Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:38 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa 14.11.2014

ro

14 Nov, 2014 15:38 1188 Marime text
    Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Timișoara și polițiști de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au declanşat astăzi, 14 noiembrie 2014, o acţiune specifică pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de cămătărie, înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.

    Din materialul probatoriu administrat în dosar, rezultă suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2009, mai multe persoane din municipiul Timişoara s-au constituit într-un grup infracţional organizat care, prin utilizarea de documente false şi manopere dolosive, au indus în eroare mai multe persoane, determinându-le să încheie contracte de împrumut cu garanţii imobiliare.

    Totodată, membrii grupării sunt suspectati că au obţinut câştiguri de bani prin oferirea de împrumuturi cu dobânzi ridicate. Veniturile astfel obţinute nu au fost declarate la organele fiscale pentru impunere, iar dobânzile ridicate practicate au fost disimulate în clauzele contractelor.

    Pentru a determina persoanele să împrumute sume de bani, acestea au fost ademenite să încheie acte cu clauze contractuale facile, iar pe parcursul derulării convenţiilor au fost schimbați şi înăspriți termenii contractuali prin mărirea dobânzilor, scurtarea termenelor de restituire, solicitarea şi instituirea unor garanţii imobiliare suplimentare, apariţia unor persoane, necunoscute iniţial, ca fiind titularii sumelor de bani, persoane care aveau propriile pretenţii financiare etc. Ca urmare a acestor manopere, debitorii nu au mai putut plăti sumele datorate din cauza condiţiilor contractuale dificile, pierzând în final garanţiile imobiliare în cadrul procedurilor de executare silită.

    Sumele de bani astfel obţinute de către suspecți au fost utilizate la acordarea altor împrumuturi cu dobânzi ridicate şi la achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile.

    În data de  14 noiembrie, sub coordonarea procurorilor DIICOT, polițiștii de frontieră au efectuat simultan douăsprezece percheziţii domiciliare, în mai multe locații de pe raza municipiului Timişoara.

    Cinci suspecţi pe numele cărora au fost emise mandate de aducere vor fi audiaţi la sediul D.I.I.C.O.T. Timişoara.

    Documentarea activităţii infracţionale a suspecţilor a fost realizată cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

    Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii