Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:13 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masuri pentru reglementarea asigurarii de risc profesional al magistratilor

ro

03 Dec, 2009 19:58 1111 Marime text

3 noiembrie 2009                                          
COMUNICAT

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat azi, 3 noiembrie 2009, cererea domnului Dublea Aurel, judecător la Curtea de Apel Iaşi, de  iniţiere a demersurilor pentru ca asigurarea de risc profesional a magistraţilor  prevăzută de lege  să devină efectivă, precum şi în vederea armonizării legislaţiei în materie.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că judecătorii şi procurorii pot  beneficia de despăgubiri acordate din fondurile bugetare ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, ale Ministerului Public sau, în cazul judecătorilor şi procurorilor militari, din fondurile Ministerului Apărării, în cazul în care viaţa, sănătatea ori bunurile le sunt afectate în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea,  potrivit art. 78 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
În acest context legislativ,  o nouă modificare legislativă nu se impune.
Alineatul al doilea  al aceluiaşi articol precizează că despăgubirile pot fi acordate  în condiţiile stabilite prin hotărâre a guvernului, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
 Până în prezent, însă, nu a fost adoptată hotărârea de guvern care să reglementeze procedura şi condiţiile în care se acordă aceste despăgubiri, ceea ce face imposibilă aplicarea legii.  CSM a atras atenţia, în mod repetat, în discuţiile purtate cu reprezentanţii puterii executive asupra consecinţelor pe care  lipsa hotărârii de guvern, a cărei necesitate este impusă de lege, le poate genera.
S-a reţinut de Plenul CSM  că sunt  necesare noi demersuri  pentru adoptarea urgentă a hotărârii de guvern prevăzute de dispoziţiile legale mai sus arătate.
            Încă  din data de 09 aprilie 2009, Plenul CSM a analizat necesitatea modificării şi completării Legii nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare precum şi a dispoziţiilor Codului de procedură penală, referitoare la răspunderea materială a magistraţilor.    
  Proiectul de modificare a celor două acte normative a fost rezultatul eforturilor depuse de către asociaţiile profesionale magistraţilor în colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii.
 În cuprinsul propunerii au fost formulate şi definiţii pentru noţiunile de „rea credinţă”, „gravă neglijenţă” şi „eroare judiciară” precum reglementarea asigurării pentru risc profesional.
 La  data la data de 10.04.2009, a fost sesizat ministrul justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti - organismul care are iniţiativă legislativă în domeniu - pentru  iniţierea  actului normativ de modificare a Legii nr. 303/2004, în sensul propus de către Consiliul Superior al Magistraturii, necesitate care este  impusă de solicitările repetate ale  magistraţilor, dar şi de realităţile societăţii  de azi.


BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii