Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:37 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaraţie de presă a preşedintelui CSM, judecător Horatius Dumbravă privind blocajul existent în promovarea magistraţilor la ICCJ

ro

15 Apr, 2011 17:48 1149 Marime text
Azi, 14 aprilie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reuniţi în şedinţă de plen, au hotărât revocarea Hotărârii nr. 160/2011 de aprobare a Ghidului privind procedura de selecţie a candidaţilor pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 Acest act reprezintă manifestarea responsabilă a CSM de a renunţa, în beneficiul echilibrului şi raţiunii, la un demers vehement contestat de însăşi instituţia în beneficiul căreia Ghidul a fost elaborat.

 Tot astăzi, Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VIII a Contencios Administrativ şi Fiscal a admis cererea ICCJ de suspendare a executării Hotărârii respective.

 Această situaţie este una fără precedent pentru sistemul judiciar românesc, având grave consecinţe asupra stabilităţii funcţionale a instanţei supreme din România, creând premisele unei vulnerabilităţi majore la nivelul întregului sistem judiciar.

 Exprimându-şi profunda îngrijorare faţă de situaţia generată, Consiliul Superior Magistraturii apreciază că este absolut necesară adoptarea în regim de urgenţă a unei măsuri de ordin legislativ, sub forma unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, care să creeze un cadru legal adecvat pentru funcţionarea în condiţii de normalitate a ICCJ.

 Constat cu regret, că suntem nevoiţi să reluăm această solicitare transmisă de către CSM Ministerului Justiţiei, anterior aprobării Ghidului contestat, mai exact la 3 martie a.c. Motivele pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca reglementarea procedurii să se facă printr-un Ghid a fost, pe de o

parte, lipsa de interes manifestată la acea dată de Ministerul Justiţiei în a iniţia o formă de reglementare accelerată, iar pe de altă parte, urgenţa reclamată de lipsa acută de personal la ICCJ.

 În calitate de preşedinte al Consiliul Superior al Magistraturii solicit implicarea responsabilă a tuturor instituţiilor abilitate în soluţionarea acestei probleme: Guvernul României, în ansamblul său, Ministerul Justiţiei, Comisiile juridice ale celor două camere ale Parlamentului şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Judecător Horatius DUMBRAVĂ

PREŞEDINTELE CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii