COMUNICAT DE PRESĂ - CSM
COMUNICAT DE PRESĂ - CSM
09 Jul, 2014 15:31
ZIUA de Constanta
1207
Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ privind admiterea de către Plenul CSM a cererii de apărare a independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor
În şedinţa din data de 09 iulie 2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat rezultatele verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară privind cererea de apărare a independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor în raport de afirmaţiile publice vehiculate în spaţiul public în data de 19.06.2014 şi modul în care acestea au fost prezentate şi comentate de persoane publice şi reprezentaţi ai mass-media.
La data de 20.06.2014 preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Inspecţiei Judiciare, în temeiul art.30 alin 1 din Legea nr.317/2004, efectuarea unor verificări cu privire la afirmaţiile publice vehiculate de mass media în data de 19.06.2014, pentru a se stabili dacă prin aceste afirmaţii referitoare la doamna Livia Doina Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi la doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a fost afectată independenţa justiţiei.
În data de 23.06.2014 doamna procuror şef Laura Codruţa Kovesi a solicitat, în conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin 2 din Legea 317/2004, să se efectueze verificările necesare apărării reputaţiei profesionale şi a imaginii sale publice, urmare a afirmaţiilor vehiculate în mass media în data de 19.06.2014, referitoare la presupuse fapte de corupţie în care ar fi fost implicată. A apreciat că preluarea informaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe prin receptarea afirmaţiilor denigratoare de către mai mulţi cetăţeni, având drept consecinţă afectarea imparţialităţii procurorilor din cadrul DNA şi independenţei întregului sistem judiciar. În completarea sesizării iniţiale, la data de 24.06.2014, doamna procuror şef a solicitat să fie verificată şi declaraţia primarului Municipiului Constanţa din data de 23.06.2014.
Din verificările efectuate de către inspectorii judiciari care au vizat, pe de o parte, afirmaţiile făcute în data de 19.06.2014, dar şi modul în care acestea au fost prezentate şi comentate în mass media, au rezultat următoarele:
La data de 19.06.2014, începând cu ora 14.00, au fost prezentate şi comentate în mai multe publicaţii – din presa centrală şi locală – afirmaţiile făcute de numitul Sandu Anghel, denumit şi Bercea Mondial, referitoare la faptul că ar fi dat două milioane de euro pentru a fi eliberat, iar printre persoanele care ar fi primit bani se află doamna judecător Livia Doina Stanciu, preşedintele ICCJ şi doamna procuror Laura Codruţa Koveşi, procuror- şef DNA.
Aceste afirmaţii au fost preluate de mai multe publicaţii, printre care şi Realitatea.net, Cotidianul.ro, Puterea.ro, Jurnalul.ro, Digi 24.ro, DCnews.ro, Paginadepolitica.ro, Revista22.ro, Stiripesurse.ro, Antena3.ro, Hotnews.ro, Ancheteonline.ro, Ziuanews.ro, Romaniatv.net, Lumeajustitiei.ro.
Verificările prealabile efectuate de inspectorii judiciari au vizat actele de urmărire penală efectuate în dosarul penal al cărui obiect este infracţiunea de trafic de influenţă, care privesc afirmaţiile făcute de numitul Sandu Anghel referitoare la faptul că ar fi remis bani pentru a obţine eliberarea sa, doamnelor judecător Livia Doina Stanciu, preşedintele ICCJ şi procuror Laura Codruţa Koveşi, procuror- şef DNA.
La DNA nu a fost înregistrat niciun dosar privind afirmaţiile referitoare la primirea de bani de către cele două doamne, verificările afirmaţiilor fiind efectuate în dosarul numitului Sandu Anghel.
În data de 18.06.2014 numitul Sandu Anghel a fost citat prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru data de 19.06.2014, alături de alte persoane, în vederea audierii în calitate de martor.
În data de 19.06.2014 numitul Sandu Anghel a fost prezentat la DNA cu autovehicolul care a fost parcat în zona unde se aflau jurnaliştii. În acest context, înainte de intrarea în sediul DNA, acesta a afirmat pentru jurnalişti că ”Doamna Kovesi a luat banii. Doamna Kovesi a luat 200.000 de euro…Kovesi nu mi-a restituit banii prin şofer … E băgată şi doamna Koveşi şi doamna Livia Stanciu. Mi-a promis Livia Stanciu. Avem date despre Livia Stanciu”.
După intrarea în sediul DNA, numitul Sandu Anghel a afirmat că nu doreşte să dea declaraţii în dosar, fapt consemnat în procesul –verbal încheiat la data de 19.06.2014, semnat de către procuror, avocat şi Sandu Anghel.
Inspectorii judiciari au constatat faptul că doamna judecător Livia Stanciu nu a făcut parte din completul Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a pronunţat decizia prin care S.A. a fost condamnat definitiv la pedeapsa cu închisoarea pe o perioadă de 8 ani şi 9 luni.
La data de 19.06.2014 în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” difuzată de postul de televiziune Antena 3, începând cu ora 21.30 în legătură cu dosarul în care se efectuează urmărirea penală pentru infracţiunea de trafic de influenţă, au fost făcute afirmaţii referitoare la faptul că procurorul şef al DNA se află într-o gravă incompatibilitate. Inspecţia judiciară a apreciat că această afimaţie este lipsită de suport legal deoarece, din verificările efectuate a rezultat că situaţia prezentată în cadrul emisiunii nu se încadrează în niciunul din cazurile de incompatibilitate prevăzute de art.65 Cod procedură penală, întrucât doamna procuror-şef nu exercită funcţia de urmărire penală în dosarul menţionat.
În legătură cu afirmaţiile făcute în cursul emisiunii fără a solicita şi punctul de vedere al procurorului-şef al DNA, inspectorii judiciari au apreciat că acestea au fost făcute cu rea-credinţă şi în scopul denigrării doamnei Laura Codruţa Kovesi.
Totodată, în cadrul aceleiaşi emisiuni au fost făcute afirmaţii denigratoare şi tendenţioase vizând activitatea procurorilor DNA desfăşurată în instrumentarea dosarului al cărui obiect este infracţiunea de trafic de influenţă care priveşte afirmaţiile făcute de numitul Sandu Anghel. Verificările efectuate au evidenţiat faptul că până la data de 19.06.2014, când a fost difuzată emisiunea „Sinteza Zilei”, în dosarul menţionat au fost efectuate acte de urmărire penală în mod ritmic. Prin urmare, rezultă că afirmaţiile enunţate în cuprinsul emisiunii nu au avut acoperire faptică.
Referitor la acelaşi dosar, în data de 23.06.2014, la finalul şedinţei Consiliului Local Constanţa, primarul Municipiului Constanţa a afirmat că în cauză nu a fost respectată procedura şi că Parlamentul poate şi trebuie să voteze o rezoluţie prin care să ceară suspendarea procurorului-şef al DNA până la lămurirea situaţiei.
Inspectorii judiciari au evidenţiat faptul că afirmaţiile făcute în cadrul unei instituţii publice, de către conducătorul acesteia, cu privire la modul de instrumentare a unui dosar penal aflat în curs de soluţionare, precum şi aprecierile referitoare la procedura ce ar trebui urmată, sunt de natură să afecteze încrederea în actul de justiţie şi în echidistanţa şi imparţialitatea procurorilor D.N.A.
S-a reţinut de către inspectorii judiciari faptul că prezentarea ştirilor în maniera menţionată a fost de natură a induce opiniei publice ideea că afirmaţiile făcute au un grad ridicat de veridicitate şi de a crea un dubiu serios cu privire la probitatea profesională a persoanelor vizate.
Întrucât doamna Laura Codruţa Kovesi şi doamna Livia Stanciu ocupă funcţii de conducere importante în sistemului judiciar - procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, respectiv preşedinte al înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cadrul unor instituţii care instrumentează dosarele de corupţie, respectiv soluţionează aceste cauze în ultimă instanţă, dubiul cu privire la probitatea profesională a celor două persoane, artificial creat în opinia publică, se răsfrânge şi asupra instituţiilor pe care le reprezintă şi, implicit, asupra întregului sistem, conturându-se ideea că întregul sistem judiciar este corupt.
Toate aceste afirmaţii sunt realizate printr-o prezentare deformată a realităţii, printr-o interpretare subiectivă a faptelor, fără o corectă informate a publicului asupra aspectelor în discuţie.
În legătură cu afirmaţiile domnului Mazăre Radu, inspectorii judiciari au apreciat faptul că antamarea acestor chestiuni în cadrul şedinţei unei instituţii publice fără atribuţii jurisdicţionale, sunt aspecte care contravin obligaţiei de rezervă ce incumbă reprezentanţilor puterii executive, în raport cu aprecierea legalităţii actelor efectuate de judecători şi procurori.
Inspectorii judiciari au concluzionat că modul de prezentare şi comentare în mass-media a afirmaţiilor numitului Sandu Anghel a avut ca şi consecinţă imediată discreditarea, din punct de vedere profesional şi moral, a magistraţilor, iar ca scop mediat discreditarea modului de funcţionare a sistemului judiciar, în ansamblul său.
Luând în considerare toate aspectele prezentate în raportul Inspecţiei Judiciare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că afirmaţiile vehiculate în spaţiul public, în data de 19.06.2014, referitoare la doamna judecător Livia Doina Stanciu, preşedintele Înaltei curţi de Casaţie şi Justiţie şi doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror–şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sunt de natură a afecta independenţa sistemului judiciar în ansamblul său, reputaţia profesională şi imaginea publică a doamnei procuror şef al DNA şi imparţialitatea procurorilor din cadrul DNA, cu scopul imediat de a discredita instituţii fundamentale ale statului de drept.
Prin urmare, Plenul Consiliului a hotărât admiterea sesizării preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii privind apărarea independenţei sistemului judiciar, precum şi a cererii doamnei Laura Codruţa Kovesi, procuror - şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de apărare a reputaţiei profesionale şi a imaginii sale publice, dar şi a imparţialităţii procurorilor din cadrul DNA.
Totodată, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului în vederea analizării şi luării măsurilor legale cu privire la modul de prezentare al afirmaţiilor din data de 19.06.2014 în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” difuzată pe postul de televiziune Antena 3 la aceeaşi dată.
În şedinţa din data de 09 iulie 2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat rezultatele verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară privind cererea de apărare a independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor în raport de afirmaţiile publice vehiculate în spaţiul public în data de 19.06.2014 şi modul în care acestea au fost prezentate şi comentate de persoane publice şi reprezentaţi ai mass-media.
La data de 20.06.2014 preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Inspecţiei Judiciare, în temeiul art.30 alin 1 din Legea nr.317/2004, efectuarea unor verificări cu privire la afirmaţiile publice vehiculate de mass media în data de 19.06.2014, pentru a se stabili dacă prin aceste afirmaţii referitoare la doamna Livia Doina Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi la doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a fost afectată independenţa justiţiei.
În data de 23.06.2014 doamna procuror şef Laura Codruţa Kovesi a solicitat, în conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin 2 din Legea 317/2004, să se efectueze verificările necesare apărării reputaţiei profesionale şi a imaginii sale publice, urmare a afirmaţiilor vehiculate în mass media în data de 19.06.2014, referitoare la presupuse fapte de corupţie în care ar fi fost implicată. A apreciat că preluarea informaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe prin receptarea afirmaţiilor denigratoare de către mai mulţi cetăţeni, având drept consecinţă afectarea imparţialităţii procurorilor din cadrul DNA şi independenţei întregului sistem judiciar. În completarea sesizării iniţiale, la data de 24.06.2014, doamna procuror şef a solicitat să fie verificată şi declaraţia primarului Municipiului Constanţa din data de 23.06.2014.
Din verificările efectuate de către inspectorii judiciari care au vizat, pe de o parte, afirmaţiile făcute în data de 19.06.2014, dar şi modul în care acestea au fost prezentate şi comentate în mass media, au rezultat următoarele:
La data de 19.06.2014, începând cu ora 14.00, au fost prezentate şi comentate în mai multe publicaţii – din presa centrală şi locală – afirmaţiile făcute de numitul Sandu Anghel, denumit şi Bercea Mondial, referitoare la faptul că ar fi dat două milioane de euro pentru a fi eliberat, iar printre persoanele care ar fi primit bani se află doamna judecător Livia Doina Stanciu, preşedintele ICCJ şi doamna procuror Laura Codruţa Koveşi, procuror- şef DNA.
Aceste afirmaţii au fost preluate de mai multe publicaţii, printre care şi Realitatea.net, Cotidianul.ro, Puterea.ro, Jurnalul.ro, Digi 24.ro, DCnews.ro, Paginadepolitica.ro, Revista22.ro, Stiripesurse.ro, Antena3.ro, Hotnews.ro, Ancheteonline.ro, Ziuanews.ro, Romaniatv.net, Lumeajustitiei.ro.
Verificările prealabile efectuate de inspectorii judiciari au vizat actele de urmărire penală efectuate în dosarul penal al cărui obiect este infracţiunea de trafic de influenţă, care privesc afirmaţiile făcute de numitul Sandu Anghel referitoare la faptul că ar fi remis bani pentru a obţine eliberarea sa, doamnelor judecător Livia Doina Stanciu, preşedintele ICCJ şi procuror Laura Codruţa Koveşi, procuror- şef DNA.
La DNA nu a fost înregistrat niciun dosar privind afirmaţiile referitoare la primirea de bani de către cele două doamne, verificările afirmaţiilor fiind efectuate în dosarul numitului Sandu Anghel.
În data de 18.06.2014 numitul Sandu Anghel a fost citat prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru data de 19.06.2014, alături de alte persoane, în vederea audierii în calitate de martor.
În data de 19.06.2014 numitul Sandu Anghel a fost prezentat la DNA cu autovehicolul care a fost parcat în zona unde se aflau jurnaliştii. În acest context, înainte de intrarea în sediul DNA, acesta a afirmat pentru jurnalişti că ”Doamna Kovesi a luat banii. Doamna Kovesi a luat 200.000 de euro…Kovesi nu mi-a restituit banii prin şofer … E băgată şi doamna Koveşi şi doamna Livia Stanciu. Mi-a promis Livia Stanciu. Avem date despre Livia Stanciu”.
După intrarea în sediul DNA, numitul Sandu Anghel a afirmat că nu doreşte să dea declaraţii în dosar, fapt consemnat în procesul –verbal încheiat la data de 19.06.2014, semnat de către procuror, avocat şi Sandu Anghel.
Inspectorii judiciari au constatat faptul că doamna judecător Livia Stanciu nu a făcut parte din completul Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a pronunţat decizia prin care S.A. a fost condamnat definitiv la pedeapsa cu închisoarea pe o perioadă de 8 ani şi 9 luni.
La data de 19.06.2014 în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” difuzată de postul de televiziune Antena 3, începând cu ora 21.30 în legătură cu dosarul în care se efectuează urmărirea penală pentru infracţiunea de trafic de influenţă, au fost făcute afirmaţii referitoare la faptul că procurorul şef al DNA se află într-o gravă incompatibilitate. Inspecţia judiciară a apreciat că această afimaţie este lipsită de suport legal deoarece, din verificările efectuate a rezultat că situaţia prezentată în cadrul emisiunii nu se încadrează în niciunul din cazurile de incompatibilitate prevăzute de art.65 Cod procedură penală, întrucât doamna procuror-şef nu exercită funcţia de urmărire penală în dosarul menţionat.
În legătură cu afirmaţiile făcute în cursul emisiunii fără a solicita şi punctul de vedere al procurorului-şef al DNA, inspectorii judiciari au apreciat că acestea au fost făcute cu rea-credinţă şi în scopul denigrării doamnei Laura Codruţa Kovesi.
Totodată, în cadrul aceleiaşi emisiuni au fost făcute afirmaţii denigratoare şi tendenţioase vizând activitatea procurorilor DNA desfăşurată în instrumentarea dosarului al cărui obiect este infracţiunea de trafic de influenţă care priveşte afirmaţiile făcute de numitul Sandu Anghel. Verificările efectuate au evidenţiat faptul că până la data de 19.06.2014, când a fost difuzată emisiunea „Sinteza Zilei”, în dosarul menţionat au fost efectuate acte de urmărire penală în mod ritmic. Prin urmare, rezultă că afirmaţiile enunţate în cuprinsul emisiunii nu au avut acoperire faptică.
Referitor la acelaşi dosar, în data de 23.06.2014, la finalul şedinţei Consiliului Local Constanţa, primarul Municipiului Constanţa a afirmat că în cauză nu a fost respectată procedura şi că Parlamentul poate şi trebuie să voteze o rezoluţie prin care să ceară suspendarea procurorului-şef al DNA până la lămurirea situaţiei.
Inspectorii judiciari au evidenţiat faptul că afirmaţiile făcute în cadrul unei instituţii publice, de către conducătorul acesteia, cu privire la modul de instrumentare a unui dosar penal aflat în curs de soluţionare, precum şi aprecierile referitoare la procedura ce ar trebui urmată, sunt de natură să afecteze încrederea în actul de justiţie şi în echidistanţa şi imparţialitatea procurorilor D.N.A.
S-a reţinut de către inspectorii judiciari faptul că prezentarea ştirilor în maniera menţionată a fost de natură a induce opiniei publice ideea că afirmaţiile făcute au un grad ridicat de veridicitate şi de a crea un dubiu serios cu privire la probitatea profesională a persoanelor vizate.
Întrucât doamna Laura Codruţa Kovesi şi doamna Livia Stanciu ocupă funcţii de conducere importante în sistemului judiciar - procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, respectiv preşedinte al înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cadrul unor instituţii care instrumentează dosarele de corupţie, respectiv soluţionează aceste cauze în ultimă instanţă, dubiul cu privire la probitatea profesională a celor două persoane, artificial creat în opinia publică, se răsfrânge şi asupra instituţiilor pe care le reprezintă şi, implicit, asupra întregului sistem, conturându-se ideea că întregul sistem judiciar este corupt.
Toate aceste afirmaţii sunt realizate printr-o prezentare deformată a realităţii, printr-o interpretare subiectivă a faptelor, fără o corectă informate a publicului asupra aspectelor în discuţie.
În legătură cu afirmaţiile domnului Mazăre Radu, inspectorii judiciari au apreciat faptul că antamarea acestor chestiuni în cadrul şedinţei unei instituţii publice fără atribuţii jurisdicţionale, sunt aspecte care contravin obligaţiei de rezervă ce incumbă reprezentanţilor puterii executive, în raport cu aprecierea legalităţii actelor efectuate de judecători şi procurori.
Inspectorii judiciari au concluzionat că modul de prezentare şi comentare în mass-media a afirmaţiilor numitului Sandu Anghel a avut ca şi consecinţă imediată discreditarea, din punct de vedere profesional şi moral, a magistraţilor, iar ca scop mediat discreditarea modului de funcţionare a sistemului judiciar, în ansamblul său.
Luând în considerare toate aspectele prezentate în raportul Inspecţiei Judiciare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că afirmaţiile vehiculate în spaţiul public, în data de 19.06.2014, referitoare la doamna judecător Livia Doina Stanciu, preşedintele Înaltei curţi de Casaţie şi Justiţie şi doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror–şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sunt de natură a afecta independenţa sistemului judiciar în ansamblul său, reputaţia profesională şi imaginea publică a doamnei procuror şef al DNA şi imparţialitatea procurorilor din cadrul DNA, cu scopul imediat de a discredita instituţii fundamentale ale statului de drept.
Prin urmare, Plenul Consiliului a hotărât admiterea sesizării preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii privind apărarea independenţei sistemului judiciar, precum şi a cererii doamnei Laura Codruţa Kovesi, procuror - şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de apărare a reputaţiei profesionale şi a imaginii sale publice, dar şi a imparţialităţii procurorilor din cadrul DNA.
Totodată, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului în vederea analizării şi luării măsurilor legale cu privire la modul de prezentare al afirmaţiilor din data de 19.06.2014 în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” difuzată pe postul de televiziune Antena 3 la aceeaşi dată.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii