Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:25 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat referitor la facilităţi fiscale - OMFP 2604/2011

ro

12 Oct, 2011 23:54 2322 Marime text

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa aduce la cunoştinţă contribuabililor că în Monitorul Oficial nr.707/06.10.2011 a fost publicat O.M.F.P. nr. 2604/2011 privind aplicarea prevederilor art.XI din O.G. nr.30/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, prin care se adoptă metodologia de scutire la plată a penalităţilor de întârziere şi a eventualelor majorări existente în perioada trecută, pentru plata debitelor principale şi a dobânzilor de întârziere restante la data de 31.08.2011.

Ordinul defineşte obligaţiile fiscale principale restante existente la data de 31.08.2011, astfel:

- obligaţii fiscale care sunt individualizate în declaraţiile fiscale depuse de contribuabil până la data de 31.08.2011, sau decizii de impunere emise şi comunicate contribuabilului pentru obligaţii fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ;

- obligaţii fiscale individualizate în înscrisuri care constituie titluri de creanţă comunicate contribuabilului până la data de 31.08.2011, pentru obligaţiile fiscale stabilite de direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

Prin dobânzi aferente obligaţiilor principale, se înţelege şi cota de 50% din majorările de întârziere reprezentând componenta de dobândă a acestora. Majorările de întârziere pentru care se acordă facilităţile, sunt cele datorate pentru perioada 01 ianuarie 2006 - 30 iunie 2010.

Astfel, nu intră în sfera scutirilor de penalităţi, debitele referitoare la perioade anterioare lunii august 2011 pentru care s-au depus declaraţii cu întârziere şi debitele stabilite suplimentar prin măsuri de control finalizate după 31.08.2011.

Facilităţile nu se acordă pentru obligaţiile stinse prin poprire sau sume încasate din valorificarea bunurilor sechestrate.

Până pe data de 15 octombrie 2011, organul fiscal identifică şi notifică contribuabilii care, conform evidenţelor fiscale, s-ar încadra în condiţiile din ordonanţă. Contribuabilii ce nu au fost notificaţi, se pot adresa organelor fiscale competente pentru clarificarea situaţiei fiscale.

Pentru a beneficia de facilităţi, contribuabilul poate depune o cerere prin care solicită o situaţie a obligaţiilor de plată exigibile, ce urmează a fi stinse.

În termen de 5 zile de la data depunerii cererii, organul fiscal competent comunică contribuabilului situaţia solicitată şi întocmeşte un borderou provizoriu de scădere din evidenţa fiscală a obligaţiilor fiscale ce pot face obiectul facilităţii.

Dacă în termen de 10 zile de la comunicarea situaţiei se sting prin plată sau compensare obligaţiile principale şi dobânzile, organul fiscal competent validează borderoul de scădere a debitelor.

În termen de 3 zile de la data stingerii obligaţiilor, organul fiscal competent va emite decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii, iar după plata acestor diferenţe, organul fiscal emite, după caz:

- decizia de anulare a penalităţilor şi anulare a 50% din majorările de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale restante la data de 31.08.2011;

- decizia de reducere a penalităţilor de întârziere, pentru 50% din penalităţile de întârziere, precum şi pentru 50% din majorările de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011.

Deciziile se întocmesc în două exemplare, unul pentru organul fiscal, iar unul se comunică contribuabilului.

Dacă nu se efectuează plăţile în termen de 10 zile, atunci se anulează borderoul provizoriu de scădere şi se operează în evidenţa fiscală repunerea obligaţiilor fiscale ce au făcut obiectul borderoului de scădere provizoriu.

Contribuabilul poate relua procedura, prin depunerea unei noi cereri ori de câte ori apreciază că poate beneficia de facilitatea stabilită de ordonanţă.

Bogdan Huţucă

Director executiv

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii