Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:34 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Date despre participarea lui Ion Codrescu la manifestari culturale internationale desfasurate in Germania si in Franta

ro

02 Jun, 2010 16:37 1992 Marime text
In luna mai, Ion Codrescu, artist şi scriitor constănţean, a fost invitat să participe la Expoziţia de Pictură Haiga de la Institutul Cultural Franco-German din vechiul oraş universitar Tübingen (Germania) şi la Festivalul de Micronuvelă şi de Haiku de la Beauvais (Franţa).

Institutul Franco-German din Tübingen a fost gazda unei Expoziţii Internaţionale de Pictură Haiga şi Fotografie-Haiku (13-19 mai) la care Ion Codrescu a fost invitatul de onoare al acestei manifestări.În cadrul expoziţiei, alături de creatori din Franţa, Olanda, Elveţia şi Belgia, artistul constănţean a expus şase compoziţii de pictură haiga inspirate din poezia franceză, iar coperta catalogului este ilustrată cu a şaptea lucrare de pictură în tuş inspirată de poemul lui Henri Chevignard. („Pictura haiga a apărut ca formă artistică în Japonia, în secolul al XVII-lea.

Haiga înseamnă o lucrare de artă în care poezia haiku şi pictura sunt juxtapuse într-un raport poetic, neexplicativ. În ultimii ani, a apărut o variantă a picturii haiga: haisha sau fotografia-haiku, realizată pe acelaşi principiu" - citat din textul catalogului redactat de Anne-Marie Käppeli - Elveţia şi Jean Antonini - Franţa.)

Festivalul de Micronuvelă şi de Haiku, Beauvais, Franţa (21-24 mai 2010) a avut ca temă CĂLĂTORIA, iar prozatorii şi poeţii care au fost invitaţi la acest eveniment internaţional au venit din Franţa, Belgia, Olanda, Elveţia, România şi din alte ţări. Ion Codrescu a participat ca scriitor care a câştigat Premiul I şi Medalia Regiunii Picardia la secţiunea proză poetică (haibun) din cadrul concursului internaţional organizat de ediţia din acest an la care au concurat peste cincizeci de scriitori din diferite ţări.

Festivalul a fost organizat de Primăria din Beauvais şi Editura L'Irolit, iar activităţile din program au cuprins întâlniri cu scriitori, lecturi din creaţia autorilor invitaţi, decernarea premiilor, mese rotunde, dezbateri, expoziţii, proiecţii de filme pe tema călătoriei, un salon al cărţii de călătorie şi excursii de documentare în peisajul din nordul Franţei, spaţiu imortalizat în pânzele lor de către pictorii impresionişti, în secolul al XIX-lea, pentru lumina schimbătoare şi pentru falezele pline de plasticitate de la ţărmul Mării Mânecii.

Excursiile de documentare au constituit un prilej deosebit de fertil pentru scriitorii prezenţi la festival, deoarece fiecare participant trebuia să prezinte, la sfârşitul zilei, poemele inspirate de peisajul din nordul Franţei. Lucrările în proză care au fost selecţionate şi premiate de către juriul festivalului au fost tipărite într-un volum intitulat „O întâlnire într-o călătorie", apărut recent la Editura L'Iroli.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • sandadanion 14 Dec, 2010 20:56 felicitari!
  • sandadanion 14 Dec, 2010 20:55 felicitari, dle prof!