Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:02 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilant DGA 2008 - 22.01.2009

ro

22 Jan, 2009 14:17 1145 Marime text

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
DIRECŢIA GENERALĂ ANTICORUPŢIE

19 ianuarie 2009
BILANŢUL  ACTIVITĂŢILOR DESFĂŞURATE ŞI
REZULTATELE OBŢINUTE DE
DIRECŢIA GENERALĂ ANTICORUPŢIE ÎN ANUL 2008

Axată pe politicile publice şi documentele programatice ce reglementează activitatea de prevenire şi combatere a corupţiei la nivelul personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor, în anul 2008, Direcţia Generală Anticorupţie a acţionat pentru adoptarea celor mai eficiente căi de realizare a acestui obiectiv, precum şi pentru derularea de campanii în vederea conştientizării cetăţenilor cu privire la pericolul pe care îl constituie fenomenul corupţiei.

Anchete şi management procedural

În cursul anului 2008, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au efectuat cercetări şi au înaintat la parchet 1.351 lucrări penale transformate ulterior în dosare penale (+25% faţă de anul 2007), 1.052 dintre acestea fiind din sesizarea proprie a Direcţiei Generale Anticorupţie (+22%).
Ca urmare a activităţilor procedurale întreprinse de către poliţia judiciară a D.G.A., procurorii au dispus începerea urmărirea penală în 327 dosare penale, ceea ce reprezintă un procent de 24% din totalul dosarelor formate.
În ceea ce priveşte soluţiile dispuse, se evidenţiază cele 161 rechizitorii (+12% faţă de anul 2007), prin care au fost sesizate instanţele de judecată – dintre care 33 la D.N.A. şi 128 la alte structuri de Parchet – şi alte 118 situaţii în care au fost aplicate prevederile art. 181 (+49%), procurorii competenţi apreciind ca oportună scoaterea de sub urmărirea penală şi aplicarea unor sancţiuni cu caracter administrativ; în alte 518 dosare penale, s-au adoptat soluţii de netrimitere în judecată ori de declinare către alte parchete.
Analizând modalitatea de soluţionare a totalului de 797 dosare penale, se constată că în 279 dintre acestea faptele sesizate de către D.G.A. au fost confirmate prin trimiterea în judecată a persoanelor vinovate sau aplicarea de sancţiuni administrative, ceea ce reprezintă 35%.
Fiind urmărită finalitatea cauzelor instrumentate de poliţia judiciară a D.G.A. şi soluţionate de procurori prin sesizarea instanţelor de judecată, s-a constatat pronunţarea de către acestea, în anul 2008, a 75 hotărâri în primă instanţă, respectiv 47 hotărâri definitive, fără a fi înregistrate situaţii de achitare a inculpaţilor. 
În ceea ce priveşte calitatea procesuală a persoanelor asupra cărora au fost efectuate cercetări în cadrul lucrărilor şi dosarelor penale sus-menţionate, se constată următoarele:
v au fost efectuate cercetări cu privire la 3.258 persoane (+58% faţă de anul 2007), din care 2.022 au reprezentat personal al M.A.I. (+63%).
v ca urmare a activităţilor procedurale derulate, au fost învinuite 848 persoane (+90%), iar 336 dintre acestea provin din cadrul ministerului (+68%), dintre care 75 au funcţii de conducere şi 261 de execuţie.
v pentru fapte de corupţie au fost învinuite 285 cadre ale ministerului, iar 51 pentru alte fapte.
v totodată, au fost puse sub inculpare 354 persoane (+84% faţă de anul 2007), 110 reprezentând personal al ministerului (+28%), 19 având funcţii de conducere şi 91 de execuţie.
v pentru fapte de corupţie au fost inculpate 96 cadre ale ministerului, iar 14 pentru alte fapte.


Un studiu efectuat la finele anului 2008, cu privire la persoanele învinuite şi inculpate din cadrul M.A.I. pentru fapte de corupţie, raportat la 1.000 de angajaţi, a reliefat faptul că din totalul acestora, ponderea celor învinuite pentru fapte de corupţie este de 2,20‰, iar ponderea celor inculpate este de 0,72‰.
În dosarele penale instrumentate la nivelul D.G.A., procurorii de caz au dispus reţinerea a 155 dintre persoane suspuse cercetărilor, iar instanţele de judecată, în urma probatoriilor administrate, au hotărât cercetarea în stare de arest pentru 124 persoane (+118% faţă de anul 2007).
Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, unităţile de parchet competente au dispus 1.606 delegări ale poliţiei judiciare din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (+23%) în vederea efectuării de acte de cercetare penală, din care 610 de către structuri ale D.N.A. (+36%) şi 996 de la alte unităţi de parchet ale Ministerului Public (+16%).
În cauzele instrumentate de poliţia judiciară a D.G.A. organele abilitate au stabilit un prejudiciu în valoare totală de aprox. 4.100.000 lei şi peste 23.113.000 euro, din care s-au recuperat peste 119.000 lei şi 22.992.000 euro, pentru diferenţă fiind dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor.
Referitor la acţiunile de prindere în flagrant, în anul 2008 au fost  organizate şi efectuate 158 astfel de acţiuni.

¨ Cazul „Permisul” – cu privire la implicarea în fapte de corupţie a unor lucrători ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Argeş, în care au fost investigate, pe parcursul a aprox. 2 ani, peste 3.200 de persoane, şi care s-a materializat prin înregistrarea a două dosare penale instrumentate la nivelul D.N.A. În cauză, ofiţerii poliţiei judiciare din cadrul D.G.A. au fost delegaţi să efectueze activităţi procedurale, stabilindu-se că, în perioada martie-iunie 2008, pe raza judeţului Argeş şi-au desfăşurat activitatea două grupuri infracţionale organizate care au acţionat, în mod coordonat, pentru a obţine beneficii materiale reprezentând sume de bani (cuprinse între 700 euro şi 10.000 euro), pretinse şi primite de la diferite persoane, pentru facilitarea obţinerii de către acestea, în mod fraudulos, a permiselor de conducere. Au fost învinuite şi inculpate 31 persoane (11 funcţionari ai M.A.I.), dintre care 22 au fost arestate preventiv pe parcursul cercetărilor.

Testarea integrităţii

Activităţile în domeniu s-au materializat, în principal, în organizarea şi desfăşurarea a 45 teste de integritate (de 4,5 ori mai mult decât în anul anterior), din care 35 pozitive (în care lucrătorii M.A.I. testaţi au dat dovadă de integritate), respectiv 10 negative (lucrătorii M.A.I. au primit sume de bani pentru a nu-şi îndeplini atribuţiunile), fiind testaţi 52 lucrători ai ministerului.
Totodată, 3 teste de integritate au fost efectuate în cooperare cu autorităţile similare din Bulgaria, în baza Planurilor de acţiune comune încheiate între D.G.A. din România şi Direcţia Inspectorat din cadrul Ministerului de Interne al Republicii Bulgaria, pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în punctele de frontieră româno-bulgare (2 cu rezultat pozitiv şi 1 negativ).

¨ La data de 25.02.2008, un ofiţer testator care se deplasa cu un autoturism dinspre oraşul Lipova spre mun. Arad, a încălcat anumite reguli de circulaţie în aria de vizibilitate a unui echipaj de poliţie rutieră, dotat cu aparat radar. Fiind oprit de către un agent de poliţie, testatorul a sugerat ca, în schimbul sumei de 500 lei, să nu fie întocmit procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi astfel să nu i se reţină permisul de conducere. Ulterior, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, iar sub supravegherea procurorului, au fost prinşi în flagrant atât agentul care a oprit iniţial autoturismul, cât şi un coleg de-al său, după ce au primit suma de 400 lei. Ca o consecinţă a derulării cercetărilor, unul dintre ei şi-a prezentat demisia din poliţie, iar celălalt a solicitat pensionarea anticipată. În luna decembrie 2008, Tribunalul Arad a dispus condamnarea foştilor poliţişti la 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Evoluţia instituţională şi activitatea de prevenire

În planul evoluţiei instituţionale au fost efectuate o serie de ajustări structurale menite să eficientizeze activitatea organizaţiei, la finalul anului 2008, procentul total de încadrare cu personal al Direcţiei Generale Anticorupţie fiind de 81,25% (80,28% ofiţeri; 85,71% agenţi; respectiv 77,77% personal contractual). Menţionăm faptul că media de vârstă a personalului D.G.A. este de 36 ani.
Ca şi coordonată de bază, activitatea de prevenire a corupţiei a acordat o atenţie deosebită elaborării documentelor  de informare a personalului ministerului cu privire la riscurile implicării în astfel de fapte, reprezentanţii D.G.A. participând la 17 dezbateri publice, 6 conferinţe de presă şi 4 seminarii având ca temă lupta împotriva corupţiei, fiind diseminate 1.200 ghiduri anticorupţie şi 600 afişe.
În acelaşi context, s-au derulat activităţi specifice în cadrul proiectului „Centrul Naţional de Integritate”, fiind desfăşurate 18 conferinţe regionale cu tema: „Măsuri pentru prevenirea corupţiei – Grupul de acţiune anticorupţie”.
În acelaşi timp, în cadrul eforturilor de prevenire a corupţiei, ofiţerii D.G.A. au realizat peste 3.800 întâlniri şi instruiri cu caracter preventiv (+39% faţă de anul 2007), la care au participat aproape 57.000  lucrători M.A.I. Dintre acestea, aproape 1.500 întâlniri (dublu faţă de anul 2007) au fost organizate cu persoane care deţin funcţii de conducere, la care au participat peste 13.000  manageri (în creştere cu 317% faţă de anul anterior).


Ca o consecinţă pozitivă a activităţilor preventive derulate de poliţiştii D.G.A., au fost consemnate 62 situaţii în care funcţionarii ministerului au sesizat lucrătorii D.G.A. atunci când li s-au oferit diverse sume în schimbul unor servicii. Din totalul desistărilor sus-menţionate, 33 provin ca urmare a sesizărilor formulate de lucrătorii Poliţiei Române, 8 de la Poliţia de Frontieră, 4 din Jandarmerie, 3 de la Administraţia Publică, iar 14 aparţinând altor structuri M.A.I.
De asemenea, au fost înregistrate alte 104 cazuri când lucrătorii ministerului au denunţat situaţii în care colegii lor au fost implicaţi în comiterea unor fapte de corupţie. Referitor la denunţuri, 49 dintre acestea au fost înregistrate la Poliţia Română, 27 la Poliţia de Frontieră, 12 în Administraţia Publică, 7 la Jandarmerie, 5 la Aparatul Central al ministerului, 2 la Situaţii de Urgenţă, iar alte 2 ca urmare a sesizărilor formulate de cadre aparţinând altor structuri M.A.I.

Transparenţă şi deschidere instituţională

Referitor la activitatea de relaţii cu publicul, în anul 2008, au fost primite 1.556 petiţii, care au dus la iniţierea a 103 de dosare penale sau la completarea datelor cuprinse în cadrul acestora (+45% faţă de anul 2007), dintre care 9 la nivel central şi 94 la nivel teritorial. Totodată, s-au primit 4.900 apeluri TelVerde.
În baza informaţiilor de interes operativ transmise de apelanţi au fost efectuate 2 acţiuni de prindere în flagrant şi au fost iniţiate 29 dosare penale.
În cursul anului 2008, au fost pregătite şi derulate două Campanii de Responsabilizare Anticorupţie finanţată din fonduri Phare în cadrul cărora au fost diseminate 9.500 afişe şi 10.000 de fluturaşi conţinând mesaje anticorupţie. A fost realizat un spot audio care a fost difuzat la peste 50 posturi de radio, fiind înregistrate aprox. 9.000 difuzări la nivel naţional.
În domeniul cooperării internaţionale, D.G.A. a întreprins demersurile pentru a deveni membru al Grupului Internaţional pentru Coordonarea Luptei Împotriva Corupţiei dezvoltat la nivelul O.N.U., precum şi în cadrul Grupului Experţilor Interpol pe Probleme de Corupţie. În acelaşi timp, D.G.A. a devenit membră a Reţelei Europene a Punctelor de Contact Anticorupţie stabilită prin decizia Consiliului European în luna octombrie 2008 şi a Reţelei Agenţiilor Anticorupţie.
De asemenea, au fost derulate o serie de proiecte cu finanţare internaţională, având ca parteneri structuri interne şi internaţionale preocupate de lupta împotriva corupţiei, întărirea capacităţii operaţionale şi dezvoltării instituţionale a D.G.A.

CONCLUZII

v ascendenţa cazurilor de corupţie investigate nu trebuie interpretată ca o expresie a creşterii fenomenului la nivelul ministerului, ci atestă realitatea potrivit căreia, abordarea sistemică, specializată a corupţiei şi crearea unui cadru instituţional adecvat de prevenire şi combatere, au condus firesc la obţinerea de rezultate evidente;
v un beneficiu cert al intervalului de referinţă este schimbarea de mentalitate şi atitudine consemnată la nivelul efectivelor ministerului, evidenţiat de numărul lucrătorilor care au denunţat la Direcţia Generală Anticorupţie tentativele de implicare în acte de corupţie;
v faptele de corupţie comise de angajaţii M.A.I. constituie excepţii de la comportamentul etico-deontologic, iar acest caracter de excepţie ne determină să amplificăm eforturile în direcţia estompării corupţiei în rândul M.A.I.
v se evidenţiază, în acelaşi timp, abordarea directă a fenomenului corupţiei interne, prin vizarea zonelor şi mediilor cele mai vulnerabile, respectiv instrumentarea unor dosare cu un înalt grad de complexitate;
v acţiunile definitorii ale anului trecut atestă linia de continuitate a acestei structuri şi oferă premisele obţinerii unor rezultate pozitive în perspectivă;

PERSPECTIVE

În anul 2009, activitatea D.G.A. va fi orientată în mod preponderent pentru realizarea următoarelor direcţii de acţiune:

 Creşterea gradului de integritate a lucrătorilor M.A.I.;
 Eficientizarea activităţilor de combatere;
 Creşterea gradului de pregătire a personalului propriu;
 Consolidarea colaborării cu celelalte instituţii angrenate în lupta anticorupţie, precum şi cu societatea civilă.

Din perspectiva exigenţelor anului 2009, prin îndeplinirea principalelor obiective asumate se vizează ca Direcţia Generală Anticorupţie să contribuie într-o măsură cât mai mare la efortul general întreprins pentru încetarea monitorizării în domeniul justiţiei la nivelul instituţiilor comunitare specializate.

BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii