Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:29 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Finalizare proiect - Consiliul superior al Magistraturii

ro

10 Sep, 2010 23:47 1684 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul Superior al Magistraturii a lansat astăzi Strategia revizuită privind managementul resurselor umane din sistemul judiciar, marcând astfel îndeplinirea uneia dintre principalele măsuri stabilite pentru realizarea condiţionalităţilor din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare a progresului realizat de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, în special în lumina ultimului Raport de ţară.

Strategia revizuită este rezultatul unui amplu proces participativ la care au contribuit reprezentanţi cu atribuţii de management al resurselor umane atât de la Consiliului Superior al Magistraturii cât şi de la instanţele şi parchetele din ţară, de la toate gradele de jurisdicţie.

În acest context Strategia revizuită propune sistemului o nouă viziune care tinde la constituirea unui corp profesional de magistraţi în măsură a-şi asuma răspundere şi responsabilităţi într-un sistem caracterizat de echitate, predictibilitate şi transparenţă în dezvoltarea carierei profesionale a personalului din sistemul de justiţie din România.

Viziunea astfel formulată este completată de trei aspiraţii cu privire la rolul, regulile care guvernează şi capacitatea administrativă a sistemului judiciar la nivelul anilor 2015, în parcursul său către performanţă:

1 Sistemul judiciar din România va fi un sistem format din profesionişti, eficient şi integru, care să respecte/răspundă aşteptărilor societăţii, astfel încât să fie recunoscut ca element de echilibru în societate şi ca generator de siguranţă a indivizilor în valorile statului de drept.

2 Sistemul judiciar va asigura existenţa unei puteri judecătoreşti reale, egală cu celelalte puteri ale statului, ce va acţiona în baza unor norme conforme cu standardele internaţionale şi care are rolul de a transmite presei, societăţii civile şi justiţiabililor încredere şi satisfacţie în îndeplinirea actului de justiţie.

3 Sistemul judiciar va fi caracterizat de autoguvernare în plan financiar şi al resurselor umane, eficient şi capabil de autoreglare, condus de o autoritate etalon, în parteneriat cu asociaţiile profesionale, capabil să furnizeze în mod unitar un înalt standard al actului de justiţie.

Pornind de la direcţiile pe care proprii constituenţi le-au trasat, Strategia revizuită dezvoltă un set de obiective specifice, măsuri şi acţiuni a căror punere în aplicare este menită să asigure schimbarea abordării în dezvoltarea resurselor umane, în măsură a sprijini orientarea către cetăţean a serviciilor publice furnizate de sistemul judiciar în condiţii de înalt profesionalism şi integritate a magistraţilor.

Întregul proces consultativ şi de elaborare a Strategiei revizuite a fost desfăşurat în cadrul proiectului de Asistenţă tehnică pentru consolidarea capacităţii de management a Consiliului Superior al Magistraturii în domeniul resurselor umane din aparatul tehnic administrativ propriu şi din sistemul judiciar din România" - FT RO2007/19343.07.02.12, finanţat de Uniunea Europeană prin Facilitatea de tranziţie, de care a beneficiat Consiliul Superior al Magistraturii în perioada decembrie 2009 - septembrie 2010. Implementarea proiectului a fost asigurată de consorţiul internaţional format din Lattanzio e Associati şi Emme & Erre Società di Formazione Management e Ricerca S.p.A.

Strategia revizuită privind managementul resurselor umane din sistemul judiciar a fost lansată în cadrul conferinţei care marchează finalizarea proiectului şi la care au participat reprezentanţi ai sistemului judiciar, ai instituţiilor implicate în punerea în aplicare a noi strategii - Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei, Parlamentul României, instituţiile de învăţământ superior de profil, asociaţiile profesionale, societatea civilă şi experţi internaţionali.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • curca laurentiu 08 Dec, 2010 20:25 am 2 procese pe rol si la amandoua am pierdut neavand nici o vina dar judecatorul i a dat dreptate celuilalt.sunt disperat. ce pot sa fac? sa mi fac dreptate singur? am un baietel de 8 ani jum si de la 2 ani sunt despartit ,mama nu a pltit nici o pensie iar acum sunt in proces cu ea ca nu vrea sa mi dea bani deloc retroactiv pe ultimii 3 ani (cum spune legea)ba mai mult nu vrea sa mi plateasca pensie alimentara nici in continuare deoarece mai are 2 copii si are si societate si a motivat ca munceste pe 2 mil pe luna ( cu jumatate de norma) fiind unic asociat in acea firma .instanta ia dat castig ca nu are bani sa plateasca. acum eu ce fac? cum poate instanta sa accepte asa ceva? ei uite ca se poate. numai in romania exista asa ceva si in ultimii 6 ani nu a trimis o felicitare de 1 ron motivand ca nu a venit sa l vada ca i este frica de mine. sunt un om de speriat ca mi am luat viata in piept si am hotarat sa nu l las in vreo scara de bloc sau la orfelinat cum fac altii. da sunt de speriat. parca imi dadea banii mie.dar in romania totul e posibil iar in al 2 lea proces mi e rusine sa l povestesc ca rade lumea de mine. dar de instanta..............