Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:01 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CONSILIUL CONCURENTEI A TRIMIS COMISIEI EUROPENE SCHEMA DE AJUTOR DE STAT

ro

05 Aug, 2009 17:55 1005 Marime text

CONSILIUL CONCURENŢEI A TRIMIS COMISIEI EUROPENE SCHEMA DE AJUTOR DE STAT PENTRU SPRIJINIREA INVESTIŢIILOR ÎN REŢELELE DE DISTRIBUŢIE A ENERGIEI ELECTRICE ŞI GAZELOR NATURALE

Consiliul Concurenţei a avizat schema de ajutor de stat privind „Sprijinirea investiţiilor în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale" şi a transmis Comisiei Europene notificarea acesteia. Schema, iniţiată de Ministerul Economiei va fi pusă în aplicare după obţinerea aprobării din partea forului comunitar.

Ajutoarele de stat se vor acorda sub formă de alocări financiare nerambursabile, atât din fonduri comunitare, cât şi din fonduri naţionale. Schema se va desfăşura până în 2013, bugetul total fiind de 28.400.000 EURO.

Proiectele de investiţii pot fi realizate în oricare dintre regiunile României şi trebuie menţinute în locaţia respectivă minim 3 ani, în cazul întreprinderilor mici si mijlocii, respectiv 5 ani in cazul intreprinderilor mari.

„Prin această schemă de ajutor de stat se urmăreşte susţinerea investiţiilor în reţelele de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale, astfel încât să se reducă pierderile, să crească securitatea în furnizare şi să se evite situaţiile de criză şi, binenţeles, să se atingă standarde ridicate de calitate spre beneficiul tuturor consumatorilor", a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Potentialii beneficiari sunt întreprinderi care deţin în proprietate reţelele de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale şi care fie sunt operatori de distribuţie a energiei electrice sau a gazelor naturale, fie au încheiat acte juridice cu aceşti operatori de distribuţie prin care se reglementează modul de folosire a reţelelor sau a staţiilor aflate în proprietatea lor.

Valoarea maximă a ajutorului de stat ce se poate acorda este 40% din costurile eligibile ale investiţiilor pentru cei care investesc în regiunea Bucureşti-Ilfov şi 50% pentru celelalte şapte regiuni de dezvoltare. Pentru întreprinderi mici se acordă bonus de 20%, iar pentru cele mijlocii, bonusul este de 10%.

Pentru a fi eligibili, solicitanţii trebuie să nu fie în dificultate economico-financiară, să nu fie subiectul unei proceduri nefinalizate de recuperare a unor ajutoare de stat declarate ilegale şi incompatibile sau utilizate abuziv, să facă dovada capacităţii de co-finanţare a proiectului, să nu aibă datorii la bugetele de stat şi locale privind plata taxelor şi altor contribuţii peste limitele prevazute de legislaţia natională în vigoare, să dispună de resursele umane necesare pentru implementarea proiectului etc.

Această schemă de ajutor de stat a fost elaborată în aplicarea Axei prioritare 4 „Creşterea Eficienţei Energetice şi a securitaţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice" din cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivitătii Economice".

August 2009
Biroul de Presa

Tel: 0372.129.710, 021.405.44.29 ; E-mail: presa@consiliulconcurentei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii