Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:18 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat referitor la modificări aduse Declaraţiei 390

ro

08 Sep, 2011 18:21 1269 Marime text

Prin O.G. nr.30/2011, Codul fiscal a suferit o serie de modificări, unele cu aplicabilitate imediată, altele cu aplicabilitate din 1 octombrie sau începutul anului 2012.

Potrivit actului normativ menţionat, termenul de depunere a declaraţiei recapitulative se modifică şi devine 25 a lunii următoare.

Astfel, declaraţia recapitulativă aferentă lunii august 2011 se depune până la data de 25 inclusiv a lunii septembrie 2011, aceasta fiind una din prevederile cu aplicabilitate imediată.

Nedepunerea la termenul prevăzut de lege a declaraţiei recapitulative se sancţionează cu amendă între 1.000 - 5.000 lei. Depunerea declaraţiei cu informaţii eronate sau incomplete se sancţionează cu amendă între 500 - 1.500 lei. Nu se sancţionează contravenţional persoanele care corectează declaraţia recapitulativă până la termenul legal de depunere a următoarei declaraţii recapitulative, dacă nedepunerea nu a fost constatată de organul fiscal anterior corectării (O.G. nr.29/2011 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură fiscală). După cum se observă, s-a stabilit amendă în sumă fixă pentru nedepunerea sau depunerea eronată a declaraţiei recapitulative, faţă de vechile prevederi unde sancţiunea era stabilită în procent de 2% sau 1% din suma achiziţiilor de bunuri nedeclarate.

Totodată, facem precizarea că odată cu noile modificări se sancţionează contravenţional şi nedeclararea sau declararea eronată a serviciilor intracomunitare.

Precizăm că prin modificările cu aplicabilitate ulterioară s-a stabilit ca data de 25 a fiecărei luni să fie termen de depunere a declaraţiilor fiscale şi achitarea obligaţiilor fiscale de către contribuabili, persoane fizice şi juridice, către bugetul de stat şi bugetul de asigurări sociale pentru următoarele obligaţii declarative şi de plată:

- depunerea formularului 101 - Declaraţie privind impozitul pe profit - 25 martie, fără a mai exista două termene de depunere, prevedere legală ce se aplică la definitivarea impozitului pe profit aferent anului 2012;

- depunerea formularului 200 - Declaraţie privind veniturile realizate din România - 25 mai, prevedere ce se aplică incepând cu veniturile aferente anului 2012;

- depunerea formularului 201 - Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate - 25 mai, prevedere ce se aplică începând cu veniturile aferente anului 2012.

Bogdan Huţucă

Director executiv

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii