaga lume. Va fi o lectură interesantă pentru oamenii de afaceri, analişti şi pentru toţi cei interesaţi în situaţia economiei globale."

*SFÂRŞIT*

Despre KPMG:

KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor. Ne desfăşurăm activitatea în 146 de ţări şi avem 140.000 de angajaţi în firmele membre din întreaga lume. Societăţile independente membre ale reţelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative („KPMG International"), o entitate elveţiană. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separată şi distinctă si se descrie ca atare.

În România şi Republica Moldova, KPMG îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor şase birouri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Chişinău. În prezent dispunem de un număr de peste 600 de angajaţi şi parteneri, atât cetăţeni români cât şi străini.

© 2010 KPMG România S.R.L., o societate cu răspundere limitată de drept român, membră a reţelei de firme independente KPMG afiliate la KPMG International Cooperative („KPMG International"), o entitate elveţiană. Toate drepturile rezervate. Tipărit în România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii