Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:38 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă apărarea reputaţiei profesionale a domnului Adrian Dicu, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu

ro

06 Oct, 2015 17:42 2221 Marime text
În şedinţa de azi, 6 octombrie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile denigratoare lansate în spaţiul public la adresa domnului Adrian Dicu, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, i-au afectat reputaţia profesională.

Cererea domnului prim procuror, ulterior completată, a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii la data de 27 iulie 2015 şi are ca obiect apărarea reputaţiei sale profesionale în raport de afirmaţiile, comentariile şi dezbaterile din cuprinsul mai multor articole publicate în presa scrisă şi în cadrul unor emisiuni de televiziune din perioada 23 iulie – 18 august 2015 (emisiunile „Ştiri”, „Esenţial”, „Newsroom”, „Prime Times New”, „Realitatea de la fix”, difuzate de posturile de televiziune Antena 3, Antena 1, Realitatea TV, România TV şi articolele publicaţiilor Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Ring).
Articolele de presă şi emisiunile televizate au vizat conduita profesională a magistratului, inducându-se opiniei publice ideea că domnul prim procuror are legătură directă cu instrumentarea dosarului penal în care a fost implicată o minoră din judeţul Giurgiu, prin neluarea măsurii arestării preventive şi tergiversarea efectuării urmăririi penale. Totodată, s-a inoculat publicului ideea că procurorul care a instrumentat dosarul este lipsit de profesionalism, având cu totul alte preocupări decât soluţionarea cauzei cu celeritate.
Verificările Inspecţiei Judiciare au concluzionat că în realitate dosarul penal menţionat s-a aflat în lucru la un alt procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu şi nu a fost repartizat vreodată în supravegherea domnului procuror Dicu Adrian. 
S-a apreciat că modalitatea de expunere a jurnaliştilor, montajul şi succesiunea imaginilor din emisiunile televizate, tonul acuzator şi folosirea apelativului ofensator „procurorul - zeghe”, au fost de natură a deturna informaţia de la scopul său general acceptat. Prin comentariile realizate s-a ajuns în final la dezinformarea opiniei publice, materialele jurnalistice publicate înscriindu-se pe linia unei campanii de presă ce a avut ca rezultat crearea unei imagini distorsionate din punct de vedere profesional şi moral a domnului prim procuror Adrian Dicu. Mai mult, folosirea termenului de „procurorul - zeghe” poate fi interpretat drept un atac personal la adresa sa cu intenţia de a-i afecta reputaţia şi nu de a informa opinia publică cu privire la un subiect de interes general.
Reamintim că reputaţia profesională constituie o valoare fundamentală în exercitarea funcţiei de magistrat şi reprezintă, totodată, percepţia creată în conştiinţa colectivă asupra modului în care sunt exercitate responsabilităţile profesionale, iar libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea şi nici dreptul la propria imagine.
Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere reputaţiei profesionale a acestora.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii