Conferinta „Evaluarea magistratilor si a sistemului judiciar Cele mai bune practici la nivel european”
Conferinta „Evaluarea magistratilor si a sistemului judiciar: Cele mai bune practici la nivel european”11.06.2010
Conferinţa „Evaluarea magistraţilor şi a sistemului judiciar: Cele mai bune practici la nivel european”
Consiliul Superior al Magistraturii organizează în 14 şi 15 iunie 2010, începând cu ora 9.00, în Bucureşti, Hotel Novotel, Sala Paris (Calea Victoriei nr. 37B, Sector 1) conferinţa „Evaluarea magistraţilor şi a sistemului judiciar: Cele mai bune practici la nivel european” în cadrul proiectului „Creşterea eficienţei sistemului de evaluare a activităţii profesionale a magistraţilor”.
Scopul acestui proiect este acela de a asigura proceduri judiciare mai transparente şi mai eficiente în România, în conformitate cu standardele Uniunii Europene.
Proiectul are la bază principiul responsabilizării sistemului judiciar, pentru a putea răspunde la întrebarea:” Care este proporţia echitabilă între protecţia independenţei judiciare în contextul evaluării activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor şi protecţia unor valori la fel de importante precum eficienţa şi cerinţele de calificare profesională înaltă a judecătorilor şi procurorilor care au responsabilitatea administrării justiţiei?”.
Proiectul este implementat în parteneriat cu Consiliul Superior al Magistraturii din Italia - "Consiglio Superiore della Magistratura", beneficiază de un buget 278.050 Euro şi are o perioadă de implementare de 6 luni (decembrie 2009 - iunie 2010).
Şi-au anunţat participarea la conferinţă reprezentanţi ai corpului diplomatic şi reprezentanţi ai autorităţilor judiciare din România.
Proiectul se desfăşoară pe următoarele componente principale:
Componenta nr. 1 - Elaborarea unui studiu de drept comparat cu privire la principalele sistemele de evaluare existente în Europa care să cuprindă o analiză atât a sistemelor de evaluare a activităţii profesionale a magistraţilor cât şi evaluarea sistemelor judiciare în ansamblu, dintr-o perspectivă de drept comparat.
S-a realizat un studiu comparativ privind sistemele de evaluare profesională a judecătorilor şi procurorilor din Belgia, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Austria şi Germania, ţări care au fost selectate de echipa de proiect şi Consiliul Superior al Magistraturii din România pentru analiză în cadrul studiului de drept comparat.
Componenta nr. 2 - Elaborarea unei lucrări conţinând propuneri concrete privind crearea procedurilor şi metodologiei necesare în vederea introducerii evaluării sistemului judiciar în România.
Experţii au analizat situaţia sistemului judiciar din România prin comparaţie cu standardele europene şi au formulat propuneri şi recomandări de îmbunătăţire.
Datele colectate de către Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei din cadrul Consiliului Europei (CEPEJ) privind evaluarea şi monitorizarea sistemului judiciar au fost folosite ca bază pentru structurarea cadrului de cercetare şi analiză. Aceste date au fost integrate cu informaţiile atât calitative, cat
şi cantitative deja colectate în diferite rapoarte de cercetare, studii şi listele de verificare elaborate în cadrul CEPEJ.
Componenta 3 - Organizarea unei conferinţe internaţionale cu privire la cele mai bune practici ale sistemelor de evaluare din Europa
EXPERŢI CE VOR SUSŢINE PREZENTĂRI ÎN CADRUL CONFERINTEI, 14-15 IUNIE 2010:
Rosario AITALA În acest moment, dna. Aitala activează în calitate de consilier senior al Ministrului pentru Afaceri Externe din Italia pentru situaţia din Afganistan, zonele de criza şi criminalitate internaţională. Este profesor de procedură penală la Universitatea din Napoli. A activat ca şef al misiunii CE în materie de justiţie penală în Albania, iar în prezent este lider de echipa al iniţiativei UE privind criminalitatea în cadrul Instrumentului de Stabilitate (America Latina, Caraibe, Africa de Vest). Dna Aitala are experienţă ca expert şi lector în peste 25 de state.
Raffaele SABATO este judecător la Tribunalul din Napoli, Italia. A fost Membru al Comitetului Ştiinţific al Consiliului Superior al Magistraturii din Italia (1998-2001). În cadrul Consiliului Europei, domnul Sabato a luat parte intr-un număr de misiuni şi iniţiative privind sistemele judiciare şi drepturile omului în state precum: Albania, Azerbaijan, Croaţia, Federaţia Rusă şi în cadrul Reţelei de la Lisabona a Consiliului Europei. Dl. Sabato a activat ca membru al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE) de la începutul acestei instituţii. A fost ales preşedinte al CCJE la data de 25 noiembrie 2005 prin vot unanim al Adunării Plenare a Consiliului. A preluat preşedinţia CCJE la 1 ianuarie 2006 până în ianuarie 2008. În prezent este membru al Biroului CCJE.
Eric ALT este procuror adjunct (1990) şi a activat ca magistrat la Ministerul Justiţiei (1993), consilier juridic la Ministerul Mediului (1999); vicepreşedinte al Tribunalului din Paris (2004), judecător la Curtea de Casaţie (2007), vicepreşedinte al Sindicatului Magistraţilor (2003-2006) şi vicepreşedinte al Medel (2006-2009).
Georg STAWA este procuror în cadrul Ministerului de Justiţie din Austria (departamentul pentru coordonare generala (unit Pr 1) şi departamentul pentru statistica şi afaceri externe (unit Pr 3)) având şi calitatea de membru al CEPEJ, CEPEJ GT-EVAL şi Biroul CEPEJ, adjunct al membrului austriac al JSB al EUROJUST.
A activat de asemenea ca expert în numeroase proiecte şi misiuni ale Consiliului Europei şi UE în Croaţia, Muntenegru, Turcia şi Macedonia.
Jose Miguel GARCIA MORENO este judecător şi membru al Consiliului General al Puterii Judiciare din Spania, preşedinte al Comisiei Relaţii Internaţionale
Cuno TARFUSSER este judecător la Tribunalul Penal Internaţional din Haga, fost Procuror General al Italiei.
Ezia MACCORA este judecător şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii din Italia, având şi calitate de preşedinte al Comisiei nr. VI.
Yinka TEMPELMAN este manager de calitate la Consiliul pentru Justiţie din Olanda.
Alfons OBERMEIER este Şef al Departamentului pentru Criminalitate economică şi crimă organizată, MLA/extrădare la Parchetul General din Munchen, Germania.
Nadia GOOSSENS este judecător şi membru al Consiliului Judiciar din Belgia
Jean Marie SISCOT este ofiţer senior la Consiliul Judiciar din Belgia
Nina HAERTING este procuror la Parchetul din Innsbruck, Austria
Mona PIVNICERU este judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România şi preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România.
Alexandrina RĂDULESCU este judecător din anul 1994 şi în prezent membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România. A publicat lucrări în domeniul managementului instanţelor, evaluarea activităţii profesionale a magistraţilor şi calitatea activităţii instanţelor.
Raluca TRANDAFIR este judecător din anul 2004 şi în prezent, preşedintele delegat al secţiei civile din cadrul Tribunalului Argeş şi membru al colegiului de conducere al acestei instanţe. Dna. Trandafir are responsabilităţi privind implementarea programului volumului optim de activitate la nivelul Tribunalului Argeş.
BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp