Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:29 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificări aduse măsurilor de simplificare şi exigibilitatea TVA în cazul operaţiunilor cu decontări sau plăţi succesive

ro

26 Sep, 2011 22:43 1723 Marime text

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa aminteşte contribuabililor că printre noutăţile aduse de O.G. nr.30/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale se regăsesc:

- măsurile de simplificare;

- exigibilitatea TVA în cazul operaţiunilor cu decontări sau plăţi succesive.

Au fost definite în Codul fiscal deşeurile, pentru care se aplică măsurile de simplificare (taxare inversă) şi anume:

- livrarea de deşeuri feroase şi neferoase, deşeuri de materiale reciclabile şi materiale reciclabile uzate constând în hârtie, hârtie cartonată şi carton, material textil, cauciuc şi plastic, cioburi de sticlă şi sticlă;

- livrarea materialelor prevăzute mai sus, după prelucrarea acestora prin operaţiuni de curăţare, polizare, selecţie, tăiere, fragmentare, presare sau turnare în lingouri.

Facem menţiunea că până acum codul fiscal preciza că deşeurile pentru care se aplică măsurile de simplificare sunt cele prevăzute în O.U.G. nr.16/2001 privind gestionarea deşeurilor industriale reciclabile.

De asemenea, în ceea ce priveşte exigibilitatea taxei pe valoarea adăugată s-a eliminat, în cazul lucrărilor ce dau naştere la decontări şi plăţi successive cum ar fi serviciile de construcţii-montaj, consultanţă, cercetare, expertiză şi alte servicii similare, obligaţia de a colecta TVA la expirarea unei perioade de un an de la data începerii lucrărilor sau de la ultima decontare.

Prin urmare, exigibilitatea TVA va interveni la data la care situaţiile de lucrări sunt întocmite şi acceptate de beneficiari.

Bogdan Huţucă

Director executiv

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii