Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:53 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Banatul rural - realități și perspective” Colocviile „Oamenii Timpului” la Timișoara

ro

26 Oct, 2016 17:51 2608 Marime text
Campania „Oamenii Timpului” ajunge pe 28 octombrie la Timișoara, prin intermediul unei dezbateri provocatoare: „Banatul rural: realități și perspective”.Vineri, 28 octombrie, de la ora 10.00, în sala 607 A a Universității de Vest din Timișoara, va avea loc dezbaterea „Banatul rural: realități și perspective”, în cadrul Colocviilor „Oamenii Timpului”.

Evenimentul va beneficia de prezența prof. univ. dr. Remus Crețan, a prof. univ. dr. Nicolae Popa, directorul departamentului de Goegrafie de la Universitatea de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Ioan Boldureanu și a lui Ion Traia, muzeograf la Muzeul Satului Bănățean Timișoara.

„De-a lungul timpului, satul bănățean a trăit metamorfoze care i-au schimbat dramatic structura, fondul etno-cultural sau peisajul tradițional, de regulă fără voia vechilor săi locuitori. Dar - până la urmă - cu acceptul și implicarea lor. Aceste metamorfoze l-au îmbogățit, l-au făcut mai performant și l-au ajutat să reziste. Sunt transformări care continuă și în prezent, sub forme pe care mulți nici nu le bănuiesc. Acestea mai mult contrazic decât întăresc cunoscuta afirmație blagiană, "veșnicia s-a născut la sat", rostită de marele poet și filosof, în discursul de recepție în Academia Română!” a declarat prof. univ. Dr. Nicolae Popa, invitat al dezbaterii de la Timișoara.

Colocviul Banatul rural: realități și perspective își propune să să aducă în atenția tuturor celor interesați provocările, dar și oportunitățile pe care le întâmpină satul bănățean la începutul secolului XXI.

„Dinamica satului bănățean a cunoscut fluctuații majore în ultimul secol. Reforma agrară din 1921 a atenuat parțial inegalitatea flagrantă dintre proprietățile marilor latifundiari și marea majoritate a țăranilor lipsiți de pământ, în timp ce colectivizările de după 1948 au deteriorat percepția populației rurale asupra noii puteri comuniste. Dacă procesul de colectivizare a fost brutal și abuziv, retrocedările frauduloase de după 1989 și efectiva abandonare de către stat a țăranilor, nevoiți să renunțe la pământ cu concursul autorităților locale în favoarea unor companii multinaționale - așa cum este cazul locuitorilor comunei bănățene Dudeștii Vechi - nu par să trezească o indignare pe măsură în imaginarul colectiv românesc.” a afirmat Emanuel Copilaș, manager regional pentru Timișoara al Campaniei.Campania „Oamenii Timpului” se desfășoară timp de o lună în opt orașe ale României prin intermediul unor evenimente speciale dedicate comunităților devenite centre de monitorizare în acest an. Organizate de managerii regionali OT, evenimentele beneficiază de sprijinul unor sponsori locali și al autorităților publice, precum și al unor instituții mass-media locale.
 
Colocviile „Oamenii Timpului”, moderate și gândite special de către managerii regionali pentru comunitățile în care activează, au început pe 15 septembrie la Constanța, au continuat pe 20 septembrie la Craiova, 22 septembrie la Cluj-Napoca, 24 septembrie la Sibiu, 4 octombrie la București, 7 octombrie la Piatra Neamț, Timișoara găzduind ultima serie de colocvii.
 
Campania „Oamenii Timpului” este un proiect al Asociației Revistei Timpul și beneficiază în 2016 de o recunoaștere extraordinară din partea unora dintre instituțiile-emblemă ale României. ASR Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, a acordat Înaltul Patronaj Galei „Oamenii Timpului”. De asemenea, Campania „Oamenii Timpului” RO+ beneficiază de patronajul Ministerului Culturii.

Producătorul Campaniei „Oamenii Timpului” este Editura Adenium.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii