Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:24 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaziune fiscală de peste 10 milioane de euro

ro

24 Jan, 2013 10:14 1364 Marime text
         24 ianuarie 2013
         Nr. 35/VIII/3
    COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:

JANOSI ZOLTAN, cetăţean maghiar, administrator de drept/de fapt al mai multor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
constituirea unui grup infracţional organizat,
şase infracţiuni de evaziune fiscală, toate în formă continuată,
instigare la infracţiunea de spălare de bani, în formă continuată,
trei infracţiuni de uz de fals, toate în formă continuată,

BOER ZOLTAN, persoană cu dublă cetăţenie română şi maghiară, administrator de fapt al mai multor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
constituirea unui grup infracţional organizat,
trei infracţiuni de evaziune fiscală, toate în formă continuată,
complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală,
instigare la infracţiunea de spălare de bani.


Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, inculpaţii Janosi Zoltan şi Boer Zoltan, împreună cu alte persoane, au pus bazele unei grupări structurate, în scopul comiterii de infracţiuni de evaziune fiscală cu produse energetice neaccizabile, grupare care a acţionat până în vara anului 2010.
În acest scop, inculpaţii au determinat înfiinţarea a patru societăţi comerciale şi, pentru a le putea controla, le-au înregistrat în mod aparent în numele unor persoane cu educaţie modestă. În continuare, aceste 4 firme implicate au încheiat cu societăţi comerciale din Slovacia, Ungaria, Cipru, Italia şi Germania mai multe contracte de achiziţie de bunuri din spaţiul intracomunitar, în special produsele energetice neaccizabile (ex. uleiuri minerale).
 După recepţia mărfurilor, inculpaţii au comercializat aceste produse petroliere prin staţii de distribuţie de carburanţi aparţinând altor persoane (învinuiţi în cauză) şi, pentru a-şi însuşi sumele de bani cu titlu de accize şi TVA, produsele au fost vândute sub denumirea de benzină sau motorină.
În această modalitate, inculpaţii Janosi Zoltan şi Boer Zoltan, împreună cu alţi membri ai grupării infracţionale,  au prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de peste 10 milioane de euro, bani care au fost reintroduşi în circuitul evazionist, spălaţi în diverse modalităţi şi însuşiţi de membrii grupării.

La data de 22 ianuarie 2013, la cererea procurorilor DNA şi având în vedere că se sustrag urmăririi penale, Tribunalul Mureş a dispus arestarea preventivă în lipsă a inculpaţilor Janosi Zoltan şi Boer Zoltan pe un termen de 30 de zile de la data prinderii.

În această cauză penală, procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii