Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:14 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat DIICOT

ro

10 Jul, 2014 16:29 1228 Marime text
În continuarea comunicatelor din data de 12 martie, 13 martie, respectiv 20  martie 2014, facem următoarele precizări:    Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală în continuarea cercetărilor efectuate în cauză au început urmărirea penală faţă de numiţii Micle Ioan-Dorin şi Panc Aron-Marin, cetăţean austriac, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de de constituire de grup infracţional organizat prev. de art.367 alin.1 şi 2 C.pen., complicitate la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, prev. de art.48 C.pen. rap. la art.9 alin.1 lit.b şi c şi alin.3 din Legea nr.241/2005 cu aplic. art.35 C.pen., complicitate la comiterea infracțiunii de spălare de bani prev. de art.48 C.pen. rap. la art.29 lit.a şi b din Legea nr.656/2002 cu aplic. art.35 C.pen., luare de mită, prev. de art.289 C.pen. cu aplic. art.35 C.pen. în condiţiile art.5 şi 38 C.pen.
     În data de 10.07.2014, procurorii D.I.I.C.O.T – Structura Centrală au luat  măsura preventivă a reţinerii faţă de inculpatul Micle Ioan-Dorin şi au solicitat Curţii de Apel Bucureşti luarea măsurii arestării preventive faţă de acesta.
    De asemenea s-a solicitat şi măsura arestării în lipsă faţă de inculpatul  Panc Aron-Marin cetăţean austriac, pentru infracţiunile menţionate.
    În cauză există suspiciunea rezonabilă că cei doi inculpaţi au aderat la gruparea infracţională constituită iniţial de inculpaţii S.A şi S.S,  cu scopul de a  se sustrage de la plata obligaților fiscale datorate bugetului de stat, prin omisiunea evidenţierii operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate precum și prin evidenţierea cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în evidențele contabile ale următoarelor societăți comerciale.
    Întrucât reglementările legale în vigoare impuneau ca pentru mărfurile cu grad ridicat de risc (ex. carne și produsele derivate), la intrarea pe teritoriul României, transporturile să fie sigilate, urmând ca la destinație, în prezența unor reprezentanți ai ANAF să fie desigilate, iar ulterior prin modificările legislative,   s-a impus ca aceste transporturi să fie introduse în aplicația „trafic control”, nu mai exista posibilitatea de a se introduce mărfuri pe numele unor firme paravan.
    Există suspiciunea rezonabilă că în scopul de a eluda aceste măsuri,în baza unei înţelegeri prealabile cu alţi membri ai grupării, inculpatul Micle Ioan-Dorin în calitate de funcţionar în cadrul AJPF Bihor, în schimbul unor sume de bani, asigura tranzitul prin Punctul de trecere a frontierei dintre Ungaria și România, fără ca mijloacele de transport să fie sigilate sau după caz introduse în aplicația „trafic control”.
    Astfel, în virtutea atribuţiilor de serviciu,  Micle Ioan-Dorin avea obligația de a introduce în aplicația „trafic control” documentele de însoțire a mărfii (CMR), modalitate în care exista un control asupra circuitului mărfurilor care intrau în România și implicit era o măsură de combatere a evaziunii fiscale.
    Micle Ioan-Dorin îi anunţa în prealabil pe membrii grupării, prin intermediul inc. Panc Aron-Marin, asociat în cadrul SC P.T.Aron SRL din Bihor, cu privire la momentul în care se află de serviciu şi putea  asigura tranzitul prin punctul de trecere a frontierei, a mijloacelor de transport.
    Potrivit înțelegerii dintre părțile interesate, autocamioanele așteptau, în Ungaria, la aproximativ 10 km de punctul de trecere a frontierei, momentul în care conducătorii auto erau anunțați de către unul din membrii grupării cu privire la faptul că pot intra în România. Acest moment era stabilit în funcție de indicațiile date de către Micle Ioan-Dorin cu privire la tura în care își desfășura activitatea.
    Pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, Micle Ioan-Dorin a pretins și primit prin intermediul inculpatului Panc Aron-Marin, în calitate de intermediar, suma totală de 75 000 lei.
    Pe cale de consecinţă, există suspiciuni că prin PTF Borș, au tranzitat mai multe transporturi de carne aparținând societăților comerciale controlate de către unul din liderii grupării, care nu au fost sigilate ori înregistrate în aplicația „trafic control”.
    Cu privire la inculpatul Panc Aron-Marin există de asemenea  suspiciunea rezonabilă că începând cu luna ianuarie 2014, a derulat activități infracționale  în sensul că, a remis sume de bani inculpatului Micle Ioan-Dorin în scopul arătat anterior și a comunicat momentul în care transporturile de carne trebuiau să ajungă la PTF Borș.
    Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii