Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:34 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Vor exista doua modalitati de descentralizare si o rectificare pozitiva in a doua jumatate a anului"

ro

14 Feb, 2010 15:59 1159 Marime text

„Vor exista două modalităţi de descentralizare şi o rectificare pozitivă în a doua jumatate a anului", declară Nicolae Duţă, Preşedintele CNAS, în exclusivitate pentru Medica Academica - www.medicaacademica.ro

- 400 de spitale trec la comunităţile locale

- 80-100 alte unităti spitaliceşti rămân în subordinea Ministerului Sănătăţii

- "partea bună a crizei" este legată de reformele profunde în sistem

- Preşedintele CNAS dă un "mesaj de liniştire" partenerilor în ce priveşte finanţarea

- Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se cifrează la 15,3 miliarde de lei, la care se adaugă cele 2,8 miliarde de lei, reprezentând credite de angajament pentru anul trecut, declară Duţă pentru MEDICA ACADEMICA

- plăţile către farmacii pentru medicamentele compensate sunt în grafic, conform noilor termene de plată de 180 de zile.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Nicolae Lucian Duţă, a declarat într-un interviu în exclusivitate oferit revistei de excelenţă medicală, MEDICA ACADEMICA, editată de Tarus Media, că descentralizarea spitalelor va viza până la 400 de spitale, care ar urma să treacă la comunităţile locale, restul de circa 80 - 100 de unităţi spitaliceşti, reprezentând spitalele de urgenţă, clinicile şi institutele naţionale vor rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii. Acesta a mai declarat că va exista o rectificare bugetară în a doua parte a anului.

"Am discutat de mai multe ori cu Ministrul Sănătăţii despre faptul că sunt două modalităţi de descentralizare, una mai accentuată, în care toate spitalele trec la comunitatea locală, şi o a doua varinată, în care doar spitalele de urgenţă, clinicile şi institutele rămân la minister. Acest lucru trebuie să să întâmple deoarece nu poţi să laşi sistemul fără o plasă de siguranţă. Pot apărea probleme, până la urmă, e vorba de securitatea naţională", a explicat Nicolae Lucian Duţă pentru MEDICA ACADEMICA.

Acesta a mai precizat că proiectul de descentralizare a spitalelor din Bucureşti a fost unul de succes şi e un bun punct de pornire. "Am fost şeful Comisiei de negociere cu Ministrul Sănătăţii de atunci, Eugen Nicolăescu, şi am reuşit să-l conving să facă acel proiect pilot cu descentralizarea spitalelor. A fost un proiect de succes, este primul şi dovedeşte că descentralizarea spitalelor e un prim pas şi unul foarte important", a declarat Duţă.

"Negocierile continuă la ora actual. Trebuie calculat foarte bine impactul pe comunităţile locale, pentru că nu poţi să iei spitalele să le-arunci direct în braţele preşedinţilor de consilii judeţene sau primarilor. Este nevoie de un cadru legislativ foarte coerent şi foarte bine structurat în momentul când faci această mişcare. Spitalele ar trebui să treacă la comunitatea locală, aceasta va fi responsabilă de tot ce înseamnă funcţionalitatea lor şi va trebui să-şi asume foarte clar dacă vor dori sau nu să aibă spitale în acea comunitate. Binenţeles că la polul opus este discuţia în care unii primari sau consilii judeţene se vor întreba, pe bună dreptate, cum şi cu ce o să le întreţină. Dar, aşa cum la Bucureşti, comunitatea locală a găsit resurse foarte importante pentru a sprijini spitalele, acesta poate fi un model de succes pentru ceea ce reprezintă pasul doi, o descentralizare mai accentuată a spitalelor", a explicat Preşedintele CNAS.

"Vreau să fie foarte clar că sistemul de descentralizare nu înseamnă să închidem spitale. Comunitatea locală este cea care va decide asta, pentru că este posibil ca de anumite spitale, din anumite comunităţi, nici să nu mai fie nevoie", a punctat Duţă.

Rectificare bugetară în a doua parte a anului

Preşedintele CNAS a precizat pentru MEDICA ACADEMICA că momentul unor măsuri de reformă profundă în sistemul sanitar este determinat de criza economică, reprezentând "partea bună a crizei". Acesta a mai adăugat că nu vor fi probleme de finanţare a sistemului cel puţin pentru prima parte a anului, în al doilea semestru fiind aşteptată o rectificare bugetară pozitivă.

"Din discuţiile pe care le-am avut la nivel guvernamental, sunt sigur că există o atenţie sporită în ce priveşte segmentul medical, la ora aceasta. Pentru că în a doua jumătate a anului vom fi nevoiţi să facem o rectificare bugetară, probabil, pozitivă.

Bănuiesc că în a doua jumătate a anului se va face rectificarea, pentru că eu nu voi avea probleme de finanţare pe nici un palier în prima jumătate a anului. Încerc să fiu foarte exact în exprimare şi să dau <<un mesaj de liniştire>> pentru partenerii noştri, că în prima jumătate a anului, cel puţin, nu vom avea nici un problemă în acest sistem.

Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se cifrează la 15,3 miliarde de lei, la care se adaugă cele 2,8 miliarde de lei reprezentând credite de angajament pentru anul trecut. Preşedintele CNAS a precizat că plăţile către farmacii pentru medicamentele compensate sunt în grafic, conform noilor termene de plată de 180 de zile. "Noi suntem de fapt în termen cu plăţile, nu avem datorii. În februarie plătimfacturile din iulie 2009 şi vom lichida plăţile aferente anului 2009 prin iulie 2010Ţ, a punctat preşedintele CNAS pentru MEDICA ACADEMICA.

Interviul integral poate fi citit în numărul din luna martie a revistei MEDICA ACADEMICA - editată sub egida Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. MEDICA ACADEMICA este un produs Tarus Media.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii