Consiliul Superior al Magistraturii - Joi, 06 Mai 2010
Consiliul Superior al Magistraturii - Joi, 06 Mai 2010Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat azi, 6 mai 2010, hotărârile luate de adunările generale ale magistraţilor referitoare la solicitarea din petiţia intitulată „Integritate şi demnitate", privind posibilitatea judecătorilor de a participa la şedinţele de judecată, respectiv a procurorilor de a desfăşura activităţi specifice acestei funcţii, în situaţia în care faţă de aceştia a început urmărirea penală.
Adunările generale ale magistraţilor au statuat unanim că orice măsură împotriva judecătorului şi procurorului cu privire la care s-a început urmărirea penală (suspendare din funcţie ori interzicerea desfăşurării activităţilor specifice funcţiei de magistrat) încalcă principiile statuate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum şai prezumţia de nevinovăţie.
În şedinţa din data de 8 aprilie 2010 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dispus convocarea adunărilor generale ale magistraţilor pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la solicitarea din petiţia intitulată „Integritate şi demnitate", de a se interzice magistraţilor în legătură cu care s-a început urmărirea penală să mai desfăşoare activităţi specifice funcţiei.
Potrivit legii, în prezent, judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii atunci când a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa prin ordonanţă sau rechizitoriu.
BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA
Consiliul Superior al Magistraturii a analizat, azi, 6 mai 2010, candidaturile depuse pentru funcţia de inspector în cadrul Serviciului de inspecţie judiciară pentru judecători.
Prin Hotărârea numărul 1838/2009 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii s-a dispus declanşarea procedurii de selecţie pentru ocuparea a două posturi de inspectori în cadrul Serviciului de inspecţie judiciară pentru judecători.
Posturile de inspectori au fost repartizate în baza criteriului reprezentativităţii regionale a instanţelor, astfel:
- 1 post pentru instanţele din circumscripţia Curţilor de Apel Cluj, Alba Iulia, Târgu Mureş, Braşov, Timişoara şi Oradea;
- 1 post pentru instanţele din circumscripţia Curţilor de Apel Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Constanţa şi Curtea Militară de Apel
După derularea procedurii de selecţie, doamna Iancu Daniela - Valeria, preşedinte al Tribunalului Caraş - Severin a dobândit calitatea de inspector în cadrul Serviciului de inspecţie judiciară pentru judecători.
Inspectorii din cadrul Inspecţiei judiciare sunt numiţi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru un mandat de 6 ani, dintre persoanele care au cel puţin 8 ani vechime în magistratură, au avut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare şi se bucură de o bună reputaţie profesională şi morală.
Pe durata exercitării mandatului de inspector, judecătorii şi procurorii sunt suspendaţi de drept din funcţiile pe care le ocupă la instanţe şi parchete.
Judecătorii şi procurorii cu funcţii de conducere sunt obligaţi să opteze între funcţia de conducere şi cea de inspector judiciar, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de a ocupa în continuare funcţia de inspector judiciar.
Perioada în care judecătorul sau procurorul este inspector judiciar în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii constituie vechime în funcţia de judecător sau procuror.
BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp