Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:31 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Suceava, au procedat la destructurarea un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fisca

ro

27 May, 2013 13:34 843 Marime text
        Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Suceava, au procedat la  destructurarea un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscala si spalare de bani.
        Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională, calculat doar pana in acesta faza a cercetarilor, este de peste 9.800.000 de Euro.
        În acest scop, la data de 27 mai 2013, procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 167 percheziții domiciliare pe raza mun. București (1) și a județelor Suceava(74), Botoșani(14), Bacău(1), Dâmbovița(11), Neamț(4), Timiș(3), Vrancea(1), Brașov (27), Mureș(1), Galați(2), Vâlcea(1), Ilfov(1), Iași(24), Olt(2)  urmând a fi puse în executare   110 mandate de aducere.
        Cercetările  procurorilor D.I.I.C.O.T.  vizează  un numar de 118 invinuiti persoane fizice si 39 de învinuiti persoane juridice, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de initiere/constituire/sprijinire/aderare a unui grup infracțional organizat, faptă prev. şi ped. de art.7 alin.1 din Legea nr.39/2003,  evaziune fiscala faptă prev. şi ped. de art. 9 lit. c din Legea 241/2005 rep. cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal și spălare de  bani,  faptă prev. şi ped. de art. 29 din Lg.656/2002  rep. cu aplicarea art.41 alin. 2 cod penal, cu aplicarea art 33 lit a si b cod penal.
        Modul de operare al membrilor grupului infracțional organizat era următorul: acestia intrau în contact direct cu administratori ai unor societăți comerciale care se aratau interesați în a-şi diminua baza impozabilă, iar prin intermediul societăților comerciale pe care le dețineau sau le controlau membrii grupului, se efectuau vânzări fictive de bunuri către  societățile comerciale “recrutate”, fiind emise facturi, de asemenea, fictive pentru marfa inexistentă în realitate, facturi   pe care societățile beneficiare le introduceau în contabilitate. Pentru a da  o aparență de legitimitate şi legalitate tranzacțiilor comerciale efectuate, membrii grupării ofereau administratorilor societăților comerciale “recrutate” sume de bani, reprezentând contravaloarea mărfii “livrate” pentru ca aceștia să facă viramentele bancare către societățile emitente ale facturilor fiscale fictive.
        Ulterior, membrii grupului infracțional organizat retrăgeau sumele de bani respective, beneficiind din partea societăților comerciale evazioniste de un comision, reprezentat de o cotă parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat.
        După o perioadă, în care firmele controlate de membrii grupului  nu achitau la bugetul de stat TVA-ul colectat şi impozitul pe profit aferent tranzacțiilor, aceștia  cesionau societățile comerciale în cauză, în special către persoane de etnie rromă, firme care, după câteva luni, intrau în faliment.
        Transferurile succesive de bani, efectuate prin conturile societăţilor  “recrutate” şi prin conturile persoanelor fizice ale administratorilor acestor societăți, au avut ca scop spălarea sumelor de bani provenite din evaziune fiscală pentru ca, în final, sumele iniţiale să se întoarcă către beneficiarii facturilor fictive, fiind diminuate doar de comisioanele bancare aferente operaţiunilor efectuate şi comisioanele plătite membrilor grupului care au sprijinit realizarea acestor activităţi infracţionale.
        Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul  B.C.C.O. Suceava, București, Bacău, Timișoara, Brașov, Ploiești, Galați, Pitești, Iași şi Mureș, I.P.J. Suceava - S.A.S, I.J.J. Suceava şi Botoșani, I.P.J. Botoșani – S.A.S. şi al  Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.
        Suportul tehnic a fost asigurat de S.R.I. , S.O.S. şi D.I.P.I.
        La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, urmează a fi audiate 110   persoane, după finalizarea audierilor, faţă de învinuiţi urmând să fie dispuse măsurile legale.
        Facem precizarea că faptele învinuiţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii