Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:21 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia Europeana a autorizat Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor

ro

14 Dec, 2009 18:52 1965 Marime text

Comisia Europeană a autorizat Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor în reţelele de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale

Comisia Europeană a autorizat  Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, notificată de autorităţile române.

Bugetul total al schemei este de 28.400.000 EURO, iar ajutoarele de stat se vor acorda sub formă de alocări financiare nerambursabile, atât din fonduri comunitare cât şi din fonduri naţionale.

Prin acest program se finantează realizarea de investiţii iniţiale în reţelele de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale, în scopul reducerii pierderilor de energie, creşterii securităţii în furnizare, evitării situaţiilor de criză şi atingerii performanţelor economice şi standardelor de calitate solicitate de către consumatorii de energie.

 “Pe baza informaţiilor oferite de autoritatile române, Comisia Europeană a apreciat că această schemă contribuie la implementarea unei strategii coerente de dezvoltare a tuturor regiunilor din România. Prin acest program se finantează realizarea de investiţii iniţiale în reţelele de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale în scopul atingerii performanţelor economice şi standardelor de calitate solicitate de către consumatorii de energie”, a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Valoarea maximă a ajutorului de stat ce se poate acorda beneficiarilor este 40% din costurile eligibile ale investiţiilor pentru cei care realizează investiţiile în regiunea Bucureşti-Ilfov şi 50% pentru celelalte 7 regiuni de dezvoltare. Pentru întreprinderi mici se acordă bonus de 20%, iar pentru cele mijlocii, bonusul este de 10%. Un beneficiar poate primi maxim 4 milioane Euro/pe proiect şi poate primi finanţare doar pentru maxim 2 proiecte în cadrul acestei scheme.

Proiectele de investiţii pot fi realizate în oricare dintre regiunile României şi trebuie menţinute minim 3 ani în locaţia respectivă, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv 5 ani în cazul întreprinderilor mari.

Potenţialii beneficiari sunt proprietarii reţelelor de distributie a energiei electrice şi gazelor naturale sau operatorii acestor reţele, care deţin o licenţă şi au dreptul de extindere şi/sau modernizare a reţelelor.

Pentru a depune cererile de finantare, agentii economici interesaţi trebuie să se adreseze Ministerului Economiei, Organismul Intermediar pentru energie. Schema se derulează până la sfârşitul anului 2013.

Această schemă de ajutor de stat, iniţiată de ministerul Economiei, va fi implementată în aplicarea Axei prioritare 4 „Creşterea Eficienţei Energetice şi a securităţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice” din cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”.

14 Decembrie  2009
Biroul de Presa Tel: 021.405.44.29 ; 0372.129.710 ; e-mail: presa@consiliulconcurentei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii