Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:07 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

”23 noiembrie - Ziua Recunoștinței Constănțenilor”, un nou eveniment organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu

ro

20 Nov, 2021 10:59 1222 Marime text


Asociația Dobrogea de Patrimoniu, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, Consiliului Județean Constanța, Muzeului de Istorie Națională și Arheologie și al Muzeului de Artă Populară Constanța organizează marți, 23 noiembrie 2021, un tur ghidat în Zona Peninsulară, cu ocazia ”Zilei Recunoștinței Constănțenilor”.

Turul ghidat va începe marți, de la ora 13,30, din fața Hărții Așezărilor Antice din Dobrogea (Parcul Arheologic din Constanța).

Îi invităm cu această ocazie, pe reprezentanții Consiliului Județean Constanța, ai Consiliului Local Constanța și ai Prefecturii, alături de mass-media și de constănțenii interesați, la un tur ghidat în Zona Peninsulară, care va reface traseul parcurs de autoritățile române care s-au instalat în Constanța în urmă cu 143 de ani, după Unirea Dobrogei cu țara.

Ghid va fi Cristian Cealera, reprezentant al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. El le va spune participanților, care este istoria clădirilor administrative în care autoritățile române și-au desfășurat activitatea din anul 1878.

În Piața Ovidiu, cei care vor fi prezenți la eveniment vor vedea și o placă gravată, realizată cu sprijinul Primăriei Constanța, un proiect susținut financiar de sponsorii MESTA Piatră Naturală și Banca Comercială Română.

Pe placa din granit este desenată fațada primului Palat Comunal, alături de o scurtă prezentare a clădirii de patrimoniu, în prezent sediul Muzeului de Artă Populară.

”Am gravat pe o placă din granit ”Palatul Comunal”, deoarece a fost primul sediu construit pentru Primăria Comunei Constanța, la 18 ani după Unirea Dobrogei cu România. Inaugurată în anul 1896, clădirea a fost realizată în stil neoromânesc, după proiectul arhitectului Ion Socolescu.


Elementele constructive și decorative folosite, specifice clădirilor tradiționale și edificiilor de cult, i-au determinat pe localnici să creadă că este o biserică, astfel că mulți se închinau când ajungeau în dreptul imobilului.

Edificiul este monument istoric și a fost inaugurat în anul 1896, fiind construit în Piața 23 Noiembrie, denumită astfel la acea vreme, în amintirea acestei zile însemnate pentru noi spune președintele Asociației Dobrogea de Patrimoniu, Auris Luca.

Potrivit Registrului ONG, acesta fiind consultat la data de 12 noiembrie 2021, Asociaţia Dobrogea de Patrimoniu a fost înființată la data de 09 iunie 2021, de Laura Florina Tănase, Daniel Cătălin Tănase şi Auris Gabriela Luca.

Scopul initial declarat al asociaței este acela de a „oferi soluții inovatoare pentru promovarea patrimoniului cultural, material și imaterial în context regional, national și internațional, de susținere a educației și a bunelor practici pentru protejarea patrimoniului, promovarea dezvoltării sustenabile a comunităților, sprijinirea adaptării activităților la diverse platforme de prezentare și difuzare, inclusiv în mediul digital, susținerea creației contemporane românești și valorizarea patrimoniului, contribuirea la buna înțelegere a fenomenelor artistice precum și încurajarea accesului cât mai larg al publicului la cultură“.          
La momentul consultării Registrului ONG, Laura Florina Tănase figura ca asociat/fondator, iar Consiliul director era format din: presedinte - Auris Gabriela Luca, vicepresedinte - Laura Florina Tănase și secretar – Daniel Cătălin Tănase.


Sursa foto: Asociația Dobrogea de Patrimoniu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii