Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:36 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Institutul National al Magistraturii dupa 5 ani de activitate in coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii

ro

01 Jul, 2010 05:30 967 Marime text

Conştient de importanţa factorului uman în activitatea judiciară, Consiliul Superior al Magistraturii a organizat azi, 30 iunie 2010, Conferinţa cu tema „Institutul Naţional al Magistraturii - prezent şi perspective" în scopul identificării soluţiilor optime ameliorării situaţiei resurselor umane din cadrul sistemului judiciar şi eficientizării pregătirii profesionale iniţiale a auditorilor de justiţie prin prisma experienţei dobândite de la înfiinţarea institutului şi până în prezent.

Manifestarea a fost onorată de prezenţa doamnei judecător Lidia BARAC, secretar de stat la Ministerul Justiţiei, a domnilor prof.univ.dr. Valeriu STOICA şi prof.univ.dr. Flavius BAIAS, a celor care au coordonat prestigiosul Institut Naţional al Magistraturii în calitate de directori - doamna judecător Dana Iarina VARTIRES, prof.univ.dr. Marilena ULIESCU şi a domnului Mihai SELEGEAN. Evenimentul a fost moderat de doamna judecător Florica BEJINARU - preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Gazda acestei reuniuni a fost Institutul Naţional al Magistraturii, reprezentat de domnul judecător Constantin BRÂNZAN, director al institutului şi domnii Diana Elena UNGUREANU şi Nicolae Dragoş DUMITRU, directori adjuncţi.

În cuvântul de deschidere al acestei manifestări, doamna judecător Florica Bejinaru - preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sublinia:" Dincolo de evaluările anuale ale calităţii recrutării şi formării iniţiale realizate în cadrul INM şi CSM, o radiografie a activităţii acestuia, după 5 ani de activitate în coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii, cu evidenţierea împlinirilor, dar şi a vulnerabilităţilor existente, constituie un proces firesc, care ne ajută să identificăm oportunităţile de dezvoltare ale Institutului Naţional al Magistraturii. Independenţa justiţiei se află în legătură directă cu gradul de profesionalism al întregului personal din sistemul judiciar, indice de calitate esenţial al funcţionării acestuia. Profesionalismul judecătorilor şi procurorilor are ca premisă o riguroasă selecţie a celor care doresc să devină magistraţi, completată printr-o formare iniţială de calitate, în vederea exercitării funcţiei de judecător sau procuror."

Lipsa acută a resurselor umane şi implicaţia pe care acest factor o are asupra calităţii actului de justiţie determină, azi, necesitatea analizării cu maximă responsabilitate a duratei optime pe care cursurile de pregătire a viitorilor magistraţi trebuie să o aibă, a modului în care componenta practică a pregătirii auditorilor de justiţie trebuie să prevaleze, precum şi a înaltului profesionalism al formatorilor. Magistratura trebuie să reprezinte o profesie atractivă pentru absolvenţii de studii juridice, însă această condiţie se realizează în conexiune cu asigurarea de către autorităţile statului a unui statut stabil magistraţilor şi a unor condiţii decente de exercitare a profesiei în acord cu standardele europene.

Conferinţa de astăzi şi-a propus să găsească soluţii pentru optimizarea politicii de recrutare şi pregătire teoretică şi practică a viitorilor magistraţi, cu consultarea conducerii prezente şi anterioare ale Institutului Naţional al Magistraturii, a unor reprezentanţi de marcă a mediului universitar, formatori ai INM, conducători de instanţe şi parchete.

În acest an, se împlinesc 5 ani de când activitatea Institutului Naţional al Magistraturii este coordonată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Remarca în alocuţiunea sa doamna prof.univ.dr. Marilena ULIESCU, director al institutului în perioada 2001-2004, că: " Institutul Naţional al Magistraturii este o stare de spirit, este chintesenţa reformei sistemului judiciar românesc. Aici trebuie să se pună baza reală a reformei justiţiei."

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii