Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:19 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Continutul conferintei de presa referitoare la consolidarea eficientei Inspectiei Judiciare din Romania

ro

14 May, 2010 17:44 1070 Marime text
Consiliul Superior al Magistraturii implementează proiectul Consolidarea eficienţei Inspecţiei Judiciare din România, derulat din necesitatea evaluării obiective a acestui departament funcţional din anul 2005 ca un corp independent, ce asigură creşterea eficienţei actului de justiţie, a calităţii muncii magistraţilor, oferind garanţia funcţionării justiţiei ca serviciu public .

Conferinţa este susţinută de doamna judecător Florica Bejinaru, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Sonia Chirinos Rivera, liderul de proiect, doamna Mihaela Tropcea, şef al Inspecţiei Judiciare şi domnul Joaquin Moreno Grau-expert.

Scopul acestui proiect este acela de a creşte prezenţa, profesionalismul, independenţa şi eficienţa Serviciului de Inspecţie, în conformitate cu directivele Uniunii Europene, precum şi acela de a stabili normele de bază pentru dezvoltarea ulterioară a unor acte normative care să respecte principiul separării puterilor şi al independenţei judiciare.

Astfel, articolul 1.4 din Constituţia României arată că „Statul se organizează în conformitate cu principiul separării şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judiciară - în cadrul democraţiei constituţionale.".

Dorim să transmitem ideea că aveţi un Serviciu de Inspecţie modern. Tocmai de aceea, este inevitabilă apărarea independenţei acestuia, motiv pentru care este esenţială menţinerea sa în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, organul de guvernare al carierei profesionale al magistraţilor, cu scopul de a garanta separarea şi echilibrul puterilor în Stat." au precizat experţii în cadrul proiectului.

Această idee există în articolul 125 din Constituţia României, prin care se stabileşte că „propunerile de numire, precum şi cele de promovare, transfer şi sancţiuni impuse judecătorilor vor putea fi de competenţa exclusivă a Consiliului Superior al Magistraturii, aşa cum prevede Legea Organică a acestuia".

Se precizează în documentele preliminare că : „Acţiunea inspecţiei se face şi în prezent respectând principiile competenţei obiective şi al proporţionalităţii, cu scopul de a verifica şi controla funcţionarea organelor judiciare.

Trebuie să fie orientată către obţinerea unui diagnostic al organului judiciar care să permită detectarea problemelor existente, cu scopul de a obţine o funcţionare optimă a Administraţiei Justiţiei, toate acestea sub un standard de calitate, propunând

recomandările de îmbunătăţire care se consideră a fi oportune în acest scop.

Acest Serviciu de Inspecţie nu trebuie să aibă, aşa cum se înţelege de obicei, un caracter exclusiv de reprimare sau de sancţionare, ci în mod fundamental trebuie să fie un organism care să aibă ca principal scop colaborarea cu organele judiciare, în vederea obţinerii unei administrări a justiţiei: rapide, eficiente şi apropiată de cetăţeni. De asemenea, trebuie folosit Serviciul de Inspecţie drept organism aflat în contact permanent cu organele judiciare, să se elaboreze propuneri precise pentru a soluţiona deficienţele constatate în exercitarea funcţiilor acestora, care se vor adresa instituţiilor care au competenţe în domeniul justiţiei.

În ciuda celor anterior menţionate, nu se poate eluda, când va fi nevoie, munca de corectare a disfuncţiilor detectate de acest Serviciu, care pot ajunge să aibă un caracter disciplinar când sunt imputabile acţiunii judecătorilor şi procurorilor."

S-au evidenţiat, ca primă necesitate, întărirea Serviciului de Inspecţie integrat în continuare în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca acesta să rămână total independent de Puterea Executivă, ceea ce presupune menţinerea competenţei pentru realizarea tuturor activităţilor de inspecţie care se referă la judecători şi procurori, precum şi procedura disciplinară care le corespunde acestora.

Liderul de proiect, doamna Sonia Chirinos Rivera a precizat: „Misiunea noastră a fost de a în stabili bazelor necesare pentru ca, în concordanţă cu respectarea la maximum a legislaţia în vigoare în România, să solicităm introducerea anumitor modificări cu scopul de a instaura un Serviciu de Inspecţie modern, care să acţioneze fără şovăire şi eficient."

Astfel cum arăta în cadrul conferinţei dna. judecător Florica Bejinaru, Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii: „Consiliul este instituţia responsabilă pentru toate aspectele care privesc cariera magistraţilor, începând cu recrutarea, promovarea, răspunderea disciplinară sau excluderea din magistratură; îmi exprim încrederea că propunerile şi recomandările concrete care au fost elaborate în cadrul acestui proiect vor crea premisele necesare pentru consolidarea capacităţii Inspecţiei Judiciare, a comisiilor de disciplină şi a secţiilor disciplinare ".

S-au formulat următoarele propuneri:

1) Menţinerea independenţei judecătorilor şi a procurorilor, în exercitarea funcţiilor lor, al cărei garant este Consiliul Superior al Magistraturii, fără ca acesta să poată în nici un caz să se amestece în munca jurisdicţională drept consecinţă a exercitării puterii disciplinare.

2) Rămânerea Serviciului de Inspecţie în cadrul Consiliului Superior al

Magistraturii.

3) Stabilirea unui sistem de principii generale al procedurii disciplinare.

4) Stabilirea unui ansamblu de drepturi ale judecătorilor inspectaţi.

5) Elaborarea unui catalog detaliat şi specific al abaterilor disciplinare în conformitate cu gravitatea lor.

6) Stabilirea unei liste de sancţiuni care să fie proporţionale cu abaterea comisă.

7) Accesul direct de la Serviciul de Inspecţie la statisticile instanţelor şi a parchetelor, precum şi la bazele de date şi la aplicaţiile privind demersurile acestor organe.

8) Sistemul de acces la Serviciul de Inspecţie şi stimulente pentru ocuparea posturilor libere.

9) Structura şi organizarea ierarhică a Serviciului de Inspecţie.

10)Propunerea de includere de noi acţiuni care să fie întreprinse de Serviciul de Inspecţie (planuri de urgenţă, monitorizări, compatibilităţi, inspecţii care nu implică prezenţa sau „virtuale").

Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Consiliul General al Puterii Judiciare din Spania şi beneficiază de un buget 194.000 euro şi are o perioadă de implementare de 5 luni.

Proiectul s-a desfăşurat pe două componente principale, respectiv:

Componenta 1 - Analiza aprofundată a cadrului legal şi procedural care guvernează în prezent organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare din România

Experţii vor evalua dispoziţiile legale şi aspectele procedurale care guvernează activitatea Inspecţiei Judiciare. Experţii vor elabora un document de sinteză care va conţine propuneri pentru îmbunătăţirea legislaţiei şi procedurilor în domeniul Inspecţiei Judiciare.

Componenta 2 - Organizarea unei conferinţe internaţionale de două zile pe tema deontologiei profesionale a magistraţilor.

Inspecţia judiciară reprezintă una dintre priorităţile consiliului. România trebuie să implementeze în prezent un set complex de măsuri de reformă pentru consolidarea independenţei, profesionalismului, administrării şi managementului sistemului judiciar

şi a instituţiilor relevante care funcţionează în cadrul acestuia, printre care şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Echipa de experţi este condusă de doamna Sonia Chirinos Rivera, care

are peste 20 de ani vechime în profesia de judecător, calitate în care a lucrat atât pentru Consiliul General al Puterii Judiciare din Spania, cât şi pentru Ministerul Justiţiei din această ţară. În cadrul Consiliului a desfăşurat activitate în calitate de inspector judiciar (prima femeie care a deţinut o astfel de poziţie). De asemenea, doamna Chirinos Rivera a avut calitatea de Director general al Regiunii Autonome

Valencia (cea mai înaltă poziţie administrativă în sistemul ierarhic judiciar din această regiune), sprijinind procesul de descentralizare şi transfer al sarcinilor în cadrul domeniului judiciar în Valencia. În prezent este consilier al Secretarului de stat din Ministerul Justiţiei, având ca principale atribuţii aspecte referitoare la reforma justiţiei, relaţia cu instituţiile din sistemul judiciar, legiferare şi armonizare legislativă, cooperare internaţională în materie judiciară.

Echipa este compusă şi dintr-un grup de experţi pe termen scurt, selectaţi dintre experţii Consiliului General al Puterii Judiciare, cu experienţă pe probleme de cooperare judiciară şi inspecţie:

- domnul Francisco Bosch Barber are peste 20 ani vechime ca judecător, a avut calitatea de inspector în cadrul Consiliului General al Puterii Judiciare şi a participat la un proiect internaţional finanţat de Uniunea Europeană. În prezent deţine funcţia de Inspector şef al Inspecţiei Consiliului Judiciar din Spania;

- domnul Joaquin Moreno Grau are peste 18 ani vechime ca judecător şi a fost implicat în derularea a numeroase proiecte de cooperare internaţională şi programe finanţate de Uniunea Europeană;

- domnul Ignacio Ubaldo Gonzalez Vega are peste 20 de ani vechime ca judecător, a deţinut funcţia de Şef al departamentului de formare profesională continuă din cadrul Şcolii de Magistratură din Spania, este membru al Reţelei Spaniole de Cooperare Judiciară Internaţională şi a participat în numeroase proiecte finanţate de Uniunea Europeană, în calitate de lider de proiect şi expert pe termen scurt. În prezent este Şeful Serviciului de relaţii internaţionale al Consiliului General al Puterii Judiciare.

Forma finală a propunerilor şi studiul comparativ vor fi baza modificărilor legislative pe care le va iniţia Consiliul Superior al Magistraturii.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii