Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:30 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cereri ale instanţelor din Uniunea Europeană adresate Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

ro

08 Nov, 2010 18:26 1185 Marime text
Consiliul Superior al Magistraturii publică pe pagina de internet cererile formulate de instanţe din întreaga Uniune Europeană, adresate Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (C.J.U.E.) în vederea obţinerii unei hotărâri preliminare, care să ajute la dezlegarea problemei de drept european cu care se confruntă instanţele naţionale în litigiile cu care sunt investite. Această pagină va fi dezvoltată prin publicarea şi a soluţiilor pronunţate de C.J.U.E. fiecărui caz în parte, precum şi a motivelor care stau la baza acestora.

Cererile au fost structurate în funcţie de natura litigiului şi oferă oportunitatea cunoaşterii modului în care sunt formulate astfel de solicitări de către magistraţi din alte state membre ale Uniunii Europene. De asemenea, sunt structurate acele situaţii în care cererile preliminare pot fi respinse ca inadmisibile de cătreC.J.U.E.

Se recomanda ca, la formularea unei cereri preliminare, să fie folosit ca model: Nota de informare cu privire la efectuarea trimiterilor preliminare de către instanţele naţionale, publicată în JO C 297 din 5 decembrie 2009.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene are competenţa interpretării dreptului Uniunii Europene prin intermediul procedurii preliminare, conform prevederilor art. 267 TFUE (fost art. 234 TCE). Această procedură instituie un mecanism de colaborare între instanţele naţionale şi Curtea de Justiţie conform căruia „orice instanţă a unui stat membru, în măsura în care trebuie să se pronunţe în cadrul unei proceduri menite să conducă la o hotărâre cu caracter jurisdicţional, poate, în principiu, să adreseze Curţii o întrebare preliminară."

Procedura preliminară asigură interpretarea unitară a dreptului Uniunii Europene, ceea ce are ca efect aplicarea uniformă a acestuia de către instanţele de judecată naţionale ale statelor membre. Interpretarea oferită de către Curtea de Justiţie garantează faptul că dispoziţiile Uniunii Europene vor produce aceleaşi efecte juridice în toate statele Uniunii Europene.

Instanţele naţionale au obligaţia de a respecta hotărârile preliminare pronunţate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Consiliul Superior al Magistraturii va actualiza informaţiile referitoare la cereri pentru pronunţarea unei hotărâri preliminare în mod constant după transmiterea acestora de către Departamentul de Afaceri Europene al Guvernului.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii