Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:33 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amanarea sedintei Plenului CSM

ro

09 Dec, 2010 22:54 1240 Marime text

Consiliul Superior al Magistraturii dezaprobă absenţa constantă, nejustificată şi neanunţată în timp util a unora dintre membrii săi la şedinţele Plenului, fapt care afectează buna funcţionare a instituţiei şi a sistemului judiciar românesc, pe componentele asupra cărora consiliul are atribuţii.

Azi, 9 decembrie 2010, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a exprimat public magistraţilor candidaţi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie scuzele instituţiei pe care o conduce pentru imposibilitatea desfăşurării şedinţei, ca urmare a lipsei cvorumului necesar adoptării soluţiilor pentru subiectele aflate pe ordinea de zi.

Potrivit legii, Consiliul Superior al Magistraturii se întruneşte în plen şi în secţii, la convocarea preşedintelui, a vicepreşedintelui sau a majorităţii membrilor plenului ori, după caz, a secţiilor.Lucrările Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se desfăşoară în prezenţa a cel puţin 15 membri, iar lucrările secţiilor se desfăşoară în prezenţa majorităţii membrilor acestora. Hotărârile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii şi hotărârile secţiilor se iau cu votul majorităţii membrilor prezenţi ( Art. 27din Legea nr. 317 Republicată, din 1 iulie 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii).

Au absentat, fără ca în prealabil să informeze despre imposibilitatea prezentării la şedinţă, potrivit uzanţelor interne, doi dintre membrii de drept ai consiliului, respectiv: ministrul justiţiei şi procurorul general al PICCJ. De asemenea, nu au fost prezenţi un membru ales şi reprezentanţii societăţii civile care, în prealabil, informaseră despre imposibilitatea participării la şedinţă.

Pentru evitarea oricăror interpretări care să denatureze realitatea situaţiei faptice, membrii prezenţi la şedinţa de azi consideră necesar ca, într-o deplină şi reală transparenţă, să publice prezenţa şi/sau absenţa membrilor consiliului de la şedinţele Plenului ( anexa 1 şi 2).

Potrivit prevederilor legale, membrii Consiliului Superior al Magistraturii răspund în faţa judecătorilor şi procurorilor pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului.

Pe ordinea de zi a plenului s-au aflat subiecte importante pentru buna funcţionare a sistemului judiciar, care nu au putut fi discutate şi adoptate, printre care menţionăm:

- candidaturile depuse pentru promovarea pe posturile vacante de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia civilă şi de proprietate intelectuală;

- Raportul Inspecţiei Judiciare referitor la cererile formulate de Asociaţia Magistraţilor din România, Asociaţia Procurorilor din România şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România de apărare a independenţei şi imparţialităţii instanţelor judecătoreşti şi a corpului de judecători din România; cererea de apărare a reputaţiei profesionale a unui magistrat;

- Raportul Inspecţiei Judiciare referitor la posibilele încălcări ale dispoziţiilor legale referitoare la soluţionarea cu celeritate a unor cauze de corupţie şi adresa ICCJ privind propunerile şi măsurile pentru soluţionarea cu celeritate a cauzelor de mare corupţie;

- nota referitoare la validarea rezultatelor concursului de admitere în magistratură din data de 21 noiembrie 2010 şi propunerile privind componenţa comisiei de admitere a concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, organizat în perioada ianuarie-februarie 2011.;

- solicitarea de completare a Programului de formare continuă centralizată şi a Programului de formare continuă descentralizată a magistraţilor etc.

În contextul în care judecătorii Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au exprimat public faptul că: "Amânarea procedurilor ( de promovare la ICCJ) „sine die" nu ar face decât să greveze bunul mers al activităţilor desfăşurate de judecătorii Înaltei Curţi care şi aşa, datorită situaţiilor create de ieşirile din sistem, sunt supraaglomeraţi şi fac faţă cu greu volumului crescut de activitate şi complexităţii cauzelor.",apare ca nejustificată atitudinea unora dintre membrii CSM.

„Cu ocazia consultărilor efectuate pe această temă, judecătorii Înaltei Curţi s-au pronunţat împotriva ideii de tergiversare a ocupării posturilor vacante, solicitând dimpotrivă accelerarea procedurilor de numire, cu precizarea că judecătorii Secţiei de contencios administrativ şi fiscal au invocat obligaţia de rezervă referitor la această chestiune, tocmai pentru a asigura obiectivitatea în soluţionarea eventualelor acţiuni de contestare iniţiate de semnatarii petiţiilor împotriva viitoarelor numiri." s-a subliniat în comunicatul ICCJ.

Subiectele de pe ordinea de zi programate pentru data de azi vor face obiectul şedinţei Plenului CSM de săptămâna viitoare.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii