Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:38 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice propunerea de angajamente formulată de către Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal

ro

19 Jan, 2011 23:38 2279 Marime text
Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice propunerea de angajamente pe care Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) şi le asumă în vederea remedierii mediului concurenţial posibil a fi afectat ca urmare a modului în care sunt vândute drepturile comerciale asupra competiţiilor fotbalistice. Prin publicare Consiliul Concurenţei urmăreşte să realizeze un test de piaţă, respectiv să verifice dacă aceste propuneri de angajamente constituie soluţia care să conducă la înlăturarea situaţiei care a dus la declanşarea investigaţiei. Rezumatul cazului şi conţinutul esenţial al angajamentelor propuse de FRF şi LPF sunt publicate pe pagina de internet, la adresa http://www.consiliulconcurentei.ro/?pag=200.

În paralel cu investigaţia aflată în derulare, autoritatea română de concurenţă a efectuat o evaluare preliminară a angajamentelor formulate de FRF şi LPF în vederea remedierii problemelor care ar putea constitui încălcări ale legislaţiei naţionale şi comunitare în domeniul concurenţei.

După analiza opiniilor formulate de către terţi, Consiliul Concurenţei poate să solicite părţilor emitente modificarea propunerilor şi poate să decidă acceptarea sau respingerea acestor angajamente, în situaţia în care modificările nu sunt operate în termenul specificat de autoritatea română de concurenţă. În acest ultim caz, se consideră că întreprinderea a renunţat la posibilitatea formulării de angajamente şi autoritatea de concurenţă va continua procedura de investigaţie.

„Scopul principal urmărit de Consiliul Concurenţei prin acceptarea de angajamente este acela de rezolva cu rapiditate şi eficient o problemă survenită în piaţă ca urmare a unui comportament anticoncurenţial al unei întreprinderi. Totodată, prin acceptarea acestora avem în vedere împiedicarea repetării unor practici anticoncurenţiale, îmbunătăţirea mediului concurenţial şi realizarea unei economii de procedură prin reducerea duratei şi a costului unei investigaţii" a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei.

Autoritatea română de concurenţă invită persoanele fizice sau juridice interesate de modalitatea în care sunt vândute drepturile comerciale asupra competiţiilor fotbalistice să transmită punctul de vedere cu privire la angajamentele propuse de FRF şi LPF. Acestea pot fi trimise până la data de 4 februarie 2011, prin fax - la nr. 021.405.45.48, prin e-mail - la adresa servicii@consiliulconcurentei.ro sau prin poştă - la adresa Consiliul Concurenţei, Piaţa Presei Libere nr.1, corp D1, sector 1, Bucureşti, cod postal 013701, Oficiul Postal nr.33.

Procedura de angajamente a fost introdusă în legislaţia în domeniul concurenţei odată cu modificarea Legii concurenţei nr. 21/1996, republicată, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 75/2010. Condiţiile, termenele, modul de acceptare şi evaluarea anjamentelor în cazul practicilor anticoncurenţiale sunt prevăzute în Instrucţiunile elaborate de Consiliul Concurenţei în aplicarea legii (publicate în Monitorul Oficial nr. 11 din 05.01.2011).

Procedura de angajamente dă posibilitatea întreprinderilor aflate în investigaţie pentru posibile practici anticoncurenţiale (înţelegeri între firme şi practici concertate, respectiv exercitarea unui abuz de poziţie dominantă de către o întreprindere pe o anumită piaţă) să îşi asume voluntar o serie de obligaţii în vederea remedierii unor aspecte care ar putea constitui încălcari ale legislaţiei naţionale şi comunitare în domeniul concurenţei.

Iniţiativa formulării angajamentelor aparţine exclusiv întreprinderilor faţă de care Consiliul Concurenţei are în derulare o investigaţie pentru posibila încălcare a legii.

Închiderea unei investigaţii printr-o decizie de acceptare a unor angajamente constituie o situaţie de excepţie şi este limitată la acele cazuri în care, prin asumarea voluntară şi prin punerea în practică a obligaţiilor asumate se restabileşte mai repede şi mai eficient mediul concurenţial decât s-ar fi realizat prin aplicarea de amenzi şi/sau impunerea de măsuri corective printr-o decizie de constatare a încălcării legii.

Consiliul Concurenţei poate accepta angajamentele propuse de părţi, în măsura în care acestea sunt suficiente pentru protecţia concurenţei şi dacă îndeplinirea lor conduce la înlăturarea situaţiei care a determinat declanşarea investigaţiei. Decizia de acceptare a angajamentelor are forţă juridică obligatorie. Aceasta va specifica perioada pentru care întreprinderile îşi asumă obligaţiile şi va detalia modul în care Consiliul Concurenţei va monitoriza îndeplinirea angajamentelor.

Neîndeplinirea angajamentelor asumate conduce la aplicarea de sancţiuni (amendă între 0,5 şi 10% din cifra de afaceri realizată în anul anterior sancţionării), amenzi cominatorii (până la 5% din cifra de afaceri zilnică medie din anul financiar anterior sanţionării) în cazul întârzierii punerii în aplicare a obligaţiilor asumate sau poate determina Consiliul Concurenţei să redeschidă, din oficiu sau la cerere, investigaţia respectivă.

19 Ianuarie 2011

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii