CSM solicita mentinerea actualei competente in materie de insolventa
CSM solicita mentinerea actualei competente in materie de insolventa
COMUNICAT
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat ieri, 29 octombrie 2009, impactul modificărilor de competenţă ale instanţelor de judecată în materie de insolvenţă generat de creşterea semnificativă a volumului de activitate în această materie, la nivelul tribunalelor din localitatea unde funcţionează curţile de apel.
Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să solicite Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti iniţierea unui act normativ pentru revenirea la reglementarea anterioară, astfel încât cererile în materie de insolvenţă să fie judecate şi pentru viitor de tribunalele în raza cărora îşi are sediul debitorul .
De asemenea, a fost avizat favorabil proiectul actului normativ pentru prorogarea termenului în care trebuie înfiinţate secţiile de insolvenţă iniţiat de Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, întrucât s-a constat că cele două măsuri sunt compatibile.
La data de 17 ianuarie 2010 se va împlini termenul pentru înfiinţarea secţiilor de insolvenţă, în condiţiile art. 6 alin 154 indice 1 din legea 85/2006, introdus prin 277/2009. Potrivit acestor dispoziţii legale, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, în circumscripţia fiecărei curţii de apel va funcţiona o singură secţie de insolvenţă care se organizează în cadrul tribunalului din localitatea în care îşi are sediul respectiva curte de apel. Procedurile în curs vor continua pe rolul instanţelor la care au fost introduse.
Analiza CSM a pornit de la numărul cauzelor de insolvenţă înregistrate la nivelul întregii ţări în anii 2007 şi 2008, după care s-a stabilit numărul mediu de dosare pe fiecare judecător sindic. Pe baza acestor date, Plenul CSM a concluzionat că pentru ca noile secţii de insolvenţă să-şi poată desfăşura activitatea, alături de cei 88 de judecători sindici care funcţionează în prezent la cele 15 tribunale este necesară suplimentarea schemei de personal cu un număr de 147 posturi de judecători sindici.
Deoarece s-a avut în vedere numărul mediu al cauzelor de insolvenţa înregistrate la nivelul întregii ţări în perioada anilor 2007- 2008, în condiţiile în care se cunoaşte că în 2009 volumul cauzelor cu acest obiect a cunoscut o creştere semnificativă, sporirea numărului de judecători cu 147 la nivelul celor 15 tribunale are în vedere minimul necesar de posturi.
Posibilitatea suplimentării schemelor de personal al celor 15 tribunale prin transferul unor posturi de la instanţele care vor fi degrevate de cauzele de insolvenţă este exclusă deoarece la nivelul acestor din urmă tribunale erau vacante la data de 1 octombrie 2009 un număr de 22 posturi de execuţie, iar cererile de transfer, de valorificare a concursului de promovare ori de promovare depuse până în prezent la Consiliul Superior al Magistraturii sunt insuficiente pentru ocuparea lor. De asemenea alternativa transferului magistraţilor de la o instanţă la alta nu este posibilă deoarece pe de o parte aceştia sunt angajaţi în soluţionarea procedurilor deja începute(ştiut fiind că o procedura insolvenţei astfel cum ea este reglementată în prezent durează în timp) iar pe de altă parte schimbarea locului de muncă presupune acordul respectivei persoane, principiu aplicabil tuturor persoanelor implicate într-un raport de muncă.
Organizarea unui concurs de promovare de la judecătorii la cele 15 tribunale pentru ocuparea celor 147 posturi se va suprapune cu alte 3 concursuri deja planificate( admitere în magistratură, capacitate, numiri în funcţii de conducere), ceea ce presupune suplimentarea posturilor , dar mai ales finanţarea lor.
Plenul CSM a solicitat MJLC să revină asupra deciziei privind transferul celor 60 de posturi rezultate în urma reorganizării acestui minister către serviciile de probaţiune şi orientarea lor spre instanţe, întrucât unele dintre acestea se confruntă cu probleme dramatice în materia resurselor umane.
De aceea, ţinând cont şi de opiniile magistraţilor formulate în scris ori cu prilejul întâlnirilor cu membri consiliului, Plenul CSM a reţinut că înfiinţarea secţiilor de insolvenţă, în actualul context, este de natură să perturbe grav activitatea la nivelul tribunalelor, iar argumentele arătate sunt suficiente pentru păstrarea judecării cauzelor de către instanţele unde îşi are domiciliul debitorului .
BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp