Studenti din toata Europa si traineri recunoscuti international la Aristoteles Workshop
Studenti din toata Europa si traineri recunoscuti international la Aristoteles Workshop"Motor! " pentru Aristoteles Workshop 2010 la Vama, în Bucovina - 29 iulie 2010
Duminică, 1 august, la Vama, în Bucovina, începe cea de-a cincea ediţie a programului anual unic de training de dezvoltare şi producţie de film documentar ARISTOTELES WORKSHOP 2010. Participanţii vor fi susţinuţi atât în promovarea, cât şi în distribuţia
filmelor realizate în cadrul cursului. Premiul pentru cel mai bun film este de 3000 de euro, acordat de Insitutul Cultural Român (ICR) pentru al doilea an consecutiv, după ce în 2009 a fost înmânat documentarului "Căutare", premiat la Festivalul de film de la Cannes, 2010. Studenții europeni vor petrece în Vama cinci săptămâni pentru a-și realiza filmele documentare, în perioada 1 august - 5 septembrie.
În 2010, cea de- a V-a ediţie a Aristoteles Workshop (AW) va fi organizată sub umbrela unui consorţiu format din AWA (Aristoteles Workshop Association), UNATC (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică - Bucureşti, România), FAMU (Academia de Artă Cinematografică - Praga, Republica Cehă) și SZFE (Universitatea de Teatru, Film şi Televiziune - Budapesta, Ungaria), consorțiu recunoscut şi sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene, special creat pentru acest workshop.
Peste 120 de tineri au aplicat în primăvara aceasta pentru a participa la cea de-a cincea ediție a AW, majoritatea din Europa Centrală şi de Est. Deşi, pentru prima dată, workshopul a primit dosare de înscriere şi de la tineri din S.U.A , Australia sau India, targetul de dezvoltare de film documentar a fost şi rămâne Europa Centrală şi de Est. Au fost selectaţi 16 candidaţi: șase români, cinci unguri, trei cehi şi doi polonezi, dintre care 12 sunt studenţi sau absolvenţi ai universităţilor consorţiului proaspăt fondat.
Workshopul cuprinde patru etape. Prima, care presupune trainingul studenților selectați, va cuprinde teme ca stilul narativ şi strategii, cu trainerul Thierry Garrel, urmate de perspectiva autorului, camera, lumină, sunet, abordare vizuală, planificare, calendar de producţie. În această fază se va organiza o sesiune de pitching, moderată de trainerul Marijke Rawie, în care studenții își vor susține proiectele în prezenţa directorului general al televiziunii ARTE France, Jean Rozat, şi ai celor trei universităţi membre ale consorţiului, a tuturor celorlalţi experţi internaţionali invitaţi (Nino Kirtadze, Rafi Pitts, John Appel, Martichka Bozhilova și Adina Pintilie) şi a unor apreciați critici de film români, jurnaliști de presă scrisă și audio-vizual.
În cea de-a doua etapă va avea loc producţia proiectelor alese, de la treatment, cercetare, prospecţie și filmare, despre decizia corectă privind ceea ce se filmează, ţinând cont de faptul că pre-producţia şi planificarea influenţează procesul de editare.
Editarea este cea de-a treia etapă parcursă de participanții la workshop. Despre dezvoltarea documentarului în studioul de montaj, conţinutul creativ şi treatmentul vizual va vorbi trainerul Maarten Roos. Participanţii vor fi asistaţi pe parcursul realizării montajului brut şi după finalizarea acestuia.
Cea de-a patra etapă este finisarea documentarului. Evaluarea finală va fi făcută de un juriu format din reprezentanţi ai televiziunii ARTE şi ai celor trei universităţi membre ale consorţiului, experţi internaţionali şi reprezentanţi ai mass-media specifice. Înmânarea premiului ICR va avea loc după vizionarea celor patru filme în sala de cinema din Gura Humorului.
Comisia de training Aristoteles Workshop 2010
Training-ul de care studenții vor beneficia în cadrul AW urmăreşte formarea capacităţii autoriale bazate pe inovaţie, spirit independent, abordare creativă a provocărilor şi asumarea riscurilor, astfel încât idei originale să fie traduse în filme documentare excepţionale. El este oferit de experţii internaţionali: Thierry Garrel, Nino Kirtadze, Rafi Pitts, Marijke Rawie, John Appel, Martichka Bozhilova, Adina Pintilie şi Maarten Roos.
Thierry Garrel şi-a început cariera lucrând ca cercetător la Radioteleviziunea Franceză (ORTF). A fost directorul Programului Tinerii Autori şi, mai târziu, directorul Departamentului de Documentare şi Arhive, la Institutul Naţional al Audiovizualului din Franţa (INA). Printre producţiile de film pe care le-a condus se numără impresionantele serii: Cinecourt (1976), Le Choc des Cultures (1977), Rue des Archives (1978-1981), Hieroglyphes (1975), Juste une Image (1982-1983, serie câştigătoare a Marelui Premiu pentru Televiziune, Franţa) şi L'inapercu (1985).
Timp de 21 de ani, Thierry Garrel a fost directorul Departamentului de Film Documentar şi coordonator de Programe de Animaţie şi Artă Video la ARTE, unde a lansat serii de succes, ca: Palettes, Contacts, Cinema de Notre Temps, Histoire Parallele şi o serie de filme documentare de lungmetraj, Grand Format, care cuprinde peste 200 de documentare internaţionale foarte premiate.
Nino Kirtadze a fost consultant al Preşedintelui Republicii Georgia şi jurnalist derăzboi în Cecenia
şi în alte conficte armate din Armenia, Azerbaijean
şi Georgia.
Primul ei film documentar
, Les
Trois Vies d'Edouard Chevardnadze/The Three Lives of Eduard Shevardnadze, a
fost proiectat la Festivalurile Internaţionale de la Toronto şi Cannes. În 2005, alt documentar al său, The Pipeline Next Door, a primit premiul pentru Cel mai bun film documentar din partea Academiei Europene de Film.
Chiar de la debutul său cinematografic, Nino Kirtadze a stabilit cu
fermitate o
intensitate vizuală, structuri narative puternice şi abordări
metaforice. Camera ei reuşeşte să jongleze înainte şi înapoi, între
natural şi supranatural. Printre
documentarele sale de lungmetraj, care au câştigat premii internaţionale
prestigioase , se numără şi popularul documentar german Chechen Lullaby (2002, Premiul de Aur Adolf Grimme).
Rafi Pitts este un regizor iranian celebru, recunoscut ca făcând parte din noul val de cinematografie iraniană. A copilărit în Teheran, unde a locuit într-un apartament de la
subsolul unui studio de post-producţie cinematografică. A fugit din ţară în 1981, din cauza războiului dintre Iran şi Irak şi s-a stabilit la Berlin. În 1991, a obţinut Diploma de cinematografie şi fotografie la Colegiul Harrow din Londra. Primul său scurtmetraj, In Exile (1991), a fost selectat la Festivalul Internaţional din Londra în acelaşi an. S-a mutat la Paris şi a lucrat cu Leos Carax, Jacques Doillon şi Jean-Luc Godard.
Filmele lui Rafi Pitts au câştigat premii internaţionale. Primul său lungmetraj, Season Five (1997), a fost prima coproducţie franco-iraniană de la Revoluţia Iraniană din 1979 şi a avut premiera la Veneţia. Sanam (2000) a fost foarte aclamat de criticii francezi şi supranumit « Cele patru sute de lovituri/Les quatre cents coups». În 2003, a prezentat la Locarno un documentar foarte controversat, Abel Ferrara: Not Guilty. It's Winter (2006) a avut premiera la Berlin, în competiţie, iar un an mai târziu, Festivalul Internaţional de la Seattle l-a onorat cu Premiul "Emerging Masters" pentru toată filmografia sa. Ultimul său film, The Hunter, a fost selectat în competiţie, pentru Leul de Aur, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Berlin.
Marijke Rawie este preşedintele ExpertDocs
şi s-a specializat în pitching, training şi consultanţă de film
documentar pentru
coproducţii
internaţionale. ExpertDocs oferă expertiză autorilor de film documentar,
caselor de producţie şi forumurilor de pitching pentru a înţelege
mediul global al coproducţiilor de film documentar internaţionale şi
know-how pentru direcţionarea proiectelor sale către pieţe
internaţionale.
Marijke Rawie a fost directorul Departamentului de Artă şi Film
Documentar la AVRO TV, primul post public de
televiziune din Olanda, între 1991 şi 2006. În 1991 a fondat programul de film documentar AVRO Close-Up,
care a devenit rapid una dintre entităţile de coproducţie şi
cofinanţare a documentarelor din Europa, cu recunoaştere internaţională:
Emmy, Golden Fipa, Golden Bear, Golden Calf, Academy Award, Banff Rocky
Award, Golden NYF, Golden Link etc.
În prezent, Marijke Rawie este atât consultant independent de film documentar
pentru case de producţie naţionale şi internaţionale, cât şi
trainer de pitchingEBU Documentary Group (1998-2006), vicepreşedinte al Advisory Board Discovery Campus Masterschool, membru al comitetului de conducere al Primului Congres al Producătorilor de Artă, expert în film documentar şi pentru documentare,
pentru festivaluri de film şi forumuri: vicepreşedinte al trainer de pitching la EDN, expert în film documentar la Eurodoc
etc.
John Appel lucrează ca director de imagine şi regizor din 1987. Ca regizor independent, a lucrat la
mai mult de 30 de filme documentare pentru cinema şi televiziune, iar ca operator, pentru peste
50 de documentare. În 2000 a fondat, împreună cu regizoarea Heddy Honigmann, o casă de producţie (VOF Appel&Honigmann). John Appel este lector universitar
invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune (din 2000) şi trainer
al multor workshop-uri naţionale şi internaţionale. Este commissioning
editor pentru postul de televiziune HUMAN (din 2006), coach pentru tineri regizori etc.
În 1999, a câştigat
Premiul Joris Ivens în cadrul IDFA pentru filmul Andre Hazes/She Believes in Me, cel mai
de succes documentar olandez din ultimii 40 de ani. Filmul său, The Last Victory (2004), a fost nominalizat la Cel mai bun film documentar european al anului 2004 şi a câştigat multe premii internaţionale. În 2009, a câştigat Premiul IDFA pentru la Cel
mai bun film documentar olandez, The Player, nominalizat şi ca cel mai bun film documentar de lungmetraj.
Martichka Bozhilova este producător la AGITPROP Bulgaria din 1999. În ultimii șapte ani a condus la realizarea unor proiecte în coproducţie cu: Channel 4, Sundance Channel, ITVS, RAI, CBC, SVT, YLE, NRK, HOS şi TV2/Danemarca. Este recunoscută pentru producţia filmelor documentare Georgi and the Butterflies, The Mosquito Problem and Other Stories şi Corridor #8. În 2006, Martichka Bozhilova a primit Premiul internațional Trailblazer (lansat de Robert Redford şi Sundance Channel la MIPDOC de la Cannes) pentru "creativitate, inovaţie, originalitate în domeniul filmului documentar". Este reprezentant oficial al Reţelei europene de film documentar (EDN) în Bulgaria.
Regizor, scenarist și editor, Adina Pintilie aterminat în urmă cu doi anisecția de regie film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale dinBucurești. Filmele ei au fost selectate și premiate la festivaluri de film importante din întreaga lume. La granița riscantă dintre ficțiune, documentar și artă vizuală,filmele Adinei Pintiliesunt un fenomen cu totul particular în peisajul noului cinema românesc. Semnătura ei se distinge printr-un stil vizual profund personal,radicalismul experimentului în materie de limbaj cinematografic, profunzimea și lipsa de compromis în explorarea psihicului uman.
În 2007, mediu-metrajul Adinei Pintilie, Nu te supăra, dar ... , produs de Aristoteles Workshop, cu sprijinul ARTE, TVR, Transilvania Film, Abis Studio, CNC, ICR, a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Locarno - Filmmakers of the Present Competition, a fost selectat în secțiunea Best of Fests a IDFA Amsterdam, a câștigat premiul pentru cel mai bun film documentar Golden Dove la DOK la Leipzig, premiul pentru cea mai bună regie semnată de o femeie la Festivalul Internațional de Film Contemporan din Mexic și a fost selectat și premiat în 50 de festivaluri internaționale de film, printre care: Salonic, Montpellier, Trieste, Namur, Documenta Madrid, Munchen, Moscova, Sarajevo, Southby, Southeast, Full Frame USA, Indie Lisboa, Varsovia, Cracovia etc.
Cel mai recent mediu-metraj al Adinei Pintilie, Oxygen, a fost selectat în Tiger Awards Short Films Competition of Rotterdam Film Festival 2010 și apoi în Buenos Aires IFF Bafici, Lisbon Independent Film Festival, Warsaw Film Festival și rulează în prezent în muzee și festivaluri de film din întreaga lume. Ultimul scurtmetraj al Adinei Pintilie, Balastiera#186 (co-regie George Chiper) a fost selectat în secțiunea Scurtmetraj de autor a festivalului de film de la Locarno 2008 și a câștigat Premiul al doilea la Festivalul Internațional de Film de la Miami și Mentiunea Specială a Festivalului de la Trieste, 2009.
Maarten Roos este specializat
în astrofizică şi a lucrat ca cercetător ştiinţific timp de 16 ani, în Paris şi Lisabona. A fost consultant la Agenţia Spaţială Europeană şi
are o bogată experienţă în educaţie. Din 2007, este regizor şi
producător de filme documentare şi se implică în proiecte educaţionale
de producţie. Este trainer şi editor la Oxford Academy for Documentary Film.
A produs filme, în special ştiinţifice şi tehnologice, pentru
organizaţii ca Agenţia Spaţială Europeană, Societatea Toracică Olandeză,
Ministerul Educaţiei din Franţa, Institutul de Cercetare Astronomică
din Olanda şi pentru Reţeaua Europeană de Planetologie. A iniţiat şi
produs recent proiectul unui film documentar de 45 de minute despre
Galaxie, care a fost difuzat pe postul de televiziune Holland Doc. În
2008, împreună cu soţia sa, a creat casa de producţie
Lightcurve Films. Filmele produse de ei sunt în esenţă
ştiinţifice şi tehnologice, au fost făcut cu scop educaţional, fără a fi
tradiţionale, concentrându-se asupra
oamenilor de ştiinţă, care participă activ. Tot pentru a provoca
aprofundarea conţinutul de către public, Maarten Roos este într-o
căutare continuă a esteticii imaginii şi sunetului, pentru a clarifica
concepte abstracte, astfel încât filmele
sale educaţionale sunt totodată şi filme artistice.
Satul Vama din judeţul Suceava, regiunea Bucovina
Satul Vama este vechi de șase secole şi are aproape 6000 de locuitori. Un important monument din sat este biserica din 1670. În centrul satului se află o altă biserică, construită în secolul al XIX-lea, în curtea căreia se găseşte "Crucea de jurământ a beţivilor". Crucea a fost ridicată în 1894, în cadrul unei ceremonii la care 20 de locuitori din Vama au jurat în faţa preotului că nu vor mai bea alcool niciodată. Mănăstirile Voroneţ, Humor, Suceviţa, Moldoviţa şi Arbore sunt în această zonă.
ARISTOTELES WORKSHOP ASSOCIATION a fost fondată în 2005, cu sprijin substanţial, moral şi material, din partea Televiziunii ARTE și oferă în România un program anual unic de training şi dezvoltare în producţia de film documentar - Aristoteles Workshop, la care sunt invitaţi să participe autorii de film documentar creativ, DOP, editorii de imagine şi de sunet, şi producătorii din Europa Centrală şi de Est.
Despre Aristoteles Workshop
Workshop-ul este co-finanţat de televiziunea ARTE, de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de Programul MEDIA al Uniunii Europene, şi este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), AVIS şi iStyle.
AWA este producătorul unor documentare care au primit aprecierea publicului şi a juriilor internaţionale, fiind finaliste în selecţia oficială sau câştigătoare ale unor festivaluri de marcă.
În 2010, trei dintre cele patru filme documentare produse la Aristoteles Workshop 2009 au fost selectate la festivaluri internaţionale de film renumite. Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, a reprezentat România în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a festivalului de film de la Cannes şi a premiul secţiunii. Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman şi Alexandru Belc, a fost selectat la secţiunea First Steps a Festivalului Intenaţional de Film Documentar Visions du Réel de la Nyon, Elveţia, din aprilie. Femei pe pânză, regizat de Otilia Babără, a fost selectat în Secţiunea Principală a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF de la Chişinău, Republica Moldova, în mai, unde a câştigat Premiul pentru debut, oferit de Uniunea Cineaştilor din Moldova. În anii precedenți, AW a mai produs documentare selecate și premiate la festivaluri internaționale, printre care: "Nu te supăra, dar..." (r: Adina Pintilie), "Bar de zi şi alte povestiri" (r: Corina Radu), "Ciobanul Zburător" (r: Cătălin Muşat).
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp