Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:32 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Concurentei a declansat patru investigatii privind potentiala incalcare a LegiiConcurentei

ro

10 Sep, 2009 20:04 1270 Marime text

CONSILIUL CONCURENŢEI A DECLANŞAT PATRU INVESTIGAŢII PE PIAŢA COMERCIALIZĂRII PRODUSELOR ALIMENTARE

Consiliul Concurenţei a declanşat patru investigaţii privind potenţiala încălcare a Legii Concurenţei şi a Tratatului CE, de către comercianţi cash and carry, comercianţi cu amănuntul şi furnizori de produse alimentare. Investigaţiile privesc posibile înţelegeri anticoncurenţiale între comercianţi şi furnizorii acestora, referitoare la stabilirea preţurilor de vânzare sau de revânzare, cu potenţiale efecte asupra bunăstării consumatorilor finali.

Prima investigaţie vizează societăţile membre ale grupului Metro (Metro Cash & Carry Romania SRL, real, -Hypermarket Romania SRL, MGB Metro Buying Group  SRL) şi furnizorii acestora. Cea de-a doua investigaţie are în vedere societăţile grupului Rewe (Selgros Cash & Carry SRL şi Billa Romania SRL), în timp ce a treia şi a patra privesc societăţile Mega Image, CDE R Interex şi furnizorii acestora.

Activitatea desfăşurată de către aceste societăţi reprezintă aproximativ 40% din valoarea totală a comerţului modern alimentar românesc.

„Concurenţa prin preţ este cel mai important element de manifestare a unei economii de piaţă libere. Orice formă de restrângere sau împiedicare a concurenţei prin preţ reprezintă o abatere de la principiul libertăţii de manifestare a agenţilor economici pe piaţă şi produce o gravă afectare a intereselor consumatorilor finali. În situaţia în care aceste practici vor fi confirmate, Consiliul Concurenţei va sancţiona corespunzător companiile vinovate, iar respectivele comportamente vor fi interzise pe piaţă”, a declarat domnul Bogdan M. Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei poate sancţiona companiile care încalcă legislaţia în domeniul concurenţei cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri a acestora. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor. Menţionăm că autoritatea română de concurenţă a modernizat Instrucţiunile referitoare la politică de clemenţă. Acestea au intrat în vigoare odată cu publicarea lor in Monitorul Oficial, în data de 7 septembrie 2009. Noile Instrucţiuni se vor aplica atât înţelegerilor orizontale, cât şi restricţionărilor verticale foarte grave.

10 Septembrie 2009, Biroul de Presa
Tel: 0372.129.710, 021.405.44.29 ; E-mail: presa@consiliulconcurentei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii