Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM continua derularea Programului pentru stabilirea volumului optim de muncă şi asigurarea calităţii activităţii în instanţe cu propunerile de îmbunătăţire ale acestuia pentru anul 2011

ro

05 Nov, 2010 18:31 1019 Marime text

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, azi , 04 noiembrie 2010, continuarea derulării Programului pentru stabilirea volumului optim de muncă şi asigurarea calităţii activităţii în instanţe cu propunerile de îmbunătăţire ale acestuia pentru anul 2011 .

Analiza efectuată asupra modului de funcţionare a programului a relevat următoarele:

Creşterea numărului cauzelor soluţionate în primele 6 luni ale anului 2010 raportat la aceeaşi perioadă a anului 2009, astfel:

- judecătorii de la judecătorii au soluţionat în prima jumătate a anului 2010 un număr de 751.417 dosare, faţă de 570.789 dosare în perioada corespunzătoare anului trecut, ceea ce înseamnă o creştere a eficienţei actului de justiţie cu aproape 25%;

- la nivelul tribunalelor au fost soluţionate în primul semestru al anului 2010 un număr de 269.336 dosare în raport cu un număr de 255.630 dosare soluţionate în perioada corespunzătoare a anului trecut ( creştere de peste 5% ). Judecătoriile şi tribunalele au implementat programul privind stabilirea volumului optim de muncă, în majoritate, iar eficienţa acestuia la nivelul lor a fost dovedită.

Ca urmare a consultării instanţelor majoritatea judecătorilor au solicitat continuarea programului privind volumul optim de activitate în instanţe. Un număr de 2911 judecători, reprezentând un procent de 73,36% din totalul numărului de judecători ( 3968 ) s-au pronunţat pentru continuarea aplicării lui.

Majoritatea magistraţilor apreciază că prin derularea programului a avut loc o creştere a calităţii actului de justiţie, element ce urmează să fie analizat după derularea programului pentru o perioadă de un an.

Curtea de Apel Bucureşti, una dintre cele mai mari instanţe din ţară, a arătat că la nivelul acesteia alocarea primului termen de judecată s-a realizat în raport de numărul maxim de dosare şi nu potrivit regulilor stabilite prin programul privind stabilirea volumului optim de muncă în instanţe, astfel încât motivul acordării unor termene îndelungate nu rezultă din implementarea acestui program. Analiza efectuată de Ministerul Justiţiei cu privire la modul de funcţionare a programului şi a impactului acestuia asupra celerităţii actului de justiţie având ca exemplu Curtea de Apel Bucureşti pleacă astfel de la o premisă eronată.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit că aplicarea Programului pentru stabilirea volumului optim de muncă relevă date necesare pentru compararea volumului de activitate între instanţe în funcţie de aceiaşi parametri, element necesar redistribuirii posturilor între instanţe în funcţie de gradul de încărcare pe baza unor elemente concrete.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că funcţionarea programului relevă faptul că alocarea unor termene de judecată îndelungate este determinată creşterea permanentă a volumului de muncă la instanţe. Această problemă de importanţă maximă pentru sistemul judiciar trebuie să fie rezolvată prin alocarea resurselor materiale şi umane, dimensionate corect în raport cu volumul de activitate.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii