Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:31 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaraţie de presă a preşedintelui CSM referitoare la aspectele prezentate în Raportul intermediar al Comisiei Europene privind progresele realizate de România în cadrul MCV

ro

20 Feb, 2011 17:54 901 Marime text

DECLARAŢIE DE PRESĂ

A PREŞEDINTELUI CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII

REFERITOARE LA ASPECTELE PREZENTATE ÎN RAPORTUL INTERMEDIAR AL COMISIEI EUROPENE

PRIVIND PROGRESELE REALIZATE DE ROMÂNIA

ÎN CADRUL MECANISMULUI DE COOPERARE ŞI VERIFICARE

18.02.2011 - GALAŢI

Constatăm că este unul dintre cele mai bune rapoarte tehnice întocmite de CE până acum. CSM confirmă constatările Comisiei şi apreciază că raportul are ca mesaj principal recunoaşterea reluării voinţei pentru reformă a autorităţilor statului român.

CSM înţelege tonul pozitiv al raportului ca o încurajare pentru continuarea reformelor, inclusiv a acelora în realizarea cărora s-a angajat ferm în noua lui componenţă.

Este menţionat în premieră ca element pozitiv pronunţarea de către judecătorii români a unor pedepse aspre în cazurile dovedite de corupţie, aspect ce conturează un început de bilanţ pozitiv al justiţiei în ceea ce priveşte combaterea eficientă a corupţiei. Aprecierile pozitive din Raport arată că eforturile judecătorilor şi procurorilor, în condiţiile unei supraîncărcări cu dosare şi a unei finanţări minime, sunt apreciate. În această idee, ţin să îi felicit pe toţi magistraţii.

CSM susţine recomandarea CE privind lansarea unei analize independente a sistemului judiciar. Va acorda întreg concursul organismelor implicate, rezultatul urmând a fi avut în vedere în alcătuirea propriului Plan de acţiune pentru mandatul 2011-2017, în curs de redactare.

CSM îşi asumă, în acelaşi timp, şi criticile cuprinse în raport. Noul CSM deja a iniţiat o evaluare a stadiului în care se află remedierea vulnerabilităţilor notate de CE în rapoartele anterioare. Acestea, împreună cu observaţiile din prezentul raport, vor constitui o prioritate absolută în anul 2011: durata procedurilor în cauzele de corupţie, întărirea Inspecţiei Judiciare, ocuparea posturilor vacante de membri CSM în condiţii de legalitate, promovarea la ICCJ pe criterii obiective, coerenţa practicii judiciare.

Totodată, împărtăşim opinia CE privind necesitatea asigurării de către celelalte puteri şi autorităţi a unei susţineri reale a CSM şi justiţiei. Aşa cum se afirmă în document, este nevoie de revizuirea cuprinzătoare a modului de funcţionare a sistemului judiciar în perspectiva intrării în vigoare a codurilor, în primul rând prin alocarea resurselor financiare, materiale şi umane necesare. În acest context, CSM comunică intenţia de a prezenta societăţii româneşti, respectiv în Plenul Parlamentului, potrivit legii, raportul cu privire la Starea Justiţiei.

De asemenea, CSM reiterează ferm solicitarea ca justiţia să fie declarată domeniu strategic de interes naţional. Acest lucru impune colaborarea puterilor statului pentru alcătuirea şi semnarea Pactului Naţional pentru Justiţie, ce va marca angajamentul ferm al decidenţilor politici şi judiciari cu privire la susţinerea şi respectarea justiţiei în scopul fundamental al prezervării statului de drept.

Un prim pas spre realizarea unui acord naţional în jurul justiţiei a tuturor autorităţilor publice şi a forţelor politice trebuie să fie rezolvarea rapidă a problemei legate de funcţionalitatea CSM, prin completarea acestuia cu reprezentanţii societăţii civile.

Respectarea recomandărilor Comisiei, menţinerea voinţei pentru reformă şi întărirea cooperării între puterile publice politice şi judiciare pentru tratarea justiţiei ca domeniu strategic de interes naţional, inclusiv prin finanţarea reformelor structurale necesare, constituie obligaţii în perspectiva evaluării generale ce va avea loc în vară.

JUDECĂTOR HORAŢIUS DUMBRAVĂ

PREŞEDINTELE CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii