Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:24 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat DIICOT

ro

07 Oct, 2013 17:19 1151 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus trimiterea  în judecată a unui număr de 56 de inculpaţi, urmare a  destructurării unui grup infracţional organizat, constituit pe raza municipiului Bucureşti, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor.         Din cercetările efectuate în cauză se conturează suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la o unitate bancară, pentru un număr de 33 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat.
         În cauză sunt suspectaţi că au sprijinit activitatea infracţională un număr de 6 inculpaţi,  având calitatea de directori executivi/ directori comerciali ai unităţii bancare, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor, deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi funcţionari bancari  – 8 consilieri de clientelă şi  4 directori de agenţii  din cadrul unităţii bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.
         Membrii gruparii au beneficiat şi de sprijinul a 2 evaluatori autorizaţi, suspectaţi că au întocmit  rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la sume depăşind valoarea reală, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de creditare.
         Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către 3 notari publici, suspectaţi că supraevaluau bunurile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare - cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele astfel încheiate fiind utilizate ulterior de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare.
         Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este de peste 81 milioane de Euro.
         Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a trimis dosarul cauzei spre competentă soluţionare Curţii de Apel Bucureşti.
         Facem precizarea că sesizarea instanţei de judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, ultima etapă a urmăririi penale, fiind respectate atât prevederile art.6 pct.2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului cât şi garanţia constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Eu 07 Oct, 2013 18:53 DIICOT a legalizat banii furatii de adevaratii infractori (lideriic chiar) din dosar de mai sus(care sunt martori) si a fratenizat cu ei. Ca sa ii scoata basma curata a trimis tapi ispasitori, oameni nevinovati. Adevarata mafie se regaseste la DIICOT.