ANALIZA ACTIVITATII DESFASURATA LA NIVELUL SERVICIULUI TERITORIAL ANTICORUPTIE CONSTANTA-28.01.2008
ANALIZA ACTIVITATII DESFASURATA LA NIVELUL SERVICIULUI TERITORIAL ANTICORUPTIE CONSTANTA-28.01.2008
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
DIRECŢIA GENERALĂ ANTICORUPŢIE
SERVICIUL TERITORIAL ANTICORUPŢIE CONSTANŢA
28 ianuarie 2009
ANALIZA ACTIVITĂŢII DESFĂŞURATĂ LA NIVELUL SERVICIULUI TERITORIAL ANTICORUPŢIE CONSTANŢA ÎN ANUL 2008
În anul 2008, Serviciul Teritorial Anticorupţie Constanţa, ca structură specializată în combaterea corupţiei din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor la nivelul judeţelor Constanţa şi Tulcea, a vizat optimizarea instrumentelor şi a căilor de abordare a acestui fenomen, respectiv prefigurarea unor noi optici de acţiune, fundamentate pe concluziile practicii profesionale aplicate.
Pe parcursul anului 2008, a fost înregistrate 160 lucrări şi cauze penale, fiind cercetate 352 persoane, din care 296 personal M.A.I. (25 având funcţii de conducere), 232 din acestea cercetate pentru fapte de corupţie.
Din cei 232 angajaţi ai ministerului, 182 provin din cadrul ISU, 37 din cadrul Poliţiei Române, 11 din cadrul Poliţiei de Frontieră şi 2 din administraţia publică.
Au fost înaintate la parchet 143 lucrări şi dosare penale, 66 dintre acestea fiind din sesizarea proprie a S.T.A. Constanţa.
Dintre persoanele cercetate, faţă de 24 s-a dispus începerea urmăririi penale, 12 învinuiţi (1 cu funcţie de conducere şi 11 cu funcţie de execuţie) fiind cadre MAI. Dintre persoanele învinuite, 8 au fost sau sunt cercetate pentru fapte de corupţie.
Totodată, au fost inculpate 13 persoane, 7 dintre acestea fiind cadre ale ministerului, din care 5 au fost inculpate pentru fapte de corupţie.
În perioada de referinţă, structurile de parchet au început urmărirea penală în 9 dosare instrumentate ca urmare a sesizării S.T.A. Constanţa, 6 fiind pentru fapte de corupţie.
Ca urmare a probatoriilor administrate, parchetele competente au dispus reţinerea faţă de 12 persoane, dintre care 6 cadre ale ministerului.
Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, unităţile de parchet competente au dispus 84 delegări ale S.T.A. Constanţa în vederea efectuării de acte de cercetare penală, din care 10 de către D.N.A. şi 74 alte unităţi de parchet.
Cazuri reprezentative instrumentate:
* Poliţiştii B.A.J. Constanţa au desfăşurat activităţi specifice în vederea identificării şi prinderii în flagrant a comisarului B. Claudiu, din cadrul S.R.P.T. Constanţa, în timp ce primea 11.000 euro şi 4.000 lei de la o persoană, în vederea urgentării soluţionării unui dosar penal. În aceeaşi cauză poliţistul primise anterior alţi 3.000 euro:
* Poliţiştii B.A.J. Constanţa au desfăşurat activităţi specifice în vederea identificării şi depistării unui grup infracţional format din poliţişti şi lucrători C.F.R. care sustrăgeau diverse cantităţi de combustibil din vagoanele de tren ce erau triate sau tranzitau gara Constanţa. În cauză au fost reţinute 12 persoane, dosarul aflându-se în lucru. la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa;
* Poliţiştii B.A.J. Constanţa au desfăşurat activităţi specifice în vederea probării activităţi infracţionale a agentului de poliţie D. Laurenţiu, din cadrul S.P.R. Constanţa, care, în cursul anului 2008 a favorizat activitatea infracţională desfăşurată de inculpatul C. Nicu ş.a., prin aceea că le furniza date exacte privind locaţiile echipajelor de poliţie din Constanţa. De asemenea, a pretins şi primit suma de 1.000 euro de la o persoană pentru a-i schimba acesteia buletinul de analiză a alcoolemiei.
În perioada analizată, s-au înregistrat condamnări definitive şi irevocabile în 4 dosare, iar în alte 6 dosare instanţele au pronunţat hotărâri pentru fapte de corupţie, dintre care exemplificăm:
* Curtea de Apel Constanţa a dispus condamnarea inculpatului B. Ioan, fost şef al S.R.P.T. Constanţa, la pedeapsa de 1 an închisoare cu executarea pedepsei, în sarcina acestuia reţinându-se săvârşirea infracţiunii prev. de art. 257 C.pen. cel în cauză a pretins 1.000 euro de la un subordonat pentru a interveni pe lângă consiliul de judecată şi a obţine o hotărâre favorabilă denunţătorului;
* Tribunalul Constanţa a dispus condamnarea inculpatului M. Daniel la executarea a 4 ani închisoare, în sarcina acestuia reţinându-se că, folosindu-se de o uniformă de poliţist, oprea în trafic conducători auto care nu respectau regulile rutiere şi, contra a diverse sume de bani, nu le aplica sancţiuni contravenţionale;
* Tribunalul Constanţa a dispus condamnarea inculpaţilor Ş. Daniel şi C. Laurenţiu la 1,8 luni, respectiv 1 an închisoare cu suspendarea pedepsei pentru săvârşirea de către aceştia a infracţiunii de luare de mită. Cei doi au pretins şi primit bani de la o persoană pentru a-i permite să intre în ţară cu marfă peste plafonul legal.
Referitor la activităţile de natură preventivă, Serviciul Teritorial Anticorupţie Constanţa a organizat 261 activităţi de prevenire a faptelor de corupţie la care au participat 4.082 de lucrători din cadrul structurilor teritoriale ale M.A.I.
În primul semestru, prioritatea a constituit-o instruirea personalului nou angajat, ocazii cu care au fost prelucrate o serie de materiale privind Prezentarea Direcţiei Generale Anticorupţie şi a activităţii de prevenire şi combatere a corupţiei la nivelul M.A.I., Legislaţia naţională şi internaţională în domeniul corupţiei, Etica şi deontologia profesională, Integritatea profesională, Prejudecăţi şi stereotipuri privind corupţia.
Cu personalul nou angajat s-au desfăşurat 107 activităţi la care au participat 1.546 persoane.
În cel de-al doilea semestru, prioritatea a constituit-o instruirea personalului cu funcţii de conducere din toate structurile M.A.I., de la nivelul judeţelor Constanţa şi Tulcea cărora le-au fost prezentate cele 5 teme aprobate de conducerea M.A.I. respectiv: Moralitatea şi etica specifice administraţiei publice, Documente internaţionale şi naţionale în domeniul profilaxiei corupţiei, Sistemul instituţiilor/structurilor la nivel naţional cu atribuţii în prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie, Sistemul instituţiilor/structurilor, la nivelul ministerului internelor şi reformei administrative cu atribuţii în prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie, Atribuţiile managerilor în prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie din cadrul structurilor pe care le manageriază.
Totodată, a fost prezentată Strategia naţională anticorupţie privind sectoarele vulnerabile şi administraţia publică locală pe perioada 2008 – 2010.
În cadrul activităţilor de instruire au fost prezentate materiale video reprezentând cazuri instrumentate de D.G.A./D.N.A. şi teste de integritate, iar pe parcursul desfăşurării acestora au fost dezbătute în cadrul grupurilor de lucru, speţele special pregătite pentru această activitate.
În perioada analizată, au fost realizate 74 de întâlniri cu personalul cu funcţii de conducere din structurile M.A.I., la care au participat 673 persoane.
Ca o consecinţă a acestor activităţi, au fost înregistrate 5 situaţii în care lucrători M.A.I. au denunţat către S.T.A. Constanţa situaţii în care ei sau colegi ai lor au fost implicaţi în comiterea unor fapte de corupţie.
Cazuri semnificative:
* un subofiţer jandarm din cadrul G.rupării de Jandarmi .Mobilă. Constanţa a refuzat mita oferită de un cetăţean, pentru a nu-i confisca marfa expusă la vânzare, întrucât nu avea documente de provenienţă;
* un ofiţer jandarm din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa a refuzat mita oferită de o persoană, pentru a nu-i confisca marfa expusă la vânzare, în condiţiile în care nu deţinea documente de provenienţă
Au fost continuate activităţile de conştientizare a opiniei publice asupra fenomenului corupţiei prin afişarea în punctele de trecere a frontierei cu Republica Bulgaria, respectiv Vama Veche, Negru Vodă şi Ostrov, în locuri vizibile şi accesibile publicului, afişe tipărite atât în limba română cât şi în limba bulgară şi au fost înmânate lucrătorilor din punctele de frontieră, pliante editate în limbile română/engleză şi engleză/bulgară, precum şi fluturaşi pentru a fi distribuiţi persoanelor la intrarea şi ieşirea în/din ţară, în scopul sesizării faptelor de corupţie, atât pe teritoriul Bulgariei, respectiv – Ministerului de Interne, cât şi pe teritoriul României - Direcţiei Generale Anticorupţie.
În anul 2008, pe linia relaţiilor cu publicul s-au desfăşurat următoarele activităţi reprezentative:
* au fost primite 55 petiţii care, alături de alte 3 petiţii rămase în lucru din luna decembrie 2007, au dus la iniţierea unui dosar penal, un număr de 47 au fost înaintate instituţiilor competente şi 10 au fost clasate;
* au fost primite în audienţă sau au fost consiliate în afara programului de audienţe, un număr de 39 persoane;
* s-au primit 30 apeluri Telverde.
BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp