Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:31 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Invitatie la Consiliul superior al Magistraturii

ro

23 Oct, 2010 00:47 876 Marime text
Consiliul Superior al Magistraturii vă invită în data de 25 octombrie 2010, să participaţi la sediul său, situat în Calea Plevnei, nr. 141 B, Sector 6, Bucureşti, începând cu orele 900, la activităţile desfăşurate cu prilejul manifestării anuale „Ziua europeană a justiţiei civile" şi „Ziua Uşilor Deschise".

Comisarul european Antonio Vitorino declara la Bruxelles în octombrie 2002, cu ocazia desfăşurării Conferinţei europene cu tema „Spre un acces mai bun al cetăţenilor la justiţie"că un astfel de eveniment este necesar în scopul reapropierii justiţiei de cetăţeni, permiţându-le să-i înţeleagă mai bine mecanismele şi să amelioreze, dacă este necesar, accesul lor la justiţie".

Scopul organizării anuale a acestui eveniment este acela de a ne reaminti că justiţia este, înainte de toate, un serviciu la dispoziţia cetăţenilor, care le permite să-şi rezolve disputele personale şi să-şi apere drepturile.

Prin Planul de Acţiune pentru reforma sistemului judiciar, în cadrul capitolului referitor la "Asigurarea transparenţei actului de justiţie", s-a stabilit organizarea anuală a manifestărilor de tipul "uşilor deschise", prin invitarea cetăţenilor la sediul instanţelor şi parchetelor, măsură ce are ca instituţii responsabile instanţele, parchetele şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Plenul CSM a stabilit ca această manifestare să se desfăşoare în acest an la data de 25 octombrie, zi în care se sărbătoreşte Ziua Europeană a Justiţiei Civile. Primul eveniment de acest gen a fost organizat în anul 2005 la toate instanţele şi parchetele, precum şi la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii adresează această invitaţie elevilor, studenţilor, auditorilor de justiţie, reprezentanţilor societăţii civile, jurnaliştilor şi tuturor celor interesaţi să cunoască şi să fie bine informaţi în legătură cu activitatea acestei instituţii, care este garantul independenţei justiţiei.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA

22 octombrie 2010

COMUNICAT

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în şedinţa din 21 octombrie 2010, a decis avizarea favorabilă a proiectului de hotărâre de Guvern privind drepturile de acces ale autorităţilor publice române la Sistemul Informatic Naţional de Semnalări, cu menţiunea că este necesară acordarea dreptului judecătorilor şi procurorilor de consultare a tuturor semnalărilor din acest sistem.

Participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen a devenit realitate prin adoptarea Legii nr. 141/2010 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări şi participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen.

Potrivit art. 5 alin. 1 din actul normativ mai sus arătat, în termen de 60 de zile de intrarea în vigoare a legii, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, se stabilesc drepturile de acces la Sistemul Informatic Naţional de Semnalări.

Proiectul de hotărâre de Guvern prevede dreptul de acces al Ministerului Justiţiei, instanţelor judecătoreşti şi Ministerului Public în ce priveşte semnalările referitoare la persoane căutate în vederea predării în baza unui mandat european de arestare sau în vederea participării la o procedură judiciară.

Ministerul Justiţiei - solicitat de Ministerul Administraţiei şi Internelor să-şi exprime opinia cu privire la proiectul hotărârii de Guvern - a apreciat că dreptul de acces al judecătorilor şi procurorilor la Sistemul Informatic Naţional de Semnalări trebuie extins şi la alte situaţii.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis consultarea instanţelor şi parchetelor cu privire la proiectul hotărârii de Guvern, care au apreciat că dreptul magistraţilor de acces la Sistemul Informatic Naţional de Semnalări trebuie extins la toate situaţiile necesare soluţionării cauzelor.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii