Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:38 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat privind întâlnirea reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii cu experţi ai Comisiei Europene sosiţi la Bucureşti în misiune de evaluare

ro

11 May, 2011 01:17 1221 Marime text
În data de marţi, 10 mai 2011, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii a avut loc o întâlnire a conducerii Consiliului Superior al Magistraturii cu experţii Comisiei Europene aflaţi în aceste zile la Bucureşti, cu prilejul misiunii de evaluare a angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Delegaţia Consiliului Superior al Magistraturii a fost condusă de Preşedintele Consiliului, domnul judecător Horaţius Dumbravă. Din delegaţie au făcut parte domnul George Bălan, Vicepreşedintele Consiliului, doamna procuror Graţiana Isac, doamna procuror Oana Andrea Schmidt Hăineală, domnul judecător Cristi Danileţ, domnul judecător Adrian Neacşu - membri ai Consiliului, domnul procuror Dragoş Dumitru, directorul Institutului Naţional al Magistraturii, precum şi experţi din compartimentele aparatului tehnic al CSM.

În cadrul discuţiilor, membrii delegaţiei Comisiei Europene s-au arătat preocupaţi îndeosebi de situaţia resurselor umane de la nivelul Inspecţiei Judiciare, de un mecanism de eficientizare a activităţii acesteia, de managementul de caz în procedura de soluţionare a dosarelor de mare corupţie, de mecanismul de apărare a independenţei şi reputaţiei magistraţilor, precum şi de proiectul de raţionalizare a unor instanţe şi parchete.

La rândul lor, reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii şi-a declarat ferma hotărâre de a continua procesul de reforme care conduc la un sistem judiciar responsabil, eficient şi competent. Au fost prezentate ultimele decizii aprobate la nivelul comisiilor din cadrul Consiliului sau a Plenului CSM: aprobarea unei proceduri de încuviinţare a percheziţiei, reţinerii şi arestării preventive a judecătorilor şi procurorilor; adoptarea unei noi proceduri şi criterii de recrutare a inspectorilor judiciari; încheierea unor protocoale cu Uniunea Avocaţilor şi Consiliul de Mediere pentru susţinerea medierii ca principală modalitate de rezolvare alternativă a litigiilor.

Totodată, reprezentanţii Consiliului au evocat şi proiectele aflate în derulare la nivelul instituţiei: finalizarea demersurilor pentru o nouă reglementare în privinţa promovării la ICCJ şi ocuparea locurilor vacante la instanţa supremă, revizuirea procedurii de sancţionare a magistraţilor, evaluarea modului de organizare şi funcţionare a CSM în vederea regândirii structurii sale administrative, evaluarea programului privind volumul optim de activitate de la nivelul instanţelor.

Cu privire la apărarea independenţei şi reputaţiei magistraţilor, delegaţia CSM a subliniat voinţa Consiliului de a reacţiona mult mai prompt la atacurile promovate prin intermediul mass media, declarându-şi intenţia de a încheia un protocol, în acest sens, cu Consiliul Naţional al Audiovizualului. De asemenea, delegaţia a menţionat susţinerea de către CSM a proiectului de desfiinţare a unor instanţe şi parchete mici, aflat în prezent în dezbaterea Parlamentului, dar că este nevoie de o reală voinţă politică pentru adaptarea sa.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a subliniat însemnătatea introducerii noilor coduri în activitatea curentă a sistemului judiciar românesc. Acest proces se impune a fi temeinic pregătit, întrucât noile coduri, prin prevederile lor novatoare, vor reprezenta nu numai un punct de maximă importanţă în cadrul reformei Justiţiei, ci şi o provocare, un veritabil test de profesionism pentru corpul magistraţilor, pentru întregul personal care îşi desfăşoară activitatea în domeniul Justiţiei. Va fi, deopotrivă, şi un examen prin care Justiţia va răspunde aşteptărilor îndreptăţite ale justiţiabililor, ale întregii societăţi româneşti.

Prezenta misiune de evaluare are o importanţă deosebită în lumina viitorului Raport pe care Comisia Europeană îl va da publicităţii în luna iulie 2011.

Misiunea de evaluare se desfăşoară în perioada 9-13 mai 2011 şi va cuprinde întâlniri cu toate instituţiile ce au atribuţii în domenii relevante pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii