Ai dreptul sa stii!
Ai dreptul sa stii!Ziua Internaţională a Dreptului de a Şti ( International Right to Know Day ) a fost iniţiată în 28 septembrie 2002 la Sofia şi are ca scop promovarea în mod echidistant a dreptului tuturor persoanelor de a avea acces la informaţiile deţinute de instituţiile guvernamentale ca drept fundamental al omului.
Principiile de bază ale dreptului de a şti, astfel cum au fost exprimate de către Open Society Justice Initiative sunt:
- Accesul la informaţie este un drept al tuturor,
- Accesul la informaţie este regula, restrângerea acestui drept reprezintă excepţia,
- Acest drept se aplică tuturor organismelor publice,
- Dreptul de a cere trebuie să aibă o procedură simplă, rapidă şi gratuită,
- Funcţionarii au obligaţia să sprijine solicitanţii,
- Refuzurile trebuie să fie justificate,
- Interesul public are prioritate,
- Orice persoană are dreptul să conteste refuzul comunicării de către instituţia publică,
- Instituţiile publice ar trebui să publice în mod proactiv informaţii de bază,
- Dreptul de a şti ar trebui să fie garantat de către o instituţie independentă.
Consiliul Superior al Magistraturii susţine organizaţiile nonguvernamentale şi asociaţiile profesionale din spaţiul juridic care celebrează Ziua Internaţională a Dreptului de a Şti ( International Right to Know Day ). Oamenii au dreptul la informaţii care le pot afecta viaţa iar statele au datoria să le furnizeze.
Ai dreptul să ştii cum este organizată justiţia, care sunt regulile de funcţionare a acesteia, cum poţi obţine o informaţie de interes public, cum poţi deveni magistrat. Accesează pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi informează-te! Vino la centrele de presă organizate în instanţe şi parchete! Participă la manifestările organizate în cadrul sistemului judiciar pentru informarea cetăţeanului!
„Transparenţa este esenţială pentru o bună administrare a justiţiei" a declarat doamna judecător Florica Bejinaru, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii „ iar recunoaşterea şi punerea în practică a dreptului de a fi informat de către stat reprezintă un succes al democraţiei", a precizat în continuare doamna judecător.
BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp