Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:49 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ultima strigare - mai sunt cinci zile până la închiderea dead-line-ului pentru înscrieri Premiu de 2000 euro pentru câştigătorii Aristoteles Workshop 2012

ro

25 Jun, 2012 19:50 1374 Marime text

25 iunie 2012, Vama, Suceava

Echipa care va realiza cel mai bun scurtmetraj documentar la cea de a șaptea ediţie a atelierului

internaţional Aristoteles Workshop (AW) va primi un premiu în valoare de 2000 de euro, acordat

de Institutul Cultural Român (ICR), care susţine astfel workshopul pentru al cincilea an consecutiv. Termenul limită pentru trimiterea dosarelor de înscriere este 30 iunie 2012. Mai multe detalii, pe aworkshop.org.

Aristoteles Workshop (AW) este un atelier de training și dezvoltare dedicat creșterii unei noi generații de realizatori de film documentar creativ în Europa Centrală și de Est. Documentarele produse în cadrul AW au câștigat premii la cele mai importante festivaluri de film, printre care Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon etc.

Beneficiile participanților:

 vor petrece cinci săptămâni într-o stațiune de munte alături de realizatori de film din toată Europa;

 vor face parte dintr-una din cele 4 echipe a câte 3 oameni, ca regizor, director de imagine sau editor montaj;

 profesioniști din industria filmului vor ghida echipele pas cu pas, de la pitch la montajul final;

 vor avea acces la echipamentul necesar de producție și post-producție;

 filmul ales de un juriu internațional va primi un premiu în valoare de 2000 de euro;

 filmele rezultate meritorii vor fi promovate în festivaluri internaționale.

Modulul propus este de 30 de minute de film documentar, dar deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi. Evaluarea proiectelor va fi realizată în ultimele trei zile de workshop.

Canalul ARTE/France este inițiatorul și susţinătorul principal al AW începând din 2006, alături de Centrul Național al Cinematografiei și de Institutul Cultural Român.

"Este unul dintre puținele locuri, dacă nu singurul, în care ai toată libertatea să te exprimi", spune

Rafi Pitts, unul dintre trainerii care lucrează de la începuturi cu Aristoteles Workshop. "Ce e foarte

important pentru mine e ca studenții să înțeleagă că pentru a fi un bun regizor, sau un bun operator

sau editor, este nu să repeți ce-ai văzut deja, ci să te ghidezi după cine ești și ce sau cum simți."

Condiții pentru participanți:

 să aibă experienţă anterioară în regie, imagine sau montaj de film/televiziune;

 să vorbească fluent limba engleză.

Data limită pentru înscriere este 30 iunie 2012.

Despre Aristoteles Workshop:

Experții și tutorii care au susținut ateliere și au îndrumat echipele în realizarea documentarelor pe parcusul celor șase ediţii precedente au fost, printre alții, Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate și premiate regizoare și producătoare de documentare), Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France), Steven Ascher și Jeanne Jordan (documentariști nominalizați la Oscar, premiați la Sundance și câștigători ai premiului Peabody), Dominique Gros (scriitoare, a produs și regizat peste 60 de documentare, câștigătoarea Tucan-ului de Argint la Rio și a Premiului Special la Tokyo), celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competițiile festivalurilor de la Berlin, Veneția etc.), Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război), Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune), documentariștii olandezi John Appel și Jeroen Berkvens; Alex Szalat, Elizabeth Hulten și Emelie De Jong (commissioning editors la ARTE/France), Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universității FAMU din Praga), documentaristul John Appel, împreună cu Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria), Niels Pagh Anderson și regizoarea Adina Pintilie, fostă participantă a AW. Alături de ei, iniţiatorii acestui proiect din partea ARTE/France, Jean Rozat (directorul general) şi André de Margerie (director relaţii internaţionale).

În cei șase ani de existență, AW a reușit să depășească statutul de simplu atelier de formație profesională și s-a afirmat treptat și ca producător de filme documentare de excepție: Nu te supăra, dar..., al Adinei Pintilie, a făcut literalmente înconjurul lumii și a adus acasă foarte multe premii (The Golden Dove, de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, Germania, 2007; Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Ungaria, 2008; Best Woman Director, FICCO International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexic, 2008 etc.); Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, a reprezentat România la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs 2010 şi a primit premiul secţiunii, pentru "cel mai curajos proiect"; Sibiu Stories, al Corinei Radu (Best Documentary Award, L'Alternativa Independent Film Festival Barcelona, Spania, 2008), Ciobanul Zburător al lui Cătălin Mușat (Special Mention, la Festivalul Internațional de Film Locarno, 2009) și Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman şi Alexandru Belc (selectat la secţiunea First Steps a Festivalului Internaţional de Film Documentar Visions du Réel de la Nyon, Elveţia). Scurtmetrajul documentar Femei pe pânză, regizat de Otilia Babără, a primit Menţiunea de onoare în competiția pentru film studențesc la Astra Film Festival, de la Sibiu. Gutuiul Japonez, produs anul trecut și regizat de Mara Trifu, a fost nominalizat la Premiile GOPO și câștigător al festivalului Timishort.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii