Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:37 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă privind apărarea reputaţiei profesionale a domnului Călin Nistor, procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie

ro

13 May, 2015 16:13 1152 Marime text
  În şedinţa din data de 13 mai 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis ca întemeiată cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de domnul Călin Nistor, procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, constatând că afirmaţiile denigratoare lansate în spaţiul public la adresa acestuia i-au afectat reputaţia profesională.
          Prin cererea formulată la data de 04.05.2015, domnul Călin Nistor, procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a solicitat Consiliului apărarea reputaţiei profesionale şi a imaginii publice în raport de afirmaţiile făcute în emisiunea „Exces de putere”, difuzată în data de 24 aprilie 2015 la postul de televiziune „Antena 3” şi preluate de publicaţia on-line „Jurnalul.ro” în data de 27 aprilie 2015.
         Acestea au vizat, în principal, modul în care domnul procuror ar fi instrumentat și soluționat – în perioada în care ocupa funcția de procuror șef serviciu la Serviciul Teritorial Pitești al DNA – dosare care îl priveau pe numitul Deaconeasa Gheorghe, acreditându-se ideea nerespectării procedurilor judiciare, a unor influențe din zona politicului în instrumentarea unor cauze penale, a săvârșirii unor fapte de corupție și de incapacitate profesională.
           În urma verificărilor efectuate de Inspecția Judiciară, s-a constatat că afirmațiile menționate sunt tendențioase, de o gravitate extremă şi afectează în mod cert reputaţia profesională a domnului procuror Călin Nistor, întrucât se induce ideea că nu s-au respectat procedurile judiciare de către un procuror ce a îndeplinit funcţia de şef al unui serviciu teritorial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi care în prezent este procuror şef adjunct al acestei direcţii, că instrumentarea cauzelor poate fi influenţată de persoane din mediul politic, ceea ce presupune, implicit, că magistratul ar fi încălcat legea sau, cel puţin, şi-ar fi  încălcat obligaţiile profesionale.
         De asemenea, prin inducerea ideii de corupţie la nivelul conducerii unei astfel de instituţii, s-a adus atingere nu numai reputaţiei procurorului vizat, dar s-a subminat şi încrederea publică în integritatea magistraţilor în general.
         Nu este mai puțin relevant nici faptul că, în demersul lor, jurnaliştii au permis prezentarea unei hotărâri de achitare a unor inculpaţi într-o manieră în care achitarea ar părea imputabilă procurorului care a emis rechizitoriul, respectiv domnul procuror Călin Nistor, fără a aduce la cunoştinţa publicului faptul că aceasta a fost reformată în căile de atac şi toţi inculpaţii au fost condamnaţi.
        Conform dispoziţiilor art. 1 şi 30 din Legea nr. 317/2004, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere independenţei, imparţialităţii sau reputaţiei profesionale a acestora.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii