Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:14 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intalnire la sediul Consiliului Superior al Magistraturii cu ambasadorul Italiei

ro

20 Jan, 2010 22:02 1005 Marime text

20  Ianuarie 2010

COMUNICAT

       La sediul  Consiliului Superior al Magistraturii a avut loc, azi 20 ianuarie 2010, întâlnirea conducerii consiliului, formată din doamna judecător Florica Bejinariu – preşedintele CSM, doamna procuror Graţiana Isac - vicepreşedintele CSM, domnul judecător Dan Lupaşcu – membru cu activitate permanentă a CSM cu delegaţia Republicii Italiene, reprezentată de excelenţa sa domnul ambasador Mario Cospito – ambasadorul Republicii Italiene la Bucureşti, precum şi domnul Pasquale Profiti – liderul proiectului PHARE „Creşterea eficienţei sistemului de evaluare a activităţii profesionale a magistraţilor”. La întâlnire au fost prezenţi, în calitate de experţi domnul Luca Perrili, judecător la instanţa din Rovereto, domnul Fulvio Baldi, cu experienţă în magistratură în calitate de procuror, respectiv judecător şi domnul domnul Eugenio Turco cu o vastă experienţă ca magistrat.

Întâlnirea a avut ca scop demararea primei misiuni din cadrul proiectului ce se va derula în parteneriat cu Consiliul Superior al Magistraturii din Italia şi care are ca obiectiv creşterea eficienţei sistemului de evaluare a activităţii profesionale a  magistraţilor români.

Proiectului se va desfăşura urmând 3 etape astfel:

     -Elaborarea unui studiu de drept comparat  cu privire la sistemele de evaluare existente în Europa

    -Elaborarea unei lucrări conţinând propuneri concrete privind crearea procedurilor şi metodologiei necesare  în vederea îmbunătăţirii evaluării sistemului judiciar în România

    -Organizarea unei conferinţe internaţionale cu privire la cele mai bune practici ale sistemelor de evaluare din Europa.

Beneficiarul acestui proiect este Consiliul Superior al Magistraturii deoarece el gestionează cariera judecătorilor şi procurorilor. Proiectul beneficiază de fonduri europene şi va fi finalizat în luna iulie a acestui an.

Primul proces de evaluare al magistraţilor derulat în anul 2008 a reliefat o serie de deficienţe ale sistemului de evaluare. Ele au fost reţinute şi de Comisia Europeană, în raportul din  22 iulie 2009, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Ineficienţa sistemului actual de evaluare este relevată de faptul că din cei 6258 de magistraţi evaluaţi în cadrul  (86,79% din totalul magistraţilor), 99,8% au obţinut calificativul „foarte bine”.

Necesitatea derulării acestui program a fost determinată de faptul că CSM  urmăreşte permanent îmbunătăţirea activităţii sistemului judiciar iar calitatea actului de justiţie reprezintă o prioritate. Găsirea raportului optim între eficienţa magistratului şi calitatea actului de justiţie este un deziderat al întregului sistem judiciar. 

BIROUL DE PRESĂ ŞI RELAŢII CU MASS-MEDIA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii